Zonsopgang over het IJsselmeer

IMG_8645-Blended

Het was alweer een poosje geleden dat ik er echt op uit was geweest om te gaan fotograferen, onder andere vanwege tegenvallende weersomstandigheden. In de aanloop naar pasen waren de voorspellingen voor het paasweekend echter erg gunstig, dus ik had mijn zinnen gezet om dit weekend weer eens op pad te gaan voor wat mooie landschapsfotografie. Een locatie had ik al bepaald: Marken. En naarmate Pasen naderde werd het ook duidelijk dat eerste paasdag de beste vooruitzichten had voor een knallende zonsopgang.

IMG_8659

Zodoende ging dus op eerste paasdag om 04:00 ’s morgens de wekker. Dit omdat het toch nog tegen de 1,5 uur rijden is richting Marken en de zonsopgang al even over zevenen gepland staat. Als echte blue-hour freak moest ik dat natuurlijk meepakken, dus dat betekend automatisch vroeg uit de veren.

Na de auto geparkeerd te hebben in het dorp was het eerst nog tegen de 25 minuten lopen richting de vuurtoren, en tijdens het wandelen zag ik al de eerste kleuren recht voor me tevoorschijn komen in de lucht; dus ik besloot nog een tandje bij te schakelen en flink door te stappen. Let op: het parkeren kost ongeveer 4,50 euro indien je met een 1 persoon en een gewone auto bent. ‘Helaas’ mag je als niet-bewoner zijnde niet verder het eiland op zonder ontheffing.

Uiteindelijk kwam ik dan aan bij de punt van het eiland bij de vuurtoren, en na snel de camera opgestart te hebben kon ik aan de slag. Zie hieronder de resultaten!

IMG_8619-Blended

Na uiteindelijk een flink aantal foto’s geschoten te hebben was het mooie licht ook ‘op’ en ben ik via de dijk weer terug naar het dorp gelopen. Het dorp Marken zelf is ook erg fotogeniek, dit staat voor een volgende keer op het programma met zonsondergang!

IMG_8689 IMG_8678-Blended

Ik had besloten om deze keer eens bewust geen grijsverloopfilters te gebruiken maar te proberen om door het maken van verschillende versies van de foto deze samen te voegen tot 1 foto om op die manier een correcte belichting te krijgen. In eerste instantie deed ik dit door middel van de HDR-functie van photoshop, maar hier kreeg ik hele vreemde kleuren van in de foto. Uiteindelijk kwam ik toch weer uit bij de Lightroom plugin ‘Enfuse’, welke ook meerdere versies kan ‘blenden’. Al met al ben ik best tevreden met het resultaat!

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *