Een stukje wandelen over het Grote Rivierenpad – LAW 6

Grote rivierenpad

Eigenlijk zou ik in de periode van eind april-begin mei in Engeland moeten zijn, waar ik gepland had om de Coast to Coast trail te lopen. Helaas gooide één of ander nasty virus roet in het eten en besloten zo’n beetje alle regeringen in Europa om de boel maar op slot te gooien.

Voor deze lange hike had ik drie weken vakantie ingepland, waarvan ik er nu slechts eentje heb laten staan, in de week van Bevrijdingsdag. Ik zou deze week gewoon thuis blijven, maar wel dagtochten gaan wandelen van een lange afstandspad en ook een aantal fietstochten maken op de racefiets.

LAW 6 – Grote rivierenpad

De route die ik besloot te gaan lopen, was het Grote rivierenpad. Één van de redenen hiervoor is dat deze route, net zoals het Floris V-pad, ook door Alblasserdam komt en ik daardoor vanuit huis kan gaan beginnen met lopen. Het Grote Rivierenpad is een lange afstandsroute die loopt van Hoek van Holland aan de Noordzee kust, richting het Duitse Kleve. Hierbij volgt het de loop van een aantal van nederlands belangrijkste rivieren voordat het voorbij Nijmegen de grens oversteekt. Deze route is eveneens onderdeel van de Europese wandelroute E8, welke in Duitsland verder loopt langs onder andere de Rijn.

Eerste dag: Schoonhoven –> Alblasserdam (30km)

Grote rivierenpad – Lekdijk

Nadat Marcha me met de auto bij het Schoonhovense veer had afgezet, ging ik naar de overkant van de rivier met het pontje dat al klaar voor vertrek lag. Eenmaal aan de overkant was het eerst nog even de juiste richting opzoeken, omdat er hier meerdere LAW routes lopen, zoals ook het al eerder door mij gelopen Floris V-pad(LAW 1-3).

Het eerste stuk van de route ging over de dijk het stadje uit, een stuk dat ik in het verleden al eerder gelopen had. Je loopt hier over een redelijk drukke asfaltweg. Helaas zou dit wandelen over asfalt nog aanhouden tot ruim voorbij het lintdorp Bergambacht, waardoor de route niet al te spectaculair is. Op een flink stuk voorbij Bergambacht wordt het echter een stuk beter, omdat de route dan het Loetbos ingaat. Dit is een in de jaren vijftig van de vorige eeuw aangelegd bos, waar je ook gewoon over onverharde paden loopt. Tel daarbij op dat het wemelde van de bloeiende raapzaad en fluitenkruid, en dat het erg rustig was. Dit maakte dit tweede deel van de etappe gelijk een stuk aangenamer om te wandelen vergeleken met het eerste deel.

Grote rivierenpad

De paden van het Loetbos gaan bijna naadloos over in die van de Krimpenerhout. Hier loop je deels op een fietspad, maar het geheel is wel autovrij. Uiteindelijk, na kilometers over dit pad gelopen te hebben, kwam ik eindelijk uit bij het veer in Krimpen aan de Lek, waar ik het pondje richting Kinderdijk nam. Daar kwam ik na nog eens 2 kilometer gewandeld best wel vermoeid weer thuis. Al met al was het best een lange dag geweest, met een wandeling van tegen de 30 kilometer. Een afstand die ik al best lang niet meer gelopen heb…

 • Totaal gewandelde afstand: 30,4 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 4:45 uur
 • Meters stijgen: 195 meter
 • Meters dalen: 199 meter

Tweede dag: Schoonhovense veer –> Lexmond (25km)

Grote rivierenpad

De tweede dag die ik doorbracht op het Grote rivierenpad was een flink contrast met de eerste dag, vooral doordat deze dag voornamelijk over natuurlijke paden liep in plaats van het asfalt van de Krimpenerwaard. Nadat ik de auto had geparkeerd bij het Toeristisch Overstappunt Lexmond, nam ik vanaf daar de bus naar het Schoonhovens veer in Gelkenes, wat me in staat stelde om naar de auto terug te wandelen.

Na de bus verlaten te hebben ging het eerste stukje nog over een parallelweg langs de Lekdijk richting het vestingstadje Nieuwpoort, waar je al vrij snel een graspad over de vestingwallen gaat volgen. Dit gaat bijna driekwart het dorp rond, waarna ik in een weiland uitkwam. Dit ‘weiland’ was hooguit 10 meter breed en bijna een kilometer lang, maar ik moest helaas omkeren omdat een clubje koeien besloten had op het pad te gaan lopen vergaderen en daar niemand door te laten. Aangezien ik geen trek had in een nat pak keerde ik dus om, en ging via het vlakbij gelegen fietspad alsnog de goede richting uit.

Na het passeren van de Westermolen ging de route via de Goudriaanse kade, een kilometerslange graskade midden door de polders van de Alblasserwaard. Totaal geen straf om hier te lopen, het was een erg fijn onverhard wandelpad en alleen geschikt voor wandelaars. Dit stukje was denk ik wel het hoogtepunt van de route.

Grote rivierenpad

De rest van de tocht bevatte nog veel meer onverharde stukken om te lopen, waarbij het stuk door de Zouweboezem ook erg mooi is, maar helaas ook erg druk. Het was te merken dat het een zondagmiddag was met erg mooi weer, er waren veel mensen op de been. Na het verlaten van de Zouweboezem ging het nog even kort door een weide met paarden en schapen, waarna het via de Lekdijk weer vrij snel richting de auto ging. Daar kwam ik na ruim 25 kilometer weer aan bij de auto, met als extra bonus een flink blaar op mijn voet.

Al met al was vandaag een erg mooie dag, met als enige minpuntje het stuk rondom Ameide. Dat valt best tegen na de mooie Goudriaanse kade.

Grote rivierenpad

 • Totaal gewandelde afstand: 25,4 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 5:20 uur
 • Meters stijgen: 157 meter
 • Meters dalen: 164 meter

Derde dag: Leerdam –> Geldermalsen (23km)

Na een tweetal niet-wandeldagen ging het woensdagochtend richting het station van Geldermalsen, vanwaar ik de trein naar Leerdam zou nemen. In Leerdam zou ik de etappe starten richting Geldermalsen, waar ik zo weer de auto in kon rollen.

Vandaag  loopt de route vooral langs het riviertje de Linge dat voornamelijk door de Betuwe loopt, en zijn water bij Gorinchem in de Merwede loost. Landschappelijk is het een erg mooie en afwisselende dag, met een fijne afwisseling tussen open rivierlandschappen, mooie pittoreske dorpjes en als kers op de taart de Heerlijkheid Mariënwaardt.

Onderweg loop je ook veelvuldig langs diverse boomgaarden, waarvoor ik helaas net te laat was voor de bloesems. Tevens passeer je een flink aantal boerderijen waar je producten van diezelfde gaarden aan kan schaffen. Dit heb ik echter aan mij voorbij laten gaan.

Al met al was het, mede door het goede weer, een heerlijke wandeldag al had ik op het laatste stuk van Beesd naar Tricht wederom last van een blaar. Daarmee is het saldo van opgelopen blaren op 2 etappes van deze route al hoger dan de afgelopen 2 jaar wandelen bij elkaar… erg bijzonder…

Grote rivierenpad

 • Totaal gewandelde afstand: 22,5 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 4:15 uur
 • Meters stijgen: 116 meter
 • Meters dalen: 152 meter

 

Tot slot

In deze vrije week heb ik uiteindelijk minder kilometers over het grote rivierenpad gewandeld dan ik in eerste instantie van plan was. Normaalgesproken heb ik met lange afstandswandeltochten geen problemen om de motivatie voor een week of langer vast te houden, maar ik merk toch dat dit in Nederland toch anders werkt (bij mij dan toch). Op de één of andere manier is toch de variatie minder, en het zal ongetwijfeld meespelen dat de omgeving waar ik gedurende deze drie wandelingen gelopen heb niet heel veel afwijkt ten opzichte van de omgeving waar ik hier in de buurt van mijn huis veelvuldig kan wandelen.

Ook het optreden van een aantal stevige blaren heeft de lol er een beetje afgehaald om nog meer te wandelen. De rest van de week heb ik nog wel sportief doorgebracht, maar dan op de racefiets. Vanuit huis heb ik een aantal mooie tochten door de ruime omgeving gemaakt, maar daarover schrijf ik op een ander tijdstip nog wel eens een mooie blog.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *