Reisverslag Taiwan – Hualien en Taroko

Quingshou cliff

Op woensdag moest ik alweer vertrekken uit Taipei, omdat ik naar mijn volgende bestemming zou reizen: Hualien.

Ik had een rechtstreekse treinverbinding tussen Taipei en Hualien, de Puyama limited express. Dit is helaas geen hogesnelheidslijn, maar wel de snelste trein aan de oostkust van Taiwan.

Na een treinritje van 2 uur en een kwartier kwam ik aan in Hualien, waar ik ook al gelijk in mijn hotel terechtkon. Hier heb ik ook gelijk voor de volgende dag een tour geboekt in het Taroko nationaal park. Je kan ook met de bus (shuttle) het park verkennen, maar die gaan slechts om de 2 uur volgens de schema’s en helaas dan ook gelijk niet zo heel erg stipt…

Taroko nationaal park

 

Shakadan trail

Er zijn een aantal mogelijkheden waarop je het nationale park kan bezoeken:

 • Met eigen vervoer, zoals een gehuurde auto of scooter. Hiervoor heb je echter een internationaal rijbewijs nodig, en ik heb dat helaas niet. Het Nederlands rijbewijs werd ook niet geaccepteerd.
 • Fietsen, voor de bikkels! Er zijn genoeg plekken om ee fiets te huren, maar het is vanuit Hualien nog best een eind voor je er bent, en dan moet je in het park ook nog berg op en af 😉
 • Per openbaar vervoer. Er rijdt een shuttlebus tussen Hualien en Taroko. Nadeel hiervan is dat deze slechts om de 2 uur rijdt. Hij stopt dan wel op best veel strategische plekken, maar dat wordt wat minder leuk als je na een kwartiertje uitgekeken bent en anderhalf uur kan wachten. Ook een nadeel is dat ik gemerkt heb dat ze het niet zo nauw nemen met de dienstregelingstijden. Ik heb in Taiwan regelmatig gezien dat bussen een kwartier vroeger of later vertrokken dan aangegeven…
 • Met een tour meegaan. Dit is dus wat ik gedaan heb, dan hoefde ik me geen zorgen meer te maken over onder andere transport en welke dingen ik nu ging bezoeken. Ik heb de mijne gewoon via mijn hotel geboekt voor 650 NTD en dat vond ik best meevallen. Ik zag ook tours voorbij komen voor het vijfdubbele… Ik was dus van tevoren wel een beetje sceptisch, maar het viel gelukkig mee.

Donderdagochtend rond een uur of half 9 werd ik door een busje opgehaald en naar een verzamelpunt gebracht. Hier moest ik verhuizen naar een ander busje, waarmee we uiteindelijk richting het park gingen. We waren met een groepje van 6 personen, 5 Chinezen en ondergetekende :p

Uiteindelijk hebben we 5 plekken bezocht. Ik was een beetje bang dat het zo’n typisch stereotype Chinese tour zou worden met gidsen en bordjes enzo, maar dat was gelukkig niet het geval. We waren gewoon vrij om te gaan en staan waar we wilden, mits we uiteindelijk maar op tijd terug waren. En de tijd die we kregen vond ik eigenlijk prima.

The beach

Aan het einde van de dag kan ik  terugkijken op een geslaagde dag waar ik het volgende gezien heb:

 1. Quingshui cliffs, prachtig uitzicht op steil uit de zee komende kliffen.
 2. Swallow grotto trail, pad door tunnels langs de steile kloof
 3. Lunch bij Tawainees restaurant, noodlesoup met beef
 4. Shakadang trail, mooie wandeling door de kloof van de rivier de Shakadang
Download
 1. Changchun, mooie tempel met waterval. Hier zijn we alleen bij een uitkijkpunt geweest
 2. Quixintan Beach, een kiezelstrand waar de golven van de prachtig blauwe pacific genadeloos op het strand beukten. Dit vond ik persoonlijk het minste van de dag.
 3. Als afsluiter met de groep nog een gefrituurde pannekoek met ei erin gehaald bij een piepklein streetfood karretje met megalange rij. Gelukkig hoefden wij niet lang te wachten omdat onze driver besteld had. Ik kreeg wel de indruk dat dit tentje nogal speciaal was, want de Chinezen uit de groep werden opeens helemaal enthousiast en begonnen opeens allemaal foto’s te maken 🙂

Yanzikou trail

Achteraf gezien was mijn verblijf in Hualien dus erg geslaagd, heb ik een hoop mooie natuur gezien en ook een hoop lekkers gegeten. Alleen jammer dat het terwijl ik in Hualien zelf was eigenlijk nonstop heeft geregend. Gelukkig was dat in het park niet zo, daar bleef het constant droog. Het maakte het verkennen van de stad echter wat minder prettig. Ik vond het park echter een dusdanig mooi gebied dat ik er zeker nog eens terug zou keren, maar met eigen vervoer. Dat is denk ik toch wel aan te raden, omdat je dan toch genoeg gelegenheid hebt om in eigen tempo de bezienswaardigheden te bezoeken.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *