Afwisselende Trage Tocht door het bos van Ruinen

 

Echten

Een kleine twee weken geleden moest ik op een zonnige dinsdag naar Emmen voor familiebezoek. Omdat dit best een eind rijden is, heb ik er na de visite ook nog een mooie wandeling in de Drentse bossen aan vastgeknoopt. Van te voren had ik via internet een veelbelovende tocht gevonden die start bij het dorpje Echten, dat goed te bereiken is vanaf de snelweg de A28 vanuit Hoogeveen.

De wandeling die ik gevonden had, was een zogenaamde Trage Tocht. Trage tochten zijn wandelingen die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan, en dat bleek bij deze wandeling ook zo te zijn. De enige verharde paden waar ik over gelopen heb waren het stukje in het dorp Echten, en een aantal keer oversteken van een weggetje. Voor de rest was het allemaal zand- of grindpaden wat de klok sloeg. Mij hoor je er niet over klagen in ieder geval 😉

Bospad Trage tocht Echten

De route loopt een ruim rondje door de boswachterij Ruinen van Staatsbosbeheer, en voert je door een erg gevarieerd natuurlandschap. Onderweg kom je langs weidevelden met bloemen, naaldbossen, loofbossen, heidevelden en langs verstilde vennetjes. Erg prettig lopen, en erg leuk ter afwisseling na de vele wandelingen die ik de laatste tijd in het rivierenlandschap heb gelopen. Door de hoge temperaturen rook het zelfs lekker, naar naaldbos! Ik kreeg er spontaan herinneringen van naar mijn vakanties in mijn kindertijd in het Drents-Friese Wold.

Als ik deze tocht nogmaals zou willen lopen, dan zou dat zeker een keer later in het seizoen zijn; in de periode dat de heide in bloei staat. Je passeert namelijk een aantal heidevelden. Een aantal van deze heidevelden moet je wel delen met vee, dus opletten op je hond(en).

Ven op Trage tocht Echten

Qua drukte vond ik de route prima te doen: andere wandelaars kom je erg weinig tegen (waren op 1 hand te tellen, wellicht drukker in het weekend). Mountainbikers kwam ik wel veel tegen, maar die reden vooral op dedicated mountainbike paden. Wel af en toe goed uitkijken of er niet toevallig net eentje uit het bos komt crossen!

Onderweg kom je ook voldoende bankjes tegen om te rusten, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat je vies wordt 😛

Al met al een geslaagde wandelmiddag met werkelijk schitterend weer. Op sommige plekken was de route zelfs af en toe redelijk vermoeiend, omdat sommige bospaden uit best wel fijn zand bestonden door de droogte. Laat ik het erop houden dat de conditie weer een stukje opgekrikt is 🙂

  • Totaal gewandelde afstand: 16,5 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:10 uur
  • Meters stijgen: 159 meter
  • Meters dalen: 161 meter
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *