Reisverslag hiken in Zwitserland

 

Na een aantal dagen in Frankrijk te hebben doorgebracht ging ik gisteren richting Zwitserland, om naar het hooggebergte te gaan. Bestemming was Lauterbrunnen in het Berner Oberland.

Kamperen zou ik doen op Camping Jungfrau, een grote camping aan de rand van het dorp pal aan de rivier en met uitzicht op de massieve bergwanden.

De eerste dag heb ik niet bijster veel meer gewandeld, behalve dan met zonsonderdag een rondje om wat foto’s te maken.

Dag 14: over de Via Alpina van Lauterbrunnen naar Grindelwald (21km)

In de omgeving van Lauterbrunnen zijn er heel veel mogelijkheden om te gaan hiken, en daarom had ik mijn wandelkaart van de regio ook meegenomen, die ik nog had gekocht voor mijn vorige trip naar dit mooie gebied. Ik ging er voor het gemak maar vanuit dat de wandelpaden in de loop van de tijd niet bijzonder veel veranderd zouden zijn 😉

Op deze kaart staat ook de route van de Via Alpina aangegeven, een lange afstands route in Zwitserland van ongeveer 380 kilometer. Dit vond ik best interessant, en daarom was het idee dus geboren de etappe van Lauterbrunnen naar Grindelwald te gaan lopen.

Aangezien het een lange wandeldag zou worden, en omdat ik ook nog met de trein terug moest was ik vanmorgen reeds om half 9 al op pad. Het eerste stuk ging Lauterbrunnen uit en dan richting het toeristendorpje Wengen. Dit eerste stuk ging eigenlijk vooral over steile haarspeldbochten in het bos, niet heel spectaculair. Ik begon in ieder geval te snappen waarom een hoop mensen de tandradtrein namen 🙂

Gelukkig had ik af en toe wel uitzicht op het dal, en dat maakte een hoop goed. De uitzichten waren namelijk schitterend.

In Wengen aangekomen heb ik eerst even gepind want mijn saldo zwitserse franken was nagenoeg nul, waarna ik ook nog even gepauzeerd heb. Toen ik verder ging moest ik eerst het dorp uit via steile asfaltwegen, waarna het via goede brede grindwegen door de weilanden richting Wengernalp ging. Vlak voor Wengernalp heb ik nog even pauze gehouden onder het genot van een schitterend uitzicht op de Eiger. Tijdens deze pauze ook even zitten praten met de Zwitser Sebastián uit Genève die de volledige Via Alpina door Zwitserland aan het lopen was in 2 weken tijd. Best indrukwekkend als je je bedenkt dat deze tocht ongeveer 380 kilometer is, dat zijn dan flinke dagetappes in het hooggebergte…

Na de break ging het snel voorbij Wengernalp, waar ik ook nog even de keuze had tussen een gewone Wanderweg-route(geel gemarkeerd) richting Kleine Scheidegg of een Bergwanderweg. Aangezien er geen tijden op de wegwijzers stonden en het er op de kaart uitzag als een flink stukje om, nam ik dus gewoon de gemarkeerde route.

In Kleine Scheidegg heb ik bij een restaurant even lekker gelunched want ik had inmiddels honger gekregen. De hamburger met patat en bier smaakten in ieder geval uitstekend!

Kleine Scheidegg was ook het hoogste punt boven zeeniveau van de dag, waarna het hierna alleen maar naar beneden zou gaan. Al bij het oversteken van de pas bij Kleine Scheidegg zag ik het wintersportdorpje Grindelwald al liggen, en mijn uitzicht veranderde eigenlijk gedurende  de hele afdaling totaal niet, behalve dan dat ik alles natuurlijk vanaf een steeds lager standpunt zag. Om eerlijk te zijn: dit werd uiteindelijk een beetje ‘meer van hetzelfde’.

Op een gegeven moment kwam de route ook uit op een geasfalteerd pad dat heel erg steil was. Dusdanig steil zelfs dat het gewoon niet leuk meer was. Ik had met mijn schoenen voldoende grip, maar mijn tenen zakten helemaal naar voren in de schoenen 🙂

Uiteindelijk in Grindelwald aangekomen was het even zoeken naar het station om vanaf daar de trein naar Lauterbrunnen te nemen. Dit was nog redelijk snel gebeurt, binnen 3 kwartier liep ik het station van Lauterbrunnen in en vanaf daar ging het binnen redelijk korte tijd te voet weer richting de camping. Uiteraard wel even via de supermarkt…

 • Totaal gewandelde afstand: 20,8 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 6:40 uur
 • Meters stijgen: 1358meter
 • Meters dalen: 1182 meter

Dag 15: Lauterbrunnen – Isenfluh – SausLager – Grutschalp – Lauterbrunnen (18km)

Vanmorgen deed ik rustiger aan en was ook pas om half 11 op pad. Ik wilde nu de andere kant van het dal van Lauterbrunnen gaan verkennen, en zo ging ik dus op pad richting het dorpje Isenfluh.

De weg hiernaartoe was een stuk minder steil dan die naar Wengen gisteren, en kostte daardoor aanzienlijk minder zweetdruppels. Onderweg had ik een paar mooie uitzichten op het dal, en ik passeerde ook een aantal watervallen, waaronder die van de Sausbach.

Na in Isenfluh er even bij te zijn gaan zitten ging het vervolgens via een Bergwanderweg richting het Saustal. Ik liep nu over een smal paadje, in tegenstelling tot gisteren. Totaal niet erg eigenlijk, het was geen moeilijk pad. Ook liep de route nu door een mooi bos, en dat zorgde voor de nodige afwisseling. Het pad kwam uiteindelijk uit bij wederom een waterval van de Sausbach, en die kwam hier wild kolkend uit een smalle kloof zetten. Erg indrukwekkend om te zien.

Na het passeren van de kloof, en ook nog een stel boswerkers te zijn gepasseerd, ging het nu richting wat opener landschap, waar ik ook mooie uitzichten op de rondom liggende bergen kreeg. Uiteindelijk kwam ik uit bij Sauslager, waar ik 360 graden in de rondte mooie bergtoppen zag. Erg tof!

Hier heb ik nog even wat gegeten, waarna ik weer op pad ging richting de Grutschalp. In eerste instantie nog steigend tot ongeveer 1900 meter en daarna weer dalend. Ondanks dat ik nog steeds op smalle paadjes liep, waren deze eigenlijk niet heel spannend. In ieder geval tot aan de kabelbaan bij Grutschalp was de daling een stuk beter te verteren dan de daling van gisteren richting Grindelwald.

Ik ging nu weer steeds meer door het bos, en ook nu weer best mooie bossen. Helaas was dit voorbij toen ik in de buurt van Lauterbrunnen kwam, want hier kwam ik wederom op steile asfaltpaden recht naar beneden.

 • Totaal gewandelde afstand: 17,8 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 5:40 uur
 • Meters stijgen: 1037 meter
 • Meters dalen: 1032 meter

Dag 16: Hike naar de Eigergletscher (15km)

Ik had vandaag niet echt een vooropgezet plan wat betreft een route die ik wilde lopen. Het enige dat vaststond was dat ik eerst het dal een stuk uit zou lopen om in Stechelberg omhoog te gaan. Daar werd een route bewegwijzerd richting Wengernalp, maar afgaand op mijn kaart had ik eventueel mogelijkheden om zodra ik boven was de kant op te gaan waar ik maar zin in had. Genoeg mogelijkheden dus!

Het stuk door het dal ging nog redelijk gezapig, met als hoogtepunt een klein mooi watervalletje die deel uitmaakt van de Trummelbachfalle, tevens een toeristische trekpleister hier in de buurt. 

Dat gezapige was er vrij snel uit zodra ik aan de klim omhoog begon het dal uit. De klim begon namelijk met hele smalle steile paadjes, waar ze zelfs staalkabels hadden vastgemaakt om je aan vast te kunnen houden.

Na een aantal haarspeldbochten werd het pad wat breder en verdwenen de kabels, die ook niet echt meer nodig waren. Ik moest echter wel blijven opletten omdat het pad uit best nog wel wat boomwortels en stenen bestond. Om eerlijk te zijn vond ik het niet heel erg, want het maakte het klimmen een stuk leuker dan de klim eerder deze week naar Wengen, die voornamelijk uit brede bospaden bestond.

Uiteindelijk zou ik in totaal pas voorbij mijn negende kilometer ‘boven’ zijn, waarbij de klim eigenlijk geen moment saai was. Hoogtepunt, maar ook meest creepy moment, was het oversteken van de Trummelbach waarbij ik eerst steil omlaag moest over natte glibberige rotsen. Daarnaast stonden er her en der ook waarschuwingsborden dat je absoluut niet bij de rivier of beek moest blijven hangen vanwege gevaar van plotselinge zondvloed door afgebroken stukken van de gletsjer. Blijkbaar is dat een serieus risico hier…

Boven aangekomen besloot ik om niet richting Wengen te gaan maar wederom richting Kleine Scheidegg, net zoals eergisteren. Dit ging nu via een prachtige route door het gebied dat ook is gekenmerkt als Unesco werelderfgoed, en ik had bijna continue uitzicht op de drie grote bergreuzen hier: Jungfrau, Monch en Eiger.

Op een gegeven moment kwam ik een drietal Nederlandse hikers tegen die de Bärentrek aan het lopen waren en die gaven aan dat zij ook nog een erg gaaf stuk hadden gelopen over de Eiger-trail. Hierbij kom je vlak langs de Eigergletscher en ook het treinstation dat daarbij ligt. Ik besloot ook deze route te volgen aangezien dit niet heel veel extra tijd zou kosten. Het leverde wel nog 300 extra meter klimmen op maar het was het zeker waard. De uitzichten waren wederom prachtig, en vlak voor het station werd het pad ook nog avontuurlijk over een graat gestuurd. Door de vermoeidheid en ook het vele losliggende grint ging dit stuk wel redelijk langzaam en met wat bibbers in de benen, maar ik heb het overleefd ( 🙂 ). Wel heb ik een stel Arabische toeristen een gunst bewezen door ze uit te leggen dat het stuk dat achter me lag en waar zij naartoe liepen niet heel erg fijn lopen is op sneakers met platte zolen. Aangezien ik 2 er al onderuit had zien gaan zagen ze dat zelf ook wel in geloof ik…

Bij het station aangekomen kon ik gelijk instappen in het treintje na Kleine Scheidegg waar ik moest overstappen op de trein naar Lauterbrunnen. Goedkoop was dit kaartje niet met zijn 33 Franken, maar het was het wel waard. Ik kijk namelijk terug op de mooiste hike van de vakantie…

 

Dit was ook gelijk mijn laatste wandeling in Zwitserland, en ook van deze vakantie. De volgende dag ging ik namelijk op huis aan, omdat ik door alle trekkende wandelaars en fietsers die ik tegen was gekomen ook weer zin had gekregen om het echte avontuur op te gaan zoeken. HOe dat afloopt? Dat lees je in een volgend blog! Voor nu kan ik in ieder geval terug kijken op een prachtige reis met een aantal schitterende hikes…

 • Totaal gewandelde afstand: 14,8 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 5:35 uur
 • Meters stijgen: 1655 meter
 • Meters dalen: 141 meter
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.