Hiroshima

Vredesmonument

De volgende ochtend in Nara had ik voor het eerst deze vakantie dat ik door de wekker gewekt werd. Gelukkig scheen de zon inmiddels wel weer, dus dat maakte veel goed.

Omdat er in de buurt van het hotel geen supermarkt te vinden was, besloot ik op het station ontbijt te gaan halen. Echter daar aangekomen bleek de Rapid express trein naar Osaka al klaar te staan. Deze moest ik hebben en op Osaka overstappen naar de Shinkansen naar Hiroshima, en dus sprong ik daar gelijk in.

Supertoffe Shinkansen 🙂

Een minpuntje van Osaka vind ik dat dit in feite 2 stations heeft: Osaka en shin-Osaka. Bij de eerste kwam ik aan vanuit Nara, en ik moest dus vanuit de tweede vertrekken naar Hiroshima. Gelukkig gaan er met zeer grote regelmaat treinen tussen de twee stations en het ritje duurt ook nog geen 5 minuten, dus dat was zo gebeurt.

Bentobox

Ondertussen was het al over elven en ik had nog steeds niks gegeten, dus besloot ik me maar een bentobox aan te schaffen. ik moet eerlijk zeggen dat ik deze box alleen maar op basis van de kleurtjes heb gekocht, want van geen enkele box kon ik de inhoud identificeren. Zodra ik in de trein zat ben ik hier gelijk mee begonnen,  en het smaakte op zich prima,  ook al hadden sommige gerechten imo warm moeten zijn ipv koud.

Bentobox

Uiteindelijk kwam ik tegen tweeën in Hiroshima aan waarna ik na een aangename wandeling door het zonnetje in het hotel aankwam. Hier kon ik zowaar al gelijk terecht,  en na de spullen op de kamer gelegd te hebben ben ik op weg gegaan naar ‘attractie’ nummer 1 hier: het vredesmuseum en bijbehorend park.  Dit museum en park zijn aangelegd naar aanleiding van de allereerste atoombom die hier op 6 augustus 1945 door de VS werd afgeworpen en de stad bijna geheel vernietigde en ongeveer 120000 slachtoffers opleverde.

Vredespark

Het museum gaat hier ook op in, en het is by far het meest indrukwekkende museum dat ik ooit bezocht heb. Ze vertellen hier het verhaal van die zesde augustus in 1945, op een dusdanige manier dat er niet echt sprake is van enige partijdigheid of dat een ‘goede’ en een ‘foute’ kant aanwijzen. Tevens worden er allerhande objecten uit die tijd getoond, waaronder een aantal traptreden met daarop ingebrande schaduw.  Op sommige momenten liepen de rillingen mij over de rug en ik verliet het gebouw diep onder de indruk… hier heb ik verder ook geen foto’s gemaakt, dit is iets wat me altijd bij zal blijven…

Bij de ingang staat een klok met een tweetal tellers: 1 met het aantal dagen sinds de bom op Hiroshima en 1 sinds de laatst uitgevoerde nucleaire test. Helaas moeten ze die laatste nog steeds resetten…

Er is nog een hoop te doen…

Er waren slechts een aantal gebouwen dat overeind blijf tijdens de bom, en de a-bomb dome is er eentje van. Dit gebouw hebben ze niet gesloopt, en het maakt nu deel uit van het vredespark. Hier heb ik met de schemering nog wat rondgelopen om foto’s te maken, waarna ik via een restaurant weer terug kwam bij het hotel.

Hiroshima

 

Achteraf gezien denk ik dat dit de indrukwekkendste dag was van de reis…

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *