Donau Zollernalb weg

Donaudal

In 2017 heb ik voor het eerst tien dagen lang één en dezelfde lange wandelroute gevolgd, de Donau-Zollernalb-Weg.

Deze wandelroute van +- 180 kilometers loopt door de Duitse streek de Schwabische Alb, wat eigenlijk een hoogvlakte is gelegen in de Duitse staat ‘Baden-Wurttemberg’.

Dit middelgebergte heeft een hoogte van afwisselend 600 tot ongeveer 1000 meter boven zeeniveau en beslaat een lange strook van 200 bij +- 50 kilometer. Het gebied maakt deel uit van een tafeljuralandschap dat zich uitstrekt van Genève tot Coburg.

Belangrijk deel van het landschap, en tevens de zuidoostgrens, is het dal van de Donau, één van Europa’s belangrijkste rivieren. Het is deze rivier die een belangrijk onderdeel uitmaakt van de Donau-Zollernalb-weg. De LAW volgt de route een paar dagen lang, voordat er uiteindelijk vanaf geweken wordt en het landschap meer de hoogte in gaat.

Deze wandeling maakt een soort U-Vorm, maar is tot volledige cirkel te completeren door hem uit te breiden met de Donauberglandweg. De totale lengte van de route is dan ongeveer 235 kilometers, en je eindigt dan weer in Beuron (er vanuit gaan dat je daar ook gestart bent).

Onderweg kom je langs een flink aantal dorpjes en stadjes, waarvan Albstadt en Sigmaringen de grootsten zijn. In deze plaatsen vond ik het redelijk makkelijk te doen om vooraf overnachtingen te vinden en te boeken. Uit kostenoverwegingen heb ik er wel voor gekozen om enkele etappes vanuit één en dezelfde plaats te wandelen, en mij te verplaatsen met het openbaar vervoer. Het is namelijk prima mogelijk om start- en finish van elke etappe met de bus of de trein te bereiken. Let hierbij wel op: sommige buslijnen rijden niet heel frequent, en in 1 geval kwam ik er vrij laat achter dat een buslijn niet reed in het weekend. Houd hier dus rekening mee in het weekend.

Gezien de tijd van het jaar heb ik eigenlijk niet gekeken naar de beschikbaarheid van campings in de regio.

Wegwijzermarkering

De bewegwijzering van de route is eigenlijk perfect te noemen. Je volgt de hele route het hiernaast staande symbool, dat regelmatig te vinden is op bomen, palen, hekken, muren enzovoorts. Ik vond eigenlijk dat je wel flink moet lopen te slapen mocht je verkeerd lopen.

Daarnaast had ik via de website van mijn wandelgidsje een gps-track gedownload, maar die heb ik eigenlijk niet echt gebruikt. Wel heb ik hem af en toe gewoon gecheckt, en toen kreeg ik de indruk dat hij wat minder secuur was dan je mag verwachten. Hier had ik dus persoonlijk wat minder aan. Gelukkig had ik hem dus niet echt nodig.

Zie hieronder de door mij gelopen route en hoogteprofiel, inclusief een aantal varianten naar uitkijkpunten die niet officieel tot de route gerekend worden. Ook mist er een stuk vanwege het niet meer rijden van de bussen in het weekend, zodat ik praktisch moest zijn. Via de link onder de kaart kan je de route eventueel zelf downloaden en gebruiken op je eigen GPS-device.

 

  • Totaal gewandelde afstand: 183 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 2 dagen, 0:45 uur
  • Meters stijgen: 6282 meter
  • Meters dalen: 5857 meter

 

Van de verschillende dagetappes heb ik een aantal verslagen geschreven. Kies hieronder een verslag voor de foto’s.

Wandelen over de Donau-Zollernalb-Weg – deel 2

Vrijdag 20 oktober - Zesde etappe De zesde etappe loopt van mijn overnachtingsplaats in Gammertingen naar het plaatsje Winterlingen, ruim ...

Wandelen over de Donau-Zollernalb-Weg – deel 1

In het Zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Wurttemberg, bevindt zich het middelgebergte de 'Schwabische Alb'. Dit middelgebergte heeft een ...

 

Reacties zijn gesloten.