Grenslandpad: stevig rondje vanuit Rijsbergen

Vorig jaar ben ik begonnen met het lopen van het Langeafstandswandelpad ‘Het grenslandpad’, LAW nummertje 11. Hier ben ik toen vol goede moed aan begonnen, maar het is uiteindelijk gebleven bij slechts 1 etappe.

Reden te meer om in het nieuwe jaar deze route weer eens op te pakken, want het is zeker niet dat de route mij niks leek. Sterker nog: hij is een welkome afwisseling op de polder- en rivierlandschappen die bijvoorbeeld het ‘Floris-V-pad’ en het ‘Grote rivierenpad’ te bieden hebben.

Iets waar je bij lange afstandswandelingen altijd rekening mee moet houden bij het lopen van een etappe, is de vraag hoe je na het wandelen weer thuis komt. Normaal gesproken loste ik dit op door met de auto naar het eindpunt te gaan, en vanaf daar met het openbaar vervoer naar het beginpunt te reizen om vervolgens weer naar de auto te lopen.

Gezien de COVID-19-pandemie probeer ik het openbaar vervoer echter enigszins te vermijden als het kan, en daarom had ik een paar weken terug tijdens het lopen van het grote rivierenpad besloten om in plaats van ‘in lijn’ te wandelen om er gewoon een rondje van te maken, zodat ik nergens van afhankelijk ben.

Dit besloot ik daarom ook afgelopen zondag te doen toen ik zin kreeg om het grenslandpad te bewandelen. Als startpunt koos ik wederom voor het Brabantse Rijsbergen, in de buurt van Breda. Hier was ik vorige keer ook gestart en ik wilde nu richting het westen gaan lopen. Vanuit daar had ik een wandelroute via wandelknooppunten gemaakt richting Klein-Zundert en Moeren. Het plan was dan om bij Moeren de LAW-route weer op te pakken en terug te lopen richting Rijsbergen.

Na op pad te zijn gegaan ging het vanaf Rijsbergen eerst door landbouwgebied richting het dorpje Klein-zundert. Dit ging vooral over rustige asfaltwegjes langs boomkwekerijen. Heel veel boomkwekerijen. Zoveel zelfs, dat ik kan stellen dat ik er nog nooit zoveel bij elkaar gezien heb. Niet heel spectaculair, maar wel een mooie afwisseling ten opzichte van de standaard landbouwgebieden die je in Zuid-Holland en Noordbrabant voornamelijk tegenkomt.

Na het passeren van Klein-Zundert was het niet heel ver meer naar het landgoed Moeren, waar ik bij 1 van de oudste herbergen van Nederland het Grenslandpad weer op zou pakken. Afwisselender werd het ook: er kwam een eind aan de boomkwekerijen en de omgeving werd bossiger, en de weilanden waren omheind door mooie houtwallen. Dit was voor mij ook een prima moment om even een pauze in te lassen, want de hoeveelheid bankjes was ook opeens flink toegenomen. Het was duidelijk dat dit een populairder plekje is om te wandelen (en fietsen) dan de landbouwweggetjes waar ik tot aan Klein-Zundert had gewandeld.

Na het passeren van Moeren ging het via een keur aan mooie natuurgebieden, waaronder Landgoed Moeren en Pannehoef weer terug richting Rijsbergen. Ik moet zeggen dat dit toch wel weer erg mooi wandelen was, door een erg afwisselend landschap. Het enige minpuntje was dat er een aantal stevige buien overtrokken. Normaal niet zo’n heel groot probleem, maar ik had op basis van de weersvoorspelling besloten geen regenjas mee te nemen. Gelukkig waren de buien slechts van korte duur, en daardoor kon mijn softshell het nog goed verwerken.

Een paar kilometer voor Rijsbergen werd het landschap weer wat opener, en ook wat saaier: zicht tot de horizon, vervallen boerderijen en asfaltweggetjes. Gelukkig was dit geen al te lang stuk.

Onderweg kom je ook nog langs een museum gewijd aan de schilder Vincent van Gogh, die hier blijkbaar in de buurt is geboren. Dit museum was gesloten vanwege de Corona-maatregelen, maar in andere tijd zou ik zeker een kijkje hebben genomen.

 

Al met al kan ik terugkijken op een zeer afwisselende wandeling met een substantieel deel over het Grenslandpad. Vooral de bossen waar deze doorheen voert zijn prachtig, en door de soms modderige paden geeft dit ook wel wat uitdaging. Hierbij was het stuk over de LAW het mooiste, maar ook de route over de wandelknooppunten was een leuke afwisseling. Dat laatste zal ongetwijfeld ook komen doordat het een andere omgeving is dan mijn woonomgeving in de Alblasserwaard 😉

 

 

  • Totaal gewandelde afstand: 22,8 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 4:15 uur
  • Meters stijgen: 100 meter
  • Meters dalen: 102 meter

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

  1. Ha Marcel, leuk stukje weer. Ga er zeker ook eens kijken, en een rondje lopen is zo’n gek idee nog niet.
    PS: het tweede woord moest eigenlijk “jaar” zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *