LAW 1-3 Floris V-pad noordwaarts richting Breukelen

Archiefbeeld Oudewater

In 2017 en 2018 heb ik het langeafstandspad LAW 1-3 Floris V-pad gelopen van het Zuid-Hollandse Nieuwpoort aan de rivier de Lek naar het Brabantse Bergen op Zoom, over +- 160 kilometer. Dit deed ik in dagtochten, waarbij ik naar het begin- of eindpunt ging met de auto, en vervolgens met het OV naar de start van de etappe ging, of aan het eind van de dag met het OV weer terug naar de auto.

Begin 2020 had ik me, na afronden van het Streekpad 17 in Brabant,  voorgenomen om het ontbrekende stuk, van Schoonhoven naar Amsterdam, nog in dit jaar te gaan volbrengen; en ik startte voortvarend waardoor ik in de eerste drie maanden van dit jaar reeds van Schoonhoven (aan de Lek) naar Breukelen ben gewandeld over ruim 50 kilometers aan wandelpaden door het Groene Hart.

Het stuk van Schoonhoven naar Breukelen liep ik in 3 etappes, waarbij ik ook nu weer deels gebruik maakte van het openbaar vervoer om terug te komen bij de auto. Let op: sommige buslijnen hebben op zondagen en in vakantieperiodes een zeer beperkte, of geen, dienstregeling. Check dit dus van te voren!

Schoonhoven –> Oudewater – 17,1 kilometer

De eerste stappen die ik sinds ruim een jaar weer op het Floris V-pad zette, gingen van Schoonhoven naar Oudewater. Tijdens deze route heb ik helaas geen foto’s gemaakt omdat ik de camera niet bij me had, en ook was het weer dusdanig (grijze vlakke luchten) dat de omgeving niet inspirerend genoeg was om met de telefoon foto’s te maken.

De route start bij het veer over de rivier de Lek, waar ik de auto vlakbij geparkeerd had. Het eerste stukje gaat nog door het oude centrum van het stadje en is zeker de moeite waard als je van dit soort oude stadjes houdt. Na het verlaten van de Zilverstad gaat het kilometerslang langs het riviertje de Vlist over een geasfalteerd pad, voorbij erg veel boerderijen en dure huizen. Eigenlijk niet zo heel erg om te lopen, je had best wel mooie uitzichten en het was ook redelijk afwisselend.

Uiteindelijk gaat het pad over in een onverhard tiendpad, wat een wat meer natuurlijk karakter met zich mee bracht. Het was helaas wel erg modderig, doordat er volgens mij niet heel lang geleden nog werkzaamheden aan de rietkragen waren uitgevoerd door grote bouwmachines. Gelukkig heb ik schoenen die hier over het algemeen goed tegenkunnen, dus ik vond het niet bijster erg. Het was alleen even oppassen dat ik niet uitgleed, zo de sloot in naast het pad.

Uiteindelijk kom je via dit tiendpad uit bij het gehucht Hekendorp, waar je de Hollandsche IJssel oversteekt. Via een jaagpad langs de zelfde Hollandsche IJssel gaat de route nu richting Oudewater. Dit stuk was weer wat minder spectaculair, omdat ik hier een paar jaar terug ook al had gewandeld bij het lopen van een Groene Wissel vanuit Oudewater.

In Oudewater aangekomen gaat het langs wat grachten uiteindelijk naar een bushalte, waar ik via bus 505 weer terug ging richting Schoonhoven.

Oudewater –> Woerden – 12,3 kilometer

De etappe van Oudewater naar Woerden is denk ik wel één van de kortste die ik gelopen heb over het Floris V-pad, namelijk nog geen 12,5 kilometer. Helaas kwam het zo het beste uit wat betreft het openbaar vervoer, en deze etappe combineren met die vanuit Schoonhoven vond ik dan weer gelijk te lang worden.

Oudewater

Na eerst nog een paar kilometer door het stadje Oudewater gewandeld te hebben, gaat het pad vervolgens langs het riviertje De Lange Linschoten richting Linschoten en vervolgens Woerden. Het landschap was redelijk vergelijkbaar met wat ik de week ervoor in de etappe langs de Vlist had gezien: Polderlandschappen, boerderijen, asfalt en water. Op zich prima wandelen, behalve dat het erg winderig was en daardoor vrij koud.

Landgoed Linschoten

Het geasfalteerde pad gaat uiteindelijk over in een tiendpad langs hetzelfde riviertje, waar het landschap ook veranderd in een bosachtig gebied: het Landgoed Linschoten. Dit gaat uiteindelijk een paar kilometer door, en biedt een prima afwisseling ten opzichte van het vele asfalt sinds Schoonhoven. Ook kom je een paar mooie oude gebouwen tegen op het landgoed, die erg fotogeniek zijn. Hier begon ik wel te balen dat ik de camera niet bij me had en het moest doen met de telefoon.

Na verlaten van het landgoed sta je al praktisch tegen de snelweg de A12 aan te kijken, waar het pad onderdoor gaat. Na kruisen van deze snelweg kom je al snel in de stad Woerden uit, wat ik helaas niet al te bijzonder vond vergeleken met bijvoorbeeld Schoonhoven en Oudewater. Ik ging dus redelijk linea recta richting het station, waar ik wederom met bus 505 weer richting de auto ging, die nu dus in Oudewater stond.

Landgoed Linschoten

Woerden –> Breukelen – 24,6 kilometer

De langste etappe van dit drieluik over het Floris V-pad, en ook gelijk de mooiste. De dag begon door de auto te parkeren bij het station van Breukelen, en door vervolgens de trein richting Woerden te nemen (wat slechts 1 station verderop ligt). Na het verlaten van het station kon ik gelijk de markering van het pad weer oppikken en ging op pad.

Over een smal wandelpad ging het langs de Oude Rijn de stad uit. De route slingerde vrij veel, en door het zonnige weer was het aangenaam wandelen. Je komt langs een paar plekken met best mooie uitzichten, en ik was dus blij dat ik vandaag wel de camera bij me had.

Oude Rijn

Na het verlaten van de Oude Rijn gaat het pad ook over in een onverhard pad over mooie graskaden langs de AA en de Heicop. Dit was erg mooi lopen, en ik vond het 1 van de mooiste stukken van het Floris V-pad tot nu toe. Wellicht speelde het weer met zijn typische Hollandse luchten ook wel een beetje mee…

Onderweg kom je ook nog een voetveer tegen, waar het de bedoeling is dat je het zelf bedient om aan de overkant te komen. Dit is prima te doen, alleen je hebt wel een slingerarm tegen de tijd dat je aan de overkant bent. Alternatief is ‘omlopen’, maar dat kost je een paar kilometer extra. Dit veer stond nog niet in de wandelgids, en daardoor bespaarde ik een paar kilometer.

Officieel, volgens de gids, loopt de route naar het gehucht Nieuwe ter AA. Omdat Breukelen met zijn treinstation echter maar een paar kilometer verderop lagen, besloot ik de etappe te verlengen en door te lopen. Dit stukje gaat niet over het officiële pad, maar over de A2 en langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Niet heel spectaculair lopen vergeleken met de rest van de dag. Tevens was dit ook het moment dat het goed door begon te regenen, en dat droeg ook niet bij aan het wandelplezier. Gelukkig had ik wel mijn gloednieuwe hardshell jas aan, en die heeft de regentest in ieder geval goed doorstaan.

Ten slotte

Na het lopen van deze drie etappes van Schoonhoven naar Breukelen ben ik nog ongeveer 60 kilometer verwijderd van het eindpunt van deze lange-afstands-wandeling: de dam in Amsterdam. Mijn plan was om de route in de eerste helft van 2020 te voltooien, maar ik denk dat dat een uitdaging gaat worden vanwege de Corona-crisis die zo’n beetje het hele dagelijkse leven op zijn kop heeft gegooid. Ik heb dit soort wandelingen, waar ik onder andere afhankelijk ben van het openbaar vervoer, maar even op een laag pitje gezet. Hopelijk is de situatie later dit jaar weer verbeterd en kan ik weer lekker aan de wandel.

Uiteraard heb ik voor de liefhebbers hieronder nog de gelopen route, en nog wat statistieken:

 

  • Totaal gewandelde afstand: 54,0 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 9:15 uur
  • Meters stijgen: 483 meter
  • Meters dalen: 484 meter
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *