Fietsen over de Hanzefietsroute deel 1: Noordwaarts…

Mijn vervoer + onderdak…

De afgelopen maand heb ik ruim 2500 kilometer gefietst door Nederland en Duitsland. Het betrof een fietsroute die langs diverse Hanzesteden voerde, en wordt daarom ook heel treffend de ‘Hanzefietsroute’ genoemd. In een aantal blogposts zal ik hier een kort verslagje van plaatsen, inclusief foto’s en gefietste route…

Dag 1 – Thuis –> Zennewijnen (77km)

Vandaag begon mijn lange fietstocht langs diverse Hanzesteden in Nederland en Duitsland. Officieel start de Hanzefietsroute, gemaakt door Michael Wannet, in Zaltbommel. Ik start echter gewoon thuis en fiets daardoor eerst nog ruim 50 kilometer naar het startpunt.

De Waal

Tot aan Zaltbommel volg ik een niet heel spectaculaire route, al zal het ook meespelen dat het een grijze dag is en eigenlijk ook met redelijk frisse wind. Ik rijd langs de A15 richting Gorinchem om daar de Waal over te steken. Hier gaat het onder andere via Woudrichem en de Maas richting Zaltbommel waar ik via de brug van de A2 de daadwerkelijke route oppik. Na oversteken van de Waal gaat het nog voor zo’n kleine 20 kilometer langs de uiterwaarden van de rivier richting Zennewijnen, waar ik op Camping Zennewijnen de tent neerzet. Hier heb ik nog op het terras patat, frikadel en Brugse Zot naar binnen geslagen. Er waren namelijk geen winkels meer op ‘acceptabele’ fiets- en/of loopafstand. Voor de rest van de middag en avond heb ik  vooral uitgerust, ik moet namelijk nog 30 dagen 😉

Eerste camping: Zennewijnen

Dag 2 – Zennewijnen –> Lathum (84km)

Gisteravond begon het best flink te regenen op de camping, maar toen ik s-morgens tegen zes uur wakker werd was het droog met een heldere lucht. Dat scheelde weer, dan kon ik in ieder geval de tent droog inpakken.

Na verder rustig opgestart te zijn ging ik tegen 10 uur op pad. Al binnen een paar kilometer werd mijn ritme onderbroken, omdat ik bij Tiel met het voetveer de Waal over moest steken. Aan de overkant bij de Spar heb ik ook gelijk wat spullen gehaald voor ontbijt en lunch. Mijn Müsli-lunch vulde op zich wel redelijk, maar daar kon ik verder geen hele dag op fietsen.

Tot aan Ewijk zou ik de Waal aan de zuidkant blijven volgen. Erg afwisselend met kleine dorpjes en uiterwaarden. Bij de brug waar de snelweg A50 ook de rivier oversteekt ging ik ook naar de overkant. Het landschap werd hier nog afwisselender. De uiterwaarden hier bestonden uit allemaal kleine natuurgebieden, waardoor het geheel een redelijk wild uiterlijk kreeg. Via een schiereilandje bij Lent ging ik ook langs Nijmegen, maar doordat ik aan de verkeerde kant van een dijk fietste zag ik er verder niet heel veel van.

Uiteindelijk ging de route via het kasteel Doornenburg naar het Pannerdens kanaal, waar ik weer met een pontje naar de overkant moest. Vanaf hier was het niet ver meer naar de rivier de IJssel en de camping in Lathum. Hier vond ik een plekje op camping De Mars op een bijna leeg veldje. Voor de rest is het vooral een trailertrash-camping heb ik het idee 🙂

Weekend-mansion…

‘S-avonds heb ik spaghetti met chicken tonight-saus gegeten, en nog 2 zelfgekweekte tomaten van thuis. De keuze in de campingshop was niet reuze. Koken mocht in de tent, want precies op dat moment trok er een plensbui over…

De regen komt eraan…

Dag 3: Lathum –> Hattem (89km)

Vanmorgen heb ik er redelijk lang over gedaan om op te breken, omdat ik de tent eerst zo droog mogelijk wilde laten worden. Die was namelijk kletsnat geworden vannacht. Uiteindelijk was het richting 10:15 dat ik weg reed. Hierbij vergat ik helaas wel 2 bekertjes en mijn spork die ik bij de afwastafel liet staan. Helaas kwam ik hier s-avonds, 85km verderop, pas achter 🙁 Uiteraard namen ze op de camping in Lathum de telefoon niet meer op, en mijn email werd pas 2 weken later beantwoord. Hoe verrassend 🙂

Eerst ging ik nog fietsend langs de IJssel, maar vlak voor het stadje Doesburg ging de route nog even door een mooi bos. Mijn eerste bos langs de route, leuk voor de afwisseling!

Na het passeren van Doesburg, waar het overigens erg druk was, ging het weer verder langs de IJssel tot aan het microstadje Bronkhorst. Ik passeerde hier vlakbij ook nog een bordje met waarschuwing voor een agressieve buizerd. Je kan begrijpen dat, met mijn geschiedenis met agressieve meeuwen, ik niet beter op mijn gemak ging fietsen. Tempo erin dus! Gelukkig heb ik het overleefd, en ik kreeg ook geen flinke klauwen in mijn nek.

Goed soepje!

Toen ik eindelijk in, overigens best mooi, Bronkhorst aankwam heb ik hier bij een herberg een mosterdsoepje als lunch genomen. Dit smaakte meer dan prima. Wel viel het mij op dat ik volgens mij de enige klant was die onder de 70 was, best wel bijzonder. Volgens mij zijn de vakanties echt voorbij ondertussen.

Na het verlaten van Bronkhorst ging het eerst met een veertje naar de overkant. Eenmaal daar aangekomen ging het eigenlijk langdurig langs de uiterwaarden richting Deventer. Hierbij vielen me eigenlijk twee dingen op: er is amper vrachtverkeer op de IJssel, en de route loopt niet net zoals langs de Waal pal langs de rivier maar ook met enige regelmaat meer landinwaarts. Dit maakt het ook gelijk afwisselender omdat je ook af en toe door bossen komt, en dat is af en toe best fijn als je het ondertussen wel gehad hebt met de vrije uitzichten langs de rivier.

Na bij Deventer weer even gepauzeerd te hebben in het park naast de stadscamping, ging het weer verder. Dit stuk was helaas ook gelijk het minst leuke van mijn rit tot nu toe, omdat de IJsseldijk waar ik over reed best druk was met autoverkeer. Ik snap niet zo goed waarom ik hier perse moest gaan fietsen volgens mijn routegids…

Uiteindelijk mocht ik dan toch weer een vrij liggend fietspad gaan befietsen, en toen begon het helaas ook te regenen. Gelukkig had ik wind in de rug, dus mijn tempo ging ruim over de 35 kilometer per uur. Tussen de druppels doorfietsen noem ik dat! Ten slotte kwam ik bij camping Molencaten net buiten Hattem uit. Een mooi in het bos gelegen camping op loopafstand van Hattem. Na de tent opgezet te hebben en gedouched te hebben ging ik het stadje nog even in om onder andere wat eten te kopen.

Dag 4: Hattem –> Lemmer (90km)

Vanmorgen werd ik wakker met een nevelig zonnetje. Ik wilde dus rustig aan te doen om de tent weer te laten drogen, en te genieten van een paar kopjes koffie bij de kantine. Helaas was het ondertussen toch weer begonnen te regenen (zonder dat ik het in eerste instantie doorhad), dat schoot niet echt op dus. Desondanks besloot ik toch maar op te breken, de vooruitzichten waren helaas niet heel veel beter. Zodoende ging ik over elven pas op weg, na ook nog even een leuk gesprek gehad te hebben met een mountainbiker uit Hattem die langs de camping fietste.

Vanwege de regen en frisse wind had ik geen zin om via het veer de IJssel over te steken. Ik bleef dus aan deze kant van de rivier, en ging via de brug de rivier over. Eenmaal in Zwolle aangekomen had ik vrij snel de officiële route weer opgepikt, en ging het over een lang fietspad richting Kampen. Dit was helaas geen spectaculair stuk, al zal het ook meegespeeld hebben dat het weer nog steeds niet denderend was. Landschappen zoals waar ik nu door reed doen mij nu eenmaal niet zoveel als het grijs en grauw is. Bovendien leek het wel heel erg op de landschappen van de afgelopen dagen.

In Kampen aangekomen regende het ook weer stevig, dus ging ik bij het station onder de overkapping mijn laatste krentenbollen soldaat maken. Hier heb ik ook nog een wielrenner geholpen die een lekke band bleek te hebben. Hij vroeg of ik een pompje bij me had en die mocht ie natuurlijk wel ff lenen. Helaas bleek de band toch weer snel leeg te lopen, en moest ie met de trein terug naar Zwolle. Omdat hij geen mondkapje had, en omdat er op zondag nergens eentje te krijgen is hier, heb ik er eentje gegeven. Komt die grote doos toch nog van pas, EN het scheelt mij weer 30 gram gewicht meesjouwen 😀

Na het verlaten van Kampen ging het richting Genemuiden, waar ik met het veer naar de overkant ging. Pas een flink stuk verder, zo’n beetje bij nationaal park De Wieden, werd het weer droog en brak het zonnetje zelfs door. Hierdoor kon ik gelijk mijn kleding eindelijk een beetje drogen, dat was door de combinatie wind en zon best snel gebeurt.

Een van de vele gemalen.

Uiteindelijk kwam ik ook door de mooie dorpjes Blokzijl en Kolenberg. Best mooi met erg veel water en mooie gebouwen. Alleen ook wel erg druk. In de laatste was hierdoor zelfs een erg smal fietspad afgesloten als Corona-maatregel waardoor ik een stukje om moest fietsen door nationaal park De Weerribben. Dat was echter ook niet zo heel erg, want het was best een mooi stukje fietsen. Wel was het fietspad best slecht, hobbelig om het zo maar even te noemen. Achteraf gezien vind ik het park trouwens best veel op de Biesbosch lijken…

Na uiteindelijk de route weer opgepikt te hebben ging het helaas alweer regenen. Dit hield aan tot een kleine 10 kilometer voor Lemmer, terwijl de wind bleef. Aangezien het laatste stuk voor Lemmer een lange kaarsrechte weg was met een harde noordenwind pal tegen was dit stuk best heftig. Gelukkig kwam ik uiteindelijk toch nog enigszins levend in Lemmer aan waar ik op de stadscamping een mooi plekje op het verder lege tentenveld kreeg.

A good meal…

‘S-avonds ben ik wat wezen eten in het restaurant, dat best goed smaakte. Hierna ben ik nog even naar het ir. De Wouda-gemaal gelopen in de hoop wat mooie  blauwe-uur foto’s te kunnen schieten, maar dat viel helaas tegen. Dit gemaal schijnt ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst te staan, maar hier heb ik niks van gemerkt. Bij de molens van Kinderdijk, die op dezelfde lijst staan, merk je dat veel meer…

Al met al kijk ik terug op een niet al te spectaculaire dag qua landschappen, maar wel voor het eerst flink afzien vanwege het weer.

Wouda-gemaal

Dag 5: Lemmer –> Sneek (84km)

Vannacht heb ik vrij onrustig geslapen, want de camping lag vlak langs een drukke weg waar vrij hard gereden werd. Ik was dus erg bijtijds op, en zat om negen uur alweer in(of op?) het zadel.

Eerst ging ik even naar de Jumbo om wat ontbijt te halen, en daarna snel op pad. Het duurde niet lang voor ik het eerste mooie stukje te pakken had, want vlak voor de dorpjes Nijemirdum en Oudemirdum dook ik het bos in om daar een mooi bospad te volgen. Erg leuk ter afwisseling, en absoluut geen straf.

Col du Friesland

Na het passeren van deze 2 dorpjes ging het weer vrij snel richting de IJsselmeerkust, en hier kwam ik er achter dat je in Friesland ook heuse heuvels hebt. Erg leuk, en ik heb hier dus officieel de eerste hoogtemeters van mijn tocht gemaakt die niet van een dijk of brug zijn.

Na deze zogenaamde ‘kliffen’ kwam ik vrij snel in het mooie stadje Stavoren. Hier heb ik gelunched (kibbeling) en daarna ging het weer verder, nu richting Hindeloopen. Ook dit is een best mooi dorpje, maar wel aanzienlijk drukker. Ik heb hier dus alleen maar wat foto’s gemaakt en ben weer snel verder gefietst

Wat volgde was een route via Workum en Bolsward door de weilanden richting Sneek. Helaas was dit stukje wat minder leuk, omdat het vooral weilanden waren, en dat gaat uiteindelijk best vervelen. De weilanden zien er, hoe onverwachts, namelijk precies hetzelfde uit als bij ons!

Hindeloopen

Wat me overigens de hele dag ook al opviel, ik kwam best veel vakantiefietsers tegen, waarvan echt een substantieel deel op de wielrenfiets met bikepacking uitrusting. Erg leuk! Ik vermoed dat het door deze regio lopen van meerdere Lf-routes hier wellicht debet aan is… Ik wilde nog vragen waar ze allemaal naartoe gingen, maar ze gingen te hard voor mij…

Eenmaal aangekomen in Sneek ging ik snel richting de jachthaven die ook een camping is: de Domp. Bij aankomst bleek dit de duurste camping tot nu toe, maar ook gelijk degene met de mooiste grasmat en het mooiste sanitair. Tevens was er geen sprake van vervallen stacaravans. Na alles neergezet te hebben nog even gesproken met twee jonge Duitse zeilers, die een rondje door Noord-Nederland aan het zeilen waren. Ze stonden met hun tentje naast me, want hun bootje was te klein om in te slapen 🙂

Kamperen bij de jachthaven.

Na het eten ben ik nog eventjes foto’s wezen maken in de stad bij de befaamde Waterpoort.

Dag 6: Sneek –> Groningen (90km)

Vanmorgen voor mijn vertrek uit Sneek heb ik van Klaus en Sonja, het zeilstel dat naast me stond, een lijstje met must-sees en -visits gekregen in Lübeck, aangezien ze daar allebei gestudeerd hadden en het dus goed kenden. Ze vonden het erg tof dat ik daarheen ging fietsen. Na vertrek ging het in eerste instantie een flink stuk langs het Sneekermeer. Helaas liep de route net iets te ver van het meer om er veel van te kunnen zien, dat was wel jammer.

Na in Akkrum wat broodjes gekocht te hebben bij een supermarkt, ging de route daarna kilometers lang over betonplaten door de weilanden. Op de platen was het op zich prima fietsen hoor, maar die weilanden…. Pfff die hield maar niet op leek het. Pas na het dorpje Nije Beets kwam er variatie, en dat was het Otterterpse bos. Dit stukje fietsroute was gelijk weer het tegenover gestelde van de ochtend, namelijk prachtig fietsen. In eerste instantie over asfalt–of betonpaden door het donkere bos, en daarna over een prachtig zandpad door een heidelandschap. Dit zandpad was ook best heftig om te fietsen, aangezien het hartstikke rul zand was. Als ik niet oppaste dan groef ik mezelf in en moest gaan lopen 🙂

Tsja, lopen maar!

Na het passeren van Bakkeveen ging het helaas via een lange rechte weg naar Steenbergen. Hier ligt een mooi hunebed langs de route, de D1. Erg mooi, en leuk om voort het eerst sinds mijn kinderjaren weer een hunebed te zien 🙂

Hunebed D1

Aangezien ik van plan was om de variant ‘door Groningen’ te fietsen om even te gaan kijken voor inklapbare outdoorspullen ter vervanging van degene die ik in Lathum op de camping had laten staan, moest ik na Roderesch van de hoofdroute afwijken. Dit is gelukkig ook beschreven in mijn gids, en zodoende duurde het niet lang voor ik op de camping in het stadspark stond. Tijdens deze aanrijroute kwam ik door een open natuurgebied, en op een afstand van 15 kilometer kon ik de stad al duidelijk zien liggen met zijn hoogbouw.

Plat Groningen…

Na de tent opgezet te hebben ging ik snel de stad in, en ik vond het eigenlijk best wel een drukke bedoening. Ik heb hier maar snel mijn spullen gescoord, en nog wat boodschappen gedaan, en ging weer richting de camping.

Dag 7: Groningen –> Emmen (75km)

Vandaag een prachtige fietsdag. Prachtig weer en prachtige omgeving.

Na het verlaten van de camping in het stadspark van Groningen was het even zoeken naar de route richting de hoofdroute, want ik had geen zin meer om de stad weer in te gaan. Na deze weer opgepikt te hebben ging het in eerste instantie langs kanalen en watertjes zuidwaarts. Het was hier erg druk met kanovaarders op het water, en Pieterpadlopers op het pad. Van die laatste heb ik er letterlijk tientallen gezien vandaag. Ik wens ze allemaal veel succes!

De bedenker van de fietsroute heeft volgens mij sowieso in dit stuk van de route inspiratie gehaald uit het Pieterpad, maar ook uit het Drenthepad: ik denk dat mijn fietsroute op het stuk Groningen-Gasselte voor minstens 75% gelijk loopt aan in ieder geval 1, en soms beide van deze routes. Soms niet precies over hetzelfde pad of weggetje, maar wel enigszins parallel.

Bloeiende heide

De route tot aan Gasselte liep constant door mooie bossen en bosranden. Na Gasselte week ik van de Hanzefietsroute af. Waar die daar naar het oosten buigt, ging ik strak naar het zuiden richting Emmen. Hier wacht mij een rustdag bij pa en ma. Dan kan ik tevens een fietsenmaker even naar mijn voorderailleur laten kijken, want die schakelt moeilijk. Dat was gelukkig erg snel verholpen, er bleek iets niet goed afgesteld te staan.

Goede lunch…

 

Eerste week

Al met al was het een geslaagde eerste week, waarin ik richting de 600 kilometer had afgelegd. Qua weer heb ik geluk gehad, slechts 1 dag die aanzienlijk minder was dan de rest. De route die ik gevolgd heb geeft best een mooi beeld van wat Nederland eigenlijk allemaal voor moois te bieden heeft.

Zie hieronder de gereden route zoals gefietst in de eerste week. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *