Reisverslag Taiwan – Shifen

Shifen waterfalls

Op mijn derde dag in Taipei besloot ik om de stad uit te gaan, en wel richting het plaatsje Shifen. Het voordeel van Taipei is dat niet alleen het ‘stedelijke’ gebied goed ontsloten is, maar ook de gebieden buiten de grote stad. Je zit echt werkelijk binnen no-time vanuit centraal Taipei in de natuur.

Shifen ligt in Noord-Taiwan in het Pingxi-District. Het is gelegen in een gebied dat voorheen intensief gebruikt werd voor de mijnbouw. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, en zodoende hebben een aantal van de dorpjes uit de regio hun zinnen gezet op het toerisme.

Wensballon Shifen

Na een treinreis van bijna anderhalf uur kwam ik dus aan in Shifen. Shifen staat vooral bekend om de Shifen watervallen, het historische straatje bij het spoor en omdat je er wensballonnen op kan laten. Dat laatste heb ik maar niet gedaan, want dit zijn nogal grote plastieken ballonnen die met een vlam de lucht ingestuurd worden. Is het vlammetje uit, dan komt het plastic midden in de omliggende natuur terecht. Lijkt me niet echt gezond voor het milieu. Ook vroeg ik me af hoe vaak er nou brand uitbreekt doordat de ballonnen voortijdig neerstorten en de vlam nog niet uitgedoofd is. Die vlammen zijn namelijk best fors.

Verder is Shifen 1 van de weinige plaatsen in Taiwan waar er nog een treinspoor dwars door een in gebruik zijnde straat gaat. Dit is wel interessant om te zien, en het verbaast me dat de huizen nog niet ingestort zijn door het trillen van de trein. Je ziet hier dus ook continue mensen over het spoor lopen om van de ene kant naar de andere kant te gaan, aan beide kanten van het spoor barst het namelijk van de winkeltjes en eettentjes. Ik ben er vrij zeker van ProRail een hartverzakking krijgt als het dit zou zien. Gelukkig staan er wel mensen die het spoor schoonvegen zodra er een trein aankomt, die dan ook slechts stapvoets voorbijrijdt.

Trein door Shifen

Het hoogtepunt van Shifen voor mij zijn de watervallen in de Keelung-rivier. De waterval is zo’n 20 meter hoog en heeft hier de breedte van de volledige rivier: zo’n 40 meter. Hiermee is het gelijk de breedste waterval van Taiwan. Al met al best een indrukwekkend gezicht, want er gaat een zo een flinke hoeveelheid water over de rand.

Download

Vanaf het station is het ongeveer 1,5 kilometer wandelen tot aan de watervallen. Onderweg kom je over een aantal touwbruggen, en er zijn ook verschillende uitkijkplatformen gemaakt. Vanaf hier heb je een schitteren uitzicht op de watervallen. De Shifen watervallen zijn niet de enige, je komt eerst nog langs de (veel kleinere) Yanjingdong-watervallen. Deze zijn ook mooi gelegen, vlak bij een tweetal bruggen. Ook dit gaf best mooie plaatjes vind ik.

Yanjingdong falls

Honger lijden is niet echt nodig, er zijn zowel langs het spoor bij de Old Street als bij de watervallen genoeg tentjes om wat te snacken te halen. Ik heb me iig tegoed gedaan aan heerlijke worst en spek+lenteuitjes van de BBQ, wat beiden meer dan verrukkelijk was. Wel had ik het idee dat het hij de watervallen fors duurder was dan bij het station.

Al met al vond ik Shifen een uitstekende dagtrip vanuit Taipei, al was het wel erg druk. Vooral in de trein terug naar Ruifang zaten we als haringen in een ton, en zitten was ook niet echt een optie. Om het nog leuker te maken was het plafond van de trein naar Ruifang aan de redelijk lage kant, waardoor ik niet fatsoenlijk kon staan 🙂

Je kan Shifen prima combineren met andere plaatsjes langs de Pingxi-lijn zoals bijvoorbeeld Pingxi en Houtong, maar ik heb dat niet gedaan vanwege de regen en het tijdstip. Het was namelijk alweer half 5, en de trein gaat maar 1x per uur terug. Er zijn ook bij Pingxi nog een aantal watervallen te vinden, dus voor watervalliefhebbers is er genoeg te doen.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *