Op jacht naar Kleine Rode Weekschilden bij Kinderdijk

Paarse bloem

Tijdens het wandelen in de buurt van Kinderdijk rond het einde van juli en het begin van augustus was het me in de afgelopen jaren meerdere malen opgevallen dat de bloemen in de bermen helemaal vol zaten met roodgekleurde kevertjes. Door hun opvallende uiterlijk, dat vaak mooi afstak tegen de gele bloemen waar ze op zaten, leek dit mij een mooie uitdaging om de Canon 6D met daarop de Sigma 105mm macrolens mee te nemen om te proberen deze insecten te fotograferen.

Bij de eerste de beste mooie dag trok ik er vol goede moed op uit. Helaas bleek bij aankomst dat ze net de dag ervoor de bermen gemaaid hadden. Dit had als resultaat dat alle bloemen kapot waren en dus alle insecten vertrokken waren.

Toen de bloemen dit jaar  weer vol in bloei stonden, liet ik er geen gras over groeien en ging direct op pad om mijn kans te grijpen. Al op het eerste het beste bosje Fluitenkruid zaten tientallen Kleine Rode Weekschilden (Rhagonycha fulva). Na een paar foto’s gemaakt te hebben kwam ik tot de conclusie dat dit niet de beste compositie was vanwege de grote hoeveelheid kevertjes die die zich op het Fluitenkruid ophielden, maar gelukkig was ik op het juist moment daar! Na wat zoeken vond ik uiteindelijk een paar bloemen waarop de insecten redelijk vrij zaten, zodat ik ze solitair kon fotograferen.

De wind gooide nog bijna roet in het eten, want deze begon flink aan te trekken waardoor het scherpstellen een uitdaging bleek te zijn. Toch wilde ik jullie de volgende foto’s niet onthouden:

Kleine Rode Weekschilden

De Kleine Rode Weekschild wordt tussen de 7 en 11mm groot en leeft veelal op Fluitenkruid of Berenklauwen in grote open graslanden (de omgeving Kinderdijk is dus uitermate geschikt). Er wordt wel gezegd dat ze goede onweersvoorspellers zijn, want deze kevertjes zoeken ruim voordat de bui losbarst al beschutting op.

Lieveheersbeestje

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *