Reisverslag Sierra de guara: Alquézar

Alquezar

Na mijn schitterende avonturen in het nationale park Ordesa werd het weer tijd om verder te trekken. Mijn volgende, en laatste Spaanse, bestemming is het stadje Alquézar in de Sierra de Guara, een kleine 100 kilometer ten zuiden van Torla.

De rit ernaartoe ging niet bijster snel, maar ging wel door een prachtig aride berglandschap. Door de vele scherpe bochten en hoogtewisselingen lag het tempo echter niet heel hoog, maar het was desondanks geen vervelende rit…

Na een kleine tweeënhalf uur kwam ik eindelijk op de camping vlak buiten Alquézar aan. Dit is helaas een typische ‘vakjes-camping’ waar elke plek te klein lijkt te zijn en er zoveel mogelijk caravans/campers/tenten etc op zo weinig mogelijk vierkante meters worden gepropt.

De tent had ik snel opgezet, en daarna besloot ik het stadje te gaan bekijken. Alquézar wordt namelijk één van de mooiste dorpjes van Spanje genoemd. En dat wilde ik natuurlijk wel even zien…

Het stadje heeft een Moorse oorsprong, en daar ontleedt het zijn naam ook aan: al qasr, wat paleis schijnt te betekenen.

Je zal in het stadje geen sporen van geasfalteerde wegen aantreffen, in plaats daarvan zijn de wegen allemaal van steentjes gemaakt. Het is ook te zien dat de wegen nog uit het pre-autotijdperk stammen, ze zijn erg smal. Dit is ook een reden dat alleen auto’s van bewoners zijn toegestaan. Voor de toeristen zijn er vlak buiten het stadje een aantal grote parkings aangelegd, vanaf waar je binnen een paar minuutjes alsnog in het centrum van de stad staat.

Naast het verkennen van de stad had ik ook nog een wandeling in gedachten om te lopen: een circulaire wandeling richting Asque en weer terug. Het eerste stuk loopt gelijk aan de GR1.1, en deze had ik in de stad al vrij snel gevonden. Je gaat hier via de kloof van de Rio Vero, en je loopt hier over een aantal smalle bruggen. Ook kruipen hoort erbij, en dat heeft de gemeente doen besluiten om iedereen 4 euro te laten betalen. Dit dekt dan de helm die je verplicht op moet, en je hebt dan ook een berg verzekering voor als je met een helikopter opgehaald moet worden.

De wandeling door de kloof was best spectaculair door de smalle kloof. Je gaat deels over ijzeren trappen en bruggetjes een aantal meter boven het water. Erg leuk wandelen vond ik, al was het bij tijd en wijlen best heet!

Na het verlaten van de kloof besloot ik de rest van de wandeling te laten schieten vanwege de warmte, het was ruim boven de 30 graden en mijn watervoorraad was nu al aardig hard gegaan, dat zou ik niet gaan redden tot aan Asque… Ook al had de medewerker waar ik de helm haalde mij verzekerd dat er in Asque ook een fontein was om water te tappen, ik durfde het risico niet te lopen.

  • Totaal gewandelde afstand: 7,5 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 2:15 uur
  • Meters stijgen: 305 meter
  • Meters dalen: 288 meter

Na nog even wat boodschappen gehaald te hebben in een piepklein supermarktje ben ik weer terug gegaan naar de camping waar ik eten gemaakt heb en even bij moest komen van de warmte… Na de relatief koele dagen was ik het duidelijk niet meer gewend…

‘S-avonds ben ik nog even naar de stad teruggereden om wat foto’s te maken van de stad bij zonsondergang, maar helaas was ik voor het mooiste licht iets te laat… en echt spectaculaire luchten zoals ik graag heb zaten er ook niet in. Door de warmte hing er al vrij snel een vieze grauwgrijze nevel in de lucht.

Alquezar

Alquezar

Al met al vond ik Alquézar een mooi en leuk stadje, en ik denk dat ik er zeker nog eens terugkom. Wellicht om dan toch eens een poging om wat meer te wandelen in de omgeving… Want daar is nu weinig van terecht gekomen… maar ik vermoed dat je dan het beste in het voorjaar of de herfst hierheen kan komen, om in ieder geval de ergste hitte te vermijden. Ook dan zal je echter op moeten letten met  het weer: het gebied puilt uit van de vele kloven, en daar moet je juist niet zijn met erge regenval.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *