Reisverslag: Slovenië Juni 2015 – Triglavski Narodni park vanuit Bled

IMG_0369

Op mijn tweede volledige dag in Bled besloot ik om de echte natuur eens op te gaan zoeken. Op niet al te grote afstand van Bled ligt namelijk ook het (overigens zeer grote!) Triglavski Narodni Park, of in het Nederlands gewoon het Triglav Nationaal Park. Dit park beslaat een zeer groot gedeelte van het noordwesten van Slovenië, en heeft in de omgeving van Bled enkele zeer mooie bezienswaardigheden. Twee ervan besloot ik vandaag, ondanks de stromende regen, te bezoeken: de Vintgar kloof  en Savica Slap, de hoogste waterval van Slovenië.

Ik had in eerste instantie het plan opgevat om lekker vroeg op te staan om reeds bij het eerste licht in de kloof aanwezig te zijn. Toen om 5 uur de wekker echter ging, hoorde ik het ook stortregenen. Het regende dusdanig hard dat ik maar besloot nog even te wachten. Toen het uiteindelijk wat zachter begon te regenen vond ik het toch tijd om op pad te gaan. Na nog geen 20 minuten rijden was ik bij mijn eerste bestemming aangekomen, de Vintgar Kloof. Dit is een rivierkloof van ongeveer 1,6 kilometer lang, die geheel begaanbaar is gemaakt doormiddel van uitgehakte paden en houten boardwalks. Dit pad slingert zich langs en over de rivier de Radovna. Onderweg heb je een schitterend uitzicht op de rivier en zijn vele watervallen en stroomversnellingen, en het water heeft ook een prachtige blauwgroene kleur.

Aangezien het bij aankomst weer was beginnen te regenen, besloot ik in eerste instantie even te wachten. Toen er echter na een minuut of 10 een grote bus aan kwam rijden, besloot ik toch haast te gaan maken. Ik had absoluut geen zin om in een grote groep chinezen terecht te komen die de heleboel blokkeerden met hun Ipads en selfiesticks.

Omdat je in eerste instantie met de stroom meeloopt, besloot ik de camera nog even in de tas te laten en op de terugweg pas aan het fotograferen te gaan. Je loopt dan namelijk vanzelf wel tegen de watervallen aan. Hier had ik geen spijt van, want het werd ook uiteindelijk een stuk droger toen ik bij de cafetaria aankwam aan het eind. Mijn eerste indruk: smalle paden, soms laag plafond en toch al best druk. Daarom besloot ik mijn statief maar in de tas te laten.

Bij het einde van de kloof zijn er ook twee mooie watervallen te vinden. Omdat deze erg populair waren bij de al eerder genoemde Selfie-Chinezen besloot ik maar over wat rotsen door het bos te klauteren, om zo een mooi standpunt op de waterval te krijgen om deze goed op de foto te krijgen. Zo zie je maar dat de aanhouder wint 😉

IMG_0309

Na uiteindelijk even rondgehangen te hebben bij de waterval en cafetaria en even wat te eten gekocht te hebben, besloot ik weer terug te lopen. Aangezien ik nu ook tegen de stroom mensen inliep, moest je elkaar constant passeren. Hierdoor had ik eigenlijk amper de kans om goede foto’s te maken, zeker omdat er ook amper mogelijkheden zijn om van het pad af te wijken. Is natuurlijk op zich niet erg, zo kreeg ik natuurlijk gewoon de kans het met eigen ogen te zien in plaats van door de lens.

Na uiteindelijk bij de parkeerplaats teruggekomen te zijn vertrok ik richting mijn tweede doel die dag: Savica Slap. Dit is de grootste waterval van Slovenie, die op een kilometer of 35 rijden ligt, in de buurt van het plaatsje Ukanc vlakbij het meer van Bohinj.

Na de auto geparkeerd te hebben bij een berghut, vertrok ik richting de waterval. Het was bij elkaar een wandeling van een minuut of 20, die op sommige stukken best steil was. Gelukkig hadden ze op grote delen een trap aangelegd, om het klimmen makkelijker te maken. Helaas waren sommige treden niet al te stabiel, dus dat werd alsnog een hachelijke klim.

IMG_0450

Eenmaal boven aangekomen had je vrijwel gelijk een prachtig uitzicht op de waterval. Je kon er helaas niet al te dichtbij komen, maar het uitkijkpunt geeft je wel een schitterend uitzicht op de waterval.

IMG_0468

Zie ook hier weer het heldere blauwe water, dat is redelijk normaal hier in het Triglav National park. Best mooi om te zien, normaal associeer ik water met deze kleuren vooral met tropische stranden.

Al met al heb ik vandaag 2 prachtige natuurlijke attracties gezien in het Triglav nationaal park, en ze waren zeker de rit en klim waard, evenals de paar euro entree en parkeergeld die je moet betalen. De natuur hier is van een prachtige schoonheid.

 

IMG_0429 IMG_0459 IMG_0342-Blended

Download
Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *