Streekpad 17 – De Brabantse wal

Wandelen langs de steilranden

Dat is precies wat je doet als je gaat wandelen in de regio west-brabant, in de buurt van de stad Bergen op Zoom. Heb ik hier vorig jaar al een beetje mogen proeven van de reliëfs van de Brabantse stuwwal tijdens het lopen van het Floris-V pad, nu mag ik continue in deze regio blijven tijdens het lopen van het streekpad nummer 17: De Brabantse wal.

112 kilometer is het pad in totaal, tel je alle varianten erbij op die in het wandelgidsje genoemd zijn ook mee dan mag je er nog ruim 65 kilometer bij optellen. Deze varianten zijn voornamelijk stukken LAW die ‘binnen’ de lus van het streekpad liggen. Hierdoor heb je flink wat combinatiemogelijkheden in de regio om een mooie tocht te maken.

Bergen op Zoom –> Halsteren (21km)

Zondag 31-maart-2019

De eerste etappe van het streekpad dat ik zou lopen begint in Bergen op Zoom en ik zou eindigen in het dorpje Halsteren, dat een stukje verderop ligt en ook nog deel uitmaakt van de gemeente Bergen op Zoom.

Na de auto in Halsteren geparkeerd te hebben bij een grote parking bij bushalte Molenplein ging ik met de bus naar Bergen op Zoom, waar ik vlakbij het museum Markiezenhof uitstapte en al vrij snel de route had gevonden. Door een aantal straatjes en een park ging het vervolgens richting de buitenwijken van BoZ, waar de route een via het water een grote boog om de westkant van de stad heen maakt.

Bergen op Zoom

Helaas is dit deel van de route niet heel erg indrukwekkend. Het eerste stuk vlak na de vinexwijk is nog wel OK, doordat je erg veel (ook zeldzame!) mooie watervogels kan bewonderen van redelijk dichtbij.

Het dieptepunt volgt hierna echter ook al vrij snel, en dat is namelijk als je langs en door de industriële haven van Bergen op Zoom loopt, en bijbehorend industrieterrein. Hier loop je letterlijk tussen de chemische industrie, en ik vind dat niet echt de meest spectaculaire en inspirerende omgeving om te wandelen. Je loopt hier toch nog wel een paar kilometer rond, en ik hoop stiekem dat we hierna het ergste van het streekpad gelijk wel gehad hebben. Dit streekpad is namelijk ooit ook beoordeeld als mooiste wandelroute van Nederland, en dat zal neem ik aan niet zonder reden zijn…

Na het passeren van het industrieterrein is het eigenlijk niet heel erg ver meer naar de bebouwde kom van Halsteren, en na hier door de dorpskern te zijn gewandeld ga je via de buitenranden met een boog naar de noordrand. Hier was volgens de wandelgids het einde van de eerste etappe, en hier pikte ik de GR5 op richting de parkeerplaats waar ik de auto had geparkeerd.

Helaas geen al te inspirerende omgeving, tenzij je van watervogels houdt want dan is het eerste stuk van de route langs het water ideaal. Ook het stukje door het centrum van Bergen op Zoom is wel ok, maar dat komt omdat het gewoon best wel een leuke stad is.

 

 • Totaal gewandelde afstand: 20,7 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:45 uur
 • Meters stijgen: 160 meter
 • Meters dalen: 173 meter

Halsteren –> Wouw (28km)

Zaterdag 6-april-2019

De tweede etappe van het streekpad Brabantse Wal begon ook weer door eerst de auto te parkeren op de eindbestemming van vandaag: de Markt in het kleine dorpje Wouw. Vanaf daar ging ik met de bussen 112 en 310 via het station van Bergen op Zoom richting Halsteren, de plek waar ik vorige week gestopt was. Bij elkaar net drie kwartier met de bus, dus prima te doen.

Na in Halsteren uitgestapt te zijn was het snel de rugzak om, en ik ging op pad richting de route. De bushalte ligt er namelijk een klein kwartiertje lopen vandaan. Helaas kwam ik op een doodlopende weg terecht, die letterlijk een soort van doodlopend was: een afzetting van boomtakken, en daarachter een slootje. Gelukkig was de afzetting niet hoog genoeg, en het slootje niet breed genoeg. Kortom, als ik er voorbij kan dan mag het vind ik 😛

Het eerste stuk ging via de gehuchten Lepelstaart en Klutsdorp richting Steenbergen, waar ik vorig jaar via het Floris-V pad ook al langs kwam. Wel leuk dat de route nu niet helemaal hetzelfde liep, en ik toch wel weer andere stukken van Steenbergen te zien kreeg. Zo is er best wel een mooi marktplein voor de kerk aanwezig, hier kwam ik vorig jaar niet langs. Helaas gaat de route verder eigenlijk voor Jan met de korte achternaam met een grote bocht door een aantal woonwijken van Steenbergen, dit vond ik persoonlijk wat minder nuttig. Dat kon veel directer zeg maar 😉

Steenbergen

Na het verlaten van Steenbergen kwam ik al vrij snel in het dorpje Welberg, en na dit rechtstreeks doorkruist te zijn kwam ik de leegte van de polders terecht. De route loopt hier kilometers ver over een hoge dijk die boven de omliggende polders uitsteekt, en hierdoor heb je een weids uitzicht. Op zich best saai qua uitzichten, maar aan de andere kant ook wel fijn doordat het zo rustig was. Het eerste stuk van de route ben je namelijk een soort van non-stop in de bewoonde wereld.

Polder

Na het passeren van Moerstraten gaat de route weer snel wederom de polders in, en gaat nu in een soort boog om het plaatsje Wouw heen. Wederom geen spectaculaire uitzichten, vandaag is helaas ook weer geen hoogvlieger qua landschap. Ergens moet ik wel zeggen, het is beter dan de etappe van vorige week waar je gewoon over een industrieterrein werd geleid.

Na uiteindelijk de bebouwde kom van Wouw te zijn binnengestapt, was het niet ver meer naar de Markt, waar ik de auto geparkeerd had. Ik was eigenlijk wel blij er eindelijk te zijn want het was een lange tocht vandaag: ruim 28 kilometer. Waarom zo’n lange etappe zul je denken? Nou dat heeft vooral met het openbaar vervoer in het weekend te maken: je komt onderweg wel door genoeg plaatsen met bushaltes zoals Steenbergen en Moerstraten maar Steenbergen vond ik voor het mooie een te korte route opleveren en in Moerstraten rijden helaas alleen door de weeks bussen. Daarom koos ik toch voor de wat langere etappe en ging daarom naar Wouw.

Wouw

 • Totaal gewandelde afstand: 28,2 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 5:25 uur
 • Meters stijgen: 93 meter
 • Meters dalen: 103 meter

Bergen op Zoom –> Hoogerheide (14km)

Zondag 14-april-2019

Na de afgelopen 2 weekenden al bijna 50 kilometer gewandeld te hebben over het Streekpad Brabantse wal, besloot ik vandaag er wederom een aantal kilometers aan toe te voegen. In eerste instantie was ik van plan de route weer voort te zetten in Wouw, daar waar ik vorig weekend gestopt ben. Helaas gooiden de busregelingen roet in het eten: na Wouw kwamen er de eerstvolgende pak hem beet 30 kilometer geen plaatsen met een busdienst op zaterdag. Gelukkig zag ik dit op tijd, en daarom besloot ik nu vanuit Bergen op Zoom te gaan lopen, maar dan de andere kant op: etappe 6 dus volgens het gidsje.

Bergen op Zoom

Na aankomst in Bergen op Zoom parkeerde ik de auto bij de Boulevard, aan de rand van de Binnenschelde. Een prima plek om de auto gratis te parkeren. Omdat het stuk dat ik richting Hoogerheide wilde lopen ook hierlangs loopt, net zoals de route richting Halsteren, liep ik nu de eerste  kilometer een stuk dat ik al eerder had gelopen. Gelukkig verlaat je al vrij snel de bebouwde kom, en dan gaat het door een soort moerassig gebiedje aan de rand van Bergen op Zoom.  Erg fijn wandelen, want het wandelpad was zowaar onverhard, en dat was vrij uniek na de voor bijna 95% over asfalt lopende vorige etappe.

Na het doorkruisen van het natuurgebiedje kwam het pad, nog steeds onverhard, parallel te lopen aan een spoorlijn. Hier begon het pad op een gegeven ogenblik ook enigszins te stijgen, en na een klein stukje klimmen stond ik bovenop de Brabantse wal, waar ik een weids uitzicht had over de omliggende polders en Bergen op Zoom.

Lang pad over de Wal

Kilometers lang, tot vlak voor Woensdrecht, liep de route over onverharde paden. Erg prettig lopen. Afwisselend was de route ook, zo ging hij afwisselend door open landschappen, over landgoederen en door bossen.

Bos…

Het enige nadeel was dat je een paar keer een drukke weg over moest steken, of af en toe toch vlak langs de drukke snelweg A4 loopt. Op zich wel te overleven, maar het verstoort wel je relaxte loop-experience 😛

Na binnenkomst van Woensdrecht gaat het in eerste instantie langs de randen van het dorp richting Hoogerheide. Wel heb ik eerst nog bij een bankje wat uit zitten rusten en eten, en zelfs zowaar genoten van het uitzicht. Op zich niet verkeerd al zeg ik het zelf…

Uitzicht

Na Woensdrecht was het niet heel ver meer naar Hoogerheide, en je loopt geen moment meer echt ver van de bebouwde kom vandaan. De laatste paar kilometers zijn duidelijk niet de mooiste van de etappe, maar het was altijd nog beter dan de vorige etappe om eerlijk te zijn. Al met al vond ik het toch een erg fijne etappe om te lopen, ook al was het in eerste instantie niet mijn bedoeling om dit stuk nu al te lopen.

 

 • Totaal gewandelde afstand: 13,6 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 2:30 uur
 • Meters stijgen: 130 meter
 • Meters dalen: 111 meter

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *