Rondje langs de Hollandsche Waterlinie bij Schalkwijk

Werk aan de Groeneweg

Het is de laatste dagen al schitterend weer in Nederland, en om precies die reden besloot ik afgelopen Vrijdag bijtijds te stoppen van werk om ‘s-middags nog een mooie wandeling te kunnen maken. Via de site Wandelzoekpagina.nl had ik een veelbelovende route gevonden in de buurt van het Utrechtse dorp Schalkwijk, dat vlakbij de rivier de Lek is gelegen.

Nadat ik de auto had geparkeerd bij een Touristisch Overstap Punt (TOP), was het vanaf daar slechts een klein stukje naar het kerkplein van het dorp, waar de route officieel zou starten. Het was de bedoeling dat ik een markering zou volgen van een zogenaamd Klompenpad. Dit eerste stuk voerde het eerste stuk langs de Schalkwijkse Wetering, wat prima lopen is over een rustig asfaltweggetje.

Na een paar kilometer gaat de route weg van de Schalkwijkse Wetering, het Verdronken Bos in. Dit is een redelijk spectaculair stukje bos waar je over een vlonderpad loopt over wat ooit eens een bos was, en blijkbaar is ondergestroomd. Je ziet onderweg honderden boomstompjes vlak boven water uitsteken. Wat hier ook opviel, waren de vele gigantisch grote vissen die boven water uitsprongen.

Verdronken bos

Na het verlaten van het bos ging het door open landschap langs een Inundatiekanaal, kilometerslang. Dit was erg mooi, en zowaar ook afwisselend. De polderlandschappen zijn hier waarlijk een stuk afwisselender dan in de Alblasserwaard, welke ik eerder associeer met een groene woestijn. Hier is dat absoluut niet het geval, want het landschap barstte van de bloeiende koolzaadbloemen en boomgaarden. Erg prettig lopen!

Mooi landschap

Fort Honswijk

Kom je in de buurt van de rivier de Lek, en hier kom je ook langs een aantal fortificaties van de voormalige Nieuwe Hollandsche Waterlinie. Erg leuk om langs te lopen, en dit draagt ook weer bij aan de afwisseling. Jammer dat ze gesloten waren vanwege de maatregelen ten behoeve van het bestrijden van de Coronacrisis.

Na het passeren van de forten en een stukje door de uiterwaarden van de Lek gelopen te hebben, kwam ik bij het mooiste stuk van de wandeling: een wandelpad door de loopgraven van het ‘Werk aan de Groeneweg’. De wandelpaden voerden hier door loopgraven met aardwallen van ongeveer 2 meter hoog, en deze wallen waren bijna volledig begroeid met Koolzaadbloemen. Heel erg mooi, en ik ben er zeker van dat dit het mooiste stukje wandelpad is wat ik dit jaar heb gelopen. Het enige nadeel is dat de lucht werkelijk vergeven is van de bloemengeur, en ik denk dat je daar wel tegen moet kunnen…

Werk aan de Groeneweg

Na het verlaten van dit mooie stukje kwam ik uit op een asfaltweg, die helaas gelijk 2,5 lang over een wat minder mooi stuk van de route loopt. Ook omdat ik ondanks wat last van mijn knie kreeg, en omdat het onderhand toch warm werd werd ik het op dit punt ook redelijk zat. De route was over zijn hoogtepunt heen, en ik was dus blij dat ik uiteindelijk na een kleine 15 kilometer uiteindlijk Schalkwijk weer binnenliep en richting de auto ging.

Al met al was dit op de laatste 3 kilometer na een echte tophike, en hij scoort erg hoog op mijn lijstje met mooiste hikes van Nederland!

  • Totaal gewandelde afstand: 15,1 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 2:55 uur
  • Meters stijgen: 62 meter
  • Meters dalen: 59 meter

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *