Twee nieuwe etappes over het Streekpad 17 – de Brabantse wal

In het voorjaar was ik vol goede moed begonnen aan het lopen van het Streekpad 17 over de Brabantse wal. Echter, na ruim 60 kilometer afgelegd te hebben verdeeld over een drietal weekenden in het voorjaar, duurde het weer even voor ik deze route weer oppakte. Inmiddels is het half november geweest, en ik heb eigenlijk alleen in juli en in november nog een etappe opgepakt.

Hoogerheide –> Putte (21km)

Zondag 28 juli 2019

De tocht van Hoogerheide naar het grensdorpje Putte liep ik ‘tegen de richting’ van de standaard beschrijving uit mijn gidsje in. Deze richting uit stond het ook wel beschreven, maar ik had sterk het idee dat de omschrijving her en der niet helemaal klopte. Gelukkig waren de bekende geel/rode markeringen wel voldoende aanwezig om de route te volgen.

Qua natuurschoon vond ik dit de mooiste etappe tot nu toe die ik gelopen heb, het landschap is gevarieerd en je loopt ook een groot deel onverhard. Dat is natuurlijk altijd een voordeel. Wat ook leuk is, is dat je een stukje letterlijk over de grens met België gaat, getuige het aantal grenspalen dat je passeert.

Starten deed ik dus in Hoogerheide, en eindigen in Putte. Vanuit Putte kan je vervolgens met de bus 105 (richting Bergen op Zoom) weer terug naar Hoogerheide. Prima te doen wat mij betreft…

 

  • Totaal gewandelde afstand: 21,3 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:55 uur
  • Meters stijgen: 141 meter
  • Meters dalen: 152 meter

 

Wouw –> Bergen op Zoom Klavervelden (18km)

Zondag 17 november 2019

Prachtig herfstweer begeleidde mij afgelopen zondag terwijl ik van Wouw naar Bergen op Zoom ging wandelen. Van de ‘officiële’ route van het streekpad 17 heb ik inmiddels ruim 80 kilometer erop zitten, en ik moet nog een kleine 30 kilometer over het oostelijke deel van de route tussen Wouw en Putte.

Logistiek gezien vind ik dit het lastigste stuk van het hele streekpad, omdat ik de route vooral in de weekenden loop; en laat er op dit stuk uitgerekend in de weekenden nu net geen busvervoer zijn. Er gaat tussen de plaatsjes Putte, Heijbergen, Wouwse plantage en Wouw wel een bus richting Roosendaal (105?), maar deze rijdt alleen op werkdagen en niet op zater-, zon- en feestdagen. Om die reden moet ik dus opeens creatief gaan lopen doen om de rest van de route nog af te kunnen lopen.

Gelukkig bood de wandelgids van het streekpad uitkomst op dit gebied: er staan in de gids naast het streekpad 17 ook nog een aantal varianten beschreven. Deze varianten vormen min of meer een soort spaken binnen het wiel dat het streekpad dan voor moet stellen en lopen allemaal min of meer in de richting van Bergen op Zoom.

Het was de variant C1 die mij vandaag vanaf Wouwse plantage naar Bergen op Zoom zou voeren, zodat ik vanaf daar met de bus richting Wouw kon gaan. Deze variant wordt ‘in het veld’ aangeduid met rood/witte markeringen van lange-afstands-wandelingen. Dit is niet heel gek, want het gaat namelijk om een stuk van het Grenslandpad, afgekort het LAW11.

Dankzij het prachtige weer kreeg ik een mooie wandeling voor de kiezen, die helaas tussen Wouw en Wouwse plantage vooral door het open veld voerde, en me amper liet genieten van mooie herfstbossen. Sterker nog: een stuk ging het zelfs langs het spoor en langs de snelweg. Gelukkig veranderde dit na het passeren van de Wouwse plantage, want daar liep ik eerst over een gedeeld wandel/fietspad langs een bosrand, wat even later overging het bos Zoomland. Hier kon ik gelukkig wel genieten van de mooie herfstkleuren, al leek het nog niet helemaal op zijn hoogtepunt.

Uiteindelijk komt de variant uit bij de wandelboom bij het hostel Klavervelden, waar ook onder anderen het vorig jaar gelopen LAW1-3 Floris-V pad uitkomt. Vanaf hier ben ik eigenlijk linea recta richting het ziekenhuis gegaan omdat daar de dichtstbijzijnde bushalte is waar bus 112 langskomt, die me weer richting Wouw zou brengen.

 

  • Totaal gewandelde afstand: 17,6 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:05 uur
  • Meters stijgen: 57 meter
  • Meters dalen: 69 meter

 

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *