Reisverslag tripje Berlijn…

Het was alweer veel te lang geleden dat ik vakantie had gehad (september duhhh!!!) en het einde van het jaar begint ook te naderen met een nog veel te grote sloot vakantiedagen over. Om die reden heb ik een paar weken geleden maar een retourticket Berlijn geboekt voor een leuke prijs (net geen 90 euro, inclusief stoelreservering). Voor dat bedrag kan je geen autorijden, en in vliegen heb ik geen zin in voor deze korte afstand.

Zodoende vertrok ik gisterochtend vroeg door de eerste bus richting Dordrecht te nemen waarna ik  vervolgens via Rotterdam uiteindelijk tegen negenen in Amersfoort aankwam.

Hier bleek helaas dat er echter op het traject Amersfoort naar Deventer een sein- en overgangstoring was waardoor er op dat traject geen enkel treinverkeer mogelijk was. En laat nou de Intercity Berlin, die me vanaf Amersfoort rechtstreeks naar Berlijn zou moeten brengen, uitgerekend ook over dat stukje moeten en om die reden omgeleid worden via Almere en Zwolle met als resultaat dat hij niet meer in Amersfoort ging stoppen.

Bij de klantenbalie kreeg ik gelukkig te horen dat het nog mogelijk zou zijn om het te halen door de intercity naar Zwolle te nemen,waar ik dan een overstaptijd van een kwartier zou hebben. Doordat de intercity naar Zwolle een soort van klem zat achter een goederentrein kwamen we echter ook ruim een kwartier later in Zwolle aan dan verwacht. Dit had ook geen 5 minuten later moeten zijn, want de trein naar Berlijn kwam ook al erg snel het station binnenrollen.

Met ruim een half uur vertraging maar verder relaxed verlopen kwam de trein uiteindelijk aan in het Hauptbahnhof van Berlijn. Hier heb ik snel de rivier de Spree opgezocht om hierlangs lopend richting mijn hotel in de wijk Moabit te gaan.

Checkpoint Charly, brandenburger Tor en meer…

Ik had de wekker bijtijds gezet omdat ik van plan was om vlakbij het hotel zonsopgang te fotograferen bij de rivier de Spree. Helaas zat de lucht potdicht met een dikke grijze wolkenmassa, niet echt inspirerend, dus ik draaide me nog maar eens om.

Na uiteindelijk ontbeten te hebben ging ik toch op pad. Ik ging te voet, want dan beleef je nog het meeste van een stad. Het eerste stuk ging wederom langs de rivier de Spree tot aan Schloss Bellevue. Dit was echter alleen van een afstandje te bewonderen omdat er hoge hekken omheen stonden. Verder niet echt de moeite waard dus, ik hoefde hier ook niet terug te komen voor foto’s.

Ik ging snel verder richting de Brandenburger Tor, maar kwam eerst door het grote stadspark Tiergarten. Dit is de groene long van Berlijn, en is een van de grootste stadsparken van Duitsland. Je komt dan uiteindelijk vanzelf uit bij de Brandenburger Tor. Vanaf hier ging ik door richting het Jodenmomument. Dit monument bestaat uit allemaal betonnen blokken op een rijtje. Best nice.

Mijn volgende doel was Checkpoint Charly, de bekendste grensovergang uit de tijd van de Berlijnse muur. Hier was het echter bizar druk, waardoor ik het al snel gezien had en weer vlug verder ging

Hierna ben ik via het museuminsel en gendarmenplein weer teruggelopen. Al met al heb ik vandaag toch toch wel aardig wat gelopen, ruim 17 kilometer gok ik… het is me wel duidelijk dat als je het OV links laat liggen dat je dan wel aan je kilometers komt 😉

Tegen zonsondergang toch nog even vlakbij het hotel bij de Spree wezen kijken om wat foto’s van de sunset te kunnen maken. Helaas zat de lucht wederom dicht, maar ik heb gelukkig nog wel wat mooie platen kunnen maken.

Berlin Unterwelten en der Mauer gedenkstatte

Op mijn tweede dag in de Duitse hoofdstad ging ik eerst een ondergrondse tour maken, te weten door een ondergrondse schuilbunker. Bij aankomst kwam ik erachter dat ik nog ruim anderhalf uur moest wachten voor de eerstvolgende engelstalige tour zou starten, dus ging ik eerst maar een bakkerij opzoeken met lekkere koffie en taart. Taart, daar weten ze wel raad mee hier in Duitsland 😉

De tour startte bij het station Gesundbrunnen, vanwaaruit het via een stevige ijzeren deur naar beneden ging, onderaards de bunker in. Het verhaal was erg interessant, en je kreeg een inkijkje in de bunkers die in de jaren dertig zijn aangelegd voor de burgers om in te vluchten ten tijden van luchtaanvallen. Helaas mocht ik geen foto’s maken, dus dat heb ik maar niet gedaan ook.

Hierna ben ik richting de binnenstad gaan lopen, waarbij ik eerst langs het Berlin wall memorial kwam.  Erg interessant, hier staan erg veel informatiepanelen over het neerzettten van de muur met ook indrukwekkende foto’s.

Na het passeren van het laatste stukje muur met info op dit stuk, ging ik linea recta naar het museumeiland. Hier wilde ik namelijk mijn geluk beproeven om wat mooie zonsondergangsplaten te schieten, de lucht was namelijk veelbelovend. Uiteindelijk heb ik hier tientallen foto’s geschoten, totdat het als een malle begon te regenen.

Bezoek aan de Rijksdag en de East Side gallery

Vandaag vroeg uit de veren want om 8 uur moest ik bij de Rijksdag zijn, omdat ik een afspraak gemaakt had om de glazen koepel te komen bezichtigen. Je kan hier alleen binnen komen als je deze afspraak maakt. Toegang is wel gratis, maar ze laten maar een beperkt aantal mensen tegelijk binnen. Begrijpelijk ook wel, want het is niet heel erg groot in de koepel.

Onderweg naar de Rijksdag in de vrieskou ook nog wat shots kunnen maken van de mooie zonsopgang,  en na een kwartiertje in de buiten te wachten mocht de groep naar binnen. Eerst ff door de security, en daarna met de lift naar boven. Door de beslagen ramen had je helaas geen mooie uitzichten over de stad, maar de spiegelconstructie binnenin de dome is ook meer dan indrukwekkend en leverde fotografisch gezien prachtige platen op waar ik erg blij mee ben…

Na uiteindelijk hier afgetaaid te zijn eerst ergens wezen ontbijten, in een helaas veel te dure toko. Gelukkig was het wel lekker.

Na het ontbijt ben ik richting Oost-Berlijn gewandeld, naar de East Side Gallery. Dit is het langste stuk nog staande muur wat nog over is, en de oostkant ervan is door allemaal kunstenaars voorzien van Street art. Erg gaaf. Dit is dit jaar al de derde stad met Street art die ik bezoek. Waar in Glasgow de mooiste tekeningen naar voren kwamen, staat Berlijn met stip op 1 wat betreft de achtergrond hiervan.

Na nog even bijgekomen te zijn in een koffieshop ben ik weer richting de Potzdammer Platz gegaan. Een lange wandeling, en ik heb daar maar even geluncht met een brownie en een broodje worst…

Aan het einde van de middag ben ik nog richting Schloss Charlottenburg gelopen voor wat foto’s. Helaas was, in tegenstelling tot de rest van de dag, het weer en het licht nu niet meer goed: regen en dichte bewolking.

Al met al was het een geslaagde trip naar deze mooie stad, die wel erg uitgestrekt is. Ik heb alles gelopen, maar het openbaar vervoersnetwerk is erg goed dus dat is ook geen probleem. Andere manieren om je te verplaatsen zijn er ook: je kan ook bijvoorbeeld overal een stepje (volgens mij van Uber) pakken en je hiermee verplaatsen.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.