Dagwandeling in de bossen van Maarn en Austerlitz

Pyramide Austerlitz

Aangezien de herfst weer in aantocht is, ging ik afgelopen weekend voor mijn wekelijkse wandelkilometers richting de Utrechtse Heuvelrug. Daar wilde ik proberen tijdens het wandelen ook nog wat mooie herfstbosfoto’s te maken.

PAddo’s in tha air

Omdat de herfstkleuren nog best tegenvielen, en het ook veels te druk was om fatsoenlijke foto’s zonder mensen te maken, kwam ik helaas thuis met de spiegelreflex nog in de dagrugzak. Desondanks was het toch een heerlijke wandeling, die voor meer dan 90% van de route over onverharde paden ging door de bossen in de omgeving van Maarn en Austerlitz.

Lange bospaden

De route die ik ging lopen is een zogenaamde Groene Wissel, een verzameling wandelingen die je onder andere kan vinden op de website www.wandelzoekpagina.nl. De Groene Wissel die ik had uitgekozen heeft de naam Groene Wissel 118 Maarn en begint en eindigt bij het NS-station in het Utrechtse Maarn.

Op de Maarnse berg richting het slechte weer

Vanwege beperkte parkeermogelijkheden in het dorpje Maarn, en aangezien ik geen zin had om de auto midden in een woonwijk te zetten week ik uit naar de grote parkeerplaats bij het monument Pyramide van Austerlitz. Daar aangekomen bleek dat ik geen kwartier later had moeten komen, want de (toch al niet kleine) parking was bijna vol. Gelukkig was er nog wel plek en kon ik de auto nog kwaad. Ik zag ter plekke al weer de krantenkoppen vol verontwaardiging over dat iedereen naar het bos ging. Schande, drama, verdoemenis! Er echter niet bij stil staand dat al dat bezoek ook daadwerkelijk het bos in gaat en het dan vanzelf verspreid wordt. Ik liep een groot deel van de route zo goed als alleen, en daar waar ik mensen tegenkwam was er ruim genoeg afstand. Een stuk veiliger dan bij de supermarkt dus 🙂

Indrukwekkende boom

Na het passeren van de Pyramide ging de route verder eigenlijk alleen maar door bossen. Alleen in de dorpjes Maarn en Austerlitz liep ik eventjes door de bebouwde kom, maar dat was niet heel lang. Het stukje door Maarn was eigenlijk niet heel gek, aangezien daar de route origineel begint. Het stukje door Austerlitz vond ik echter wat minder nuttig en voegde in mijn ogen niks toe. Je loopt alleen maar door woonwijken, en je loopt ook nog eens om. Desondanks waren er toch wel wat hoogtepunten, namelijk het stukje over de Maarnse berg waar je duidelijk over de glooiingen van de Utrechtse Heuvelrug loopt en verder kom je ook een zeer indrukwekkende boom tegen. Daarnaast, als je in het juiste jaargetijde hier gaat wandelen kan je op sommige plekken ook nog genieten van de bloeiende heide.

Al met al was het geen extreem spectaculaire wandelroute, maar wel een fijne route als je je bos-fix eventjes wilt upgraden.

  • Totaal gewandelde afstand: 18,8 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:25 uur
  • Meters stijgen: 138 meter
  • Meters dalen: 149 meter

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *