Kort kuitenbijtertje rondom het Marienklooster

Wandeling 3: Klooster Marienwald – Heimbach

De derde wandeling van mijn ‘trainingsweekend’ was qua afstand de kortste, maar het was zeker niet de makkelijkste. Dit omdat de wandeling nog best forse hoogteverschillen heeft.

Klooster Marienwald

De wandelroute begint bij het klooster Mariawald, waar een grote parkeerplaats beschikbaar is en je volgens mij ook van alles nog wat bij het klooster zelf kan doen. Ik was hier uiteraard niet echt in geïntresseerd, dus ik begon na het aantrekken van de wandelsloffen gelijk aan de tocht. Het eerste stuk tot aan het stadje Heimbach is eigenlijk non-stop dalen, en dan nog best steil ook. Dit maakte het begin van de wandeling al gelijk een aanslag voor mijn knieën. Ik was blij dat ik mijn nieuwe wandelstokken bij me had, die ik juist voor dit soort stukken had gekocht.

Na aankomst in Heimbach heb ik even een kort bezoek gebracht aan het kasteel in Heimbach, dat ik twee dagen eerder ’s avonds al uitgebreid van een afstandje had gefotografeerd. Van binnen zag het er ook best mooi uit, en de uitzichten over de stad waren ook goed. Enige nadeel was dat er eigenlijk best veel losse stenen, tegels en traptreden lagen. Echt veilig vond ik het dus niet.

Na het dorp doorkruist te hebben, loop je nog best een lang stuk langs een stuwmeer. Hier had je best mooie uitzichten op de overkant, en je kwam tevens langs een architectonisch gezien best wel mooie elektriciteitscentrale in Jugendstil.

Elektriciteitscentrale

Na even geluncht te hebben op een bankje, ging het aan de overkant van het stuwmeer weer terug, tot het pad scherp naar rechts liep, en steil omhoog ging langs het herbstbachtal voor de laatste kilometers terug naar de abdij. Dit waren letterlijk een paar steile kilometers die recht omhoog gingen, en dan ook nog zonder enig centimetertje vlak.

Uiteindelijk na bovenop de berg gekomen te zijn, werd je wel beloond met een mooi uitzicht op de abdij, wat het dan wel weer waard maakte dat je zoveel geklommen had. Al met al was dit nog best een pittige etappe met zijn lange afdaling en beklimming. Precies de reden dat ik hem uitgekozen had 😉

Klooster

  • Totaal gewandelde afstand: 10,4 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 2:50 uur
  • Meters stijgen: 338 meter
  • Meters dalen: 343 meter
Download

Tot slot

Zoals ik aan het begin van deze post al schreef was dit weekend eigenlijk vooral bedoeld als training voor mijn grote tocht in Frankrijk volgende maand, om alvast te gaan wennen aan het maken van de nodige kilometers en hoogtemeters.

Het maken van deze kilometers is eigenlijk prima gegaan, en dan ook nog zonder blaren ook. Wel had ik toen ik thuis was erge spierpijn in mijn benen, maar het zal er ook wel mee te maken hebben dat ik gelijk na de derde wandeling een kleine drie uur stil in de auto heb gezeten.

Alle drie de gelopen wandelingen heb ik uit een wandelgidsje gehaald dat ik gekocht heb. Dit betreft de wandelgids van Rother over de Eifel, met daarin 56 wandelingen verspreid in de hele Eifel. Ik heb alle drie de wandelingen gelopen aan de hand van dit gidsje, en dit lukte over het algemeen prima. Naast het gidsje heb ik ook GPS-tracks van uitgeverij Elmar kunnen downloaden, en deze combinatie zorgde ervoor dat ik de routes prima kon lopen.

De routes die ik gelopen heb lagen allemaal in of in de buurt van het nationaal park Eifel, en de gids beschrijft alleen al in de nabije regio van dit gebied ruim 10 wandelingen. Daarnaast zorgt de Eifelverein ook voor het onderhoud van de wandelpaden, en geeft zelf ook routesuggesties uit. Je kan je in deze regio dus prima vermaken als het op wandelen aankomt.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *