Escapardenne Lee trail

Lee trail

De European Ramblers Association is een Europese organisatie voor wandelaars die onder andere het Leading Quality Trail-kwaliteitslabel uitgeeft. Dit label wordt toegekend aan wandelroutes die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  •  Minstens 35% bestaat uit onverharde wegen;
  •  Maximum 3% zijn drukke wegen ;
  •  Minstens twee veranderingen in het landschap op een stuk van 8km ;
  •  Minstens vier verschillende bezienswaardigheden om de 8 km ;
  •  Minstens twee keer per dag de mogelijkheid om het openbaar vervoer te nemen, aan het begin van de route en aan het einde;

Intussen zijn er over geheel Europa een vijftiental wandelpaden die voldoen aan de kwaliteitseisen om dit label te mogen voeren. Één van deze paden is het Escapardienne Lee trail in de Luxemburgse Ardennen, en ik heb hier een deel van gelopen.

De route heeft een totale lengte van 53 kilometer, en loopt tussen de plaatsen Ettelbrück en Kautenbach. De 53 kilometers zullen niet je makkelijkste kilometers ooit worden, want de route volgt onderweg steile paden over bergachtige bergruggen en volgt grotendeels de loop van de rivier de Sauer.  Door zijn geslinger, gestijg en gedaal over de kammen van de Ardennen maak je flink wat hoogtemeters, en dat ga je voelen. Velen zeggen dat deze tocht perfect is als trainingsweekend voor een zwaardere tocht in bijvoorbeeld de Alpen.

In 2017 heb ik ruim 31 kilometer van deze route gelopen, tussen Ettelbrück en Goebelsmuhle, verdeeld over 2 dagen. Door een zeer hardnekkige blaar, en door de hitte (ruim 30 graden) heb ik toentertijd besloten de tocht af te breken, aangezien het laatste stuk nog ruim 20 kilometer zou zijn en ik met mijn spullen te weinig water mee kon nemen, onder andere door een eigenlijk te kleine rugzak.

Gelukkig is het geen al te groot probleem om de route in meerdere etappen op te delen, omdat de tocht vrijwel parallel loopt aan een spoorlijn. Er zijn onder andere stations in Kautenbach, Michelau, Goebelsmuhle en Ettelbrück. Tevens zijn er een groot aantal overnachtingsadressen beschikbaar in de omgeving, en door de treinstations kan je er voor kiezen om vanuit een standplaats te wandelen en met de trein op en neer te reizen, of zoals ik deed met de tent op de rug tussen de campings te gaan wandelen. Uiteraard vond ik dat laatste veel avontuurlijker, maar ja het is ook gelijk een stuk heftiger 😉

De bewegwijzering van de route is nagenoeg perfect, je hoeft maar de blauwe tekens met witte golfjes te volgen. Ik merkte dat ik nagenoeg geen kaart of GPS nodig had.

  • Totaal gewandelde afstand: 31 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 10:05 uur
  • Meters stijgen: 1136 meter
  • Meters dalen: 1063 meter
Download

Zie hieronder mijn verslagen van deze tocht…

De Lee-trail in Luxemburg, een zware trektocht in de Ardennen…

Zoals jullie misschien nog wel weten heb ik vorig jaar een deel van befaamde Mullertal-trail in Luxemburg gelopen met tentje ...
Verder Lezen

Reacties gesloten.