Twee dagen wandelen door het Oberes Mittelrheintal

Uitzicht over Rijn

Omdat mijn Eureka Keego Solo trekkerstentje nogal aan de kleine kant is, en eigenlijk ook wat zwaar; had ik afgelopen Pasen bij een Duitse webshop gespecialiseerd in Ultra Lightweight gear een ultralichtgewicht tentje van het Amerikaanse merk Lightheart gear gekocht. Dit is een tentje van ongeveer 1 kilo, geschikt voor 2 personen en simpel op te zetten door middel van je wandelstokken.

Afgelopen weekend besloot ik dit nieuwe tentje te gaan testen, en daarom ging ik richting het Duitse Oberes Mittelrheintal. Dit is volgens Unesco het mooiste stuk van de gehele rivier de Rijn en mede daarom ook op de werelderfgoedlijst gezet. De langeafstandswandeling de Rheinsteig loopt ook door dit stuk van het Rijndal.

Na vorig jaar geëindigd te zijn in Rengsdorf, even voorbij Neuwied, pikte ik hier deze keer niet de draad op in verband met het gebrek aan campings vlak aan de route. Een stuk verderop, voorbij Koblenz, zijn er wel genoeg campings te vinden dus ik besloot een stukje over te slaan. Het ontbrekende stuk komt in de toekomst nog wel een keer 😉

Koblenz – Braubach (22km)

Zaterdag 27-april-2019

Vesting Ehrenbreitstein

Een voorspoedige autorit bracht me op zaterdagochtend bij het station van het dorpje Kamp-Bornhofen aan de Rijn, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Parkeren kan hier bij het station, en nog gratis ook. Hierna hoefde ik gelukkig maar hooguit 10 minuten te wachten op de trein die me in een kleine 20 minuten voor 6,20 euro naar Koblenz bracht.

Na aankomst op het station van Koblenz was het snel de rugzak omdoen, en buiten het station had ik al vrijwel gelijk de gele markeringen van de Rheinsteig Zuweg gevonden. In eerste instantie ging het rechtstreeks richting de rivier de Rijn, waarna ik via een brug met mooi uitzicht op de vesting Ehrenbreitstein naar de overkant ging. Hier was de officiële route ook al snel gevonden, en na het verlaten van de buitenstad Ehrenbreitstein ging het steil omhoog een berg op.

De route gaat de eerste kilometers door een mooi afwisselend bos, waarbij eveneens het nodige klimwerk niet geschuwd wordt. De eerste kilometers is het al stevig aanpoten, en tot overmaat van ramp begon het vlak na een korte lunchpauze flink te regenen. Omdat ik uiteraard te lui was om mijn poncho aan te doen, zal het geen verrassing zijn dat ik binnen notime flink doorweekt was 😛

Onderweg passeer je ook een steile bergrug, die je steil naar beneden moet vervolgen over uitgehakt gesteente. Dit gesteente ziet er best glibberig uit, maar in de praktijk vond ik het wel meevallen ondanks de regen. Desondanks deed ik toch voorzichtig, een glijpartij was iets waar ik absoluut geen zin in had.

Steil, oppassen dus…

Na beneden aan te zijn gekomen kwam ik uit in de Ruppertsklamm, een erg smalle kloof langs een beekje. Het pad was op sommige plekken dusdanig smal, dat ik er niet eens fatsoenlijk op kon staan ondanks de stalen kabels. Daarom ging ik uiteindelijk maar gewoon in de rivierbedding lopen waar dat kon. Weliswaar wel door het water, maar nergens hoger dan een paar centimeter en echt hard stromen deed het nooit.

Ondanks deze ongemakken was het wel een schitterend stuk van de Rheinsteig, ik durf zelfs te stellen dat ik het het mooiste stuk vond van wat ik tot nu toe over deze trail gelopen heb in alle etappes tot nu toe. Dat je er uiteindelijk goed bij uit moet kijken maakt het wel wat avontuurlijker, dus als je een beetje bangig aangelegd bent dan raad ik dit stuk zeker af. Gelukkig is de Klamm prima te omzeilen doordat er boven nog een breed boswerkpad loopt. Helaas wel een stuk minder mooi. Houd er wel rekening mee dat de kloof niet te belopen is in het geval van extreem hoog water 😉

Het einde van de kloof komt uit bij het dorpje Lahneck, dat hoe verrassend, aan de rivier de Lahn ligt. De Lahn is een zijrivier van de Rijn, en ook deze rivier heeft zijn eigen wandelpad: de Lahnwanderweg.

In het dorpje Lahneck heb je ook twee campings, waarvan er eentje vlak bij de Steig loopt. Omdat ik het nog lang niet zat was, ging ik echter nog een stukje verder lopen richting Braubach.

Helaas was het mooiste van de etappe reeds gepasseerd, maar ik vond het nog steeds een prettige etappe om te lopen. Na het passeren van een grote schuilhut waar duidelijk een feest gegeven ging worden die avond, kreeg ik ook gelijk weer zicht op de Rijn en op Braubach. Tot nu toe was het zicht op de Rijn eigenlijk volop afwezig geweest, na het verlaten van Koblenz. Bij het weerzien met de Rijn kreeg ik ook een mooi zicht op de Marksburg, met daarachter pikdonkere onweerswolken. Ik moest de laatste kilometers dus opschieten, wilde ik niet in de regen voor het eerst mijn nieuwe tent op moeten zetten.

Na een steile afdaling kwam ik uiteindelijk aan in Braubach, en ik ging linea recta richting de camping die aan de Rijn ligt: Camping Uferwiese. Een redelijk kleine camping, maar verder prima.

Het opzetten van mijn Lightheart Gear Duo tentje ging gelukkig vrij vlot, en nog geen 5 minuten voor de bui losbarstte stond hij stevig verankerd op de weide en kon ik er mijn intrek nemen.

Lightheart gear duo

’s Avonds ben ik nog een rondje door de Altstadt wezen maken voor wat mooie foto’s, maar dat viel helaas een beetje tegen. In het dorp was alles veel te veel op elkaar gebouwd, echt mooie foto’s kreeg ik er helaas niet uit.

  • Totaal gewandelde afstand: 22,3 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 5:50 uur
  • Meters stijgen: 834 meter
  • Meters dalen: 824 meter

 

Braubach – Kamp-Bornhofen (18km)

Zondag 28-april-2019

Kamp-Bornhofen

Mijn tweede wandeldag over de Rheinsteig dit weekend was qua afstand iets minder ver, maar bevatte net zoveel of zo niet meer hoogtemeters dan die van Zaterdag. Het beloofde dus weer een zware etappe te worden en na een stevig ontbijt was ik dus voor negenen al weer back on trail.

Het begon vandaag met een steile klim naar de Marksburg, waar de route pal langs loopt. Eventueel heb je de mogelijkheid om het kasteel wat nader te bekijken door middel van een tourtje met een gids, maar dit heb ik niet gedaan; mede vanwege het nog vroege tijdstip.

Marksburg

De route van vandaag was wederom erg spectaculair, en voerde ook nu weer door mooie beekdalen en over mooie bergtopjes met bijbehorende alpien aandoende bergpaadjes. De paden waren ook vandaag weer af en toe best steil, maar gelukkig niet meer zoals gisteren dat je over de uitgehakte rotsen liep. Wel waren er een aantal paadjes die zeer modderig waren, en daardoor redelijk glibberig. Je kan begrijpen dat ik hier erg blij was met mijn wandelstokken, want ik had gelijk een déjà vu naar mijn tocht in de Schwabische Alb anderhalf jaar geleden waar ik zeer veel moeite had om een glibberige modderberg te bedwingen en dit uiteindelijk pas voor elkaar kreeg door een boomtak als ondersteuning te gebruiken.

De route van vandaag liep het eerste deel vooral door het bos, maar dit veranderde gedurende de tweede helft. Na het maken van een scherpe bocht, net zoals de Rijn, veranderde het landschap en karakter van de route aanzienlijk: alles was veel droger, en de vegetatie leek ook aanzienlijk anders. Het was duidelijk dat het klimaat hier een stuk droger is dan een stuk verderop… dit is ook te merken aan de oogst hier: het stikt van de kersen- en druivengaarden; wat blijkbaar perfect gedijt hier in het gebied. Jammer dat er nog niks in bloei stond, want dat moet een mooi gezicht zijn al die kersenbloesems!

Uit het bos, in het veld

Na het passeren van de kersengaarden kwam ook het eindpunt van vandaag in zicht: Kamp-Bornhofen. Hier ging het wederom via een steile afdaling naar beneden, en hier was ik al vrij snel bij het station waar ik de auto oppikte om weer op huis te gaan.

Na deze twee dagen kan ik eigenlijk wel stellen dat ik weer lekker gehobbeld heb om de benen weer even te laten wennen aan het betere klim- en daalwerk. Ook mijn nieuwe tentje heeft het in ieder geval deze eerste nacht goed gehouden, zeker met de stortbuien aan het begin van de avond.

  • Totaal gewandelde afstand: 17,8 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 5:15 uur
  • Meters stijgen: 833 meter
  • Meters dalen: 818 meter

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *