Rheinsteig

Ochtendmist, Leutesdorf

Één van Duitslands bekendste en populairste Ferienwegen is de Rheinsteig, een 320 kilometers tellende wandelroute langs de Duitse Rijn van de stad Bonn naar Wiesbaden.

Zoals de naam eigenlijk precies al zegt, volgt de route de loop van de Rijn, van Noord naar Zuid. Omdat het Noordelijk deel van de route vanuit Nederland zeer goed bereikbaar is met zowel auto als trein, besloot ik in 2017 tijdens een weekendje een tweetal etappen te lopen over deze mooie weg. Inmiddels heb ik ruim 150 kilometer over het traject afgelegd, waarbij ik helaas wel een ‘gat’ heb gecreerd tussen Rengsdorf en Koblenz. Dit omdat ik een tweetal etappes wilde gebruiken als trainingsstage met tent…

  • Totaal gewandelde afstand: 153 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 1 dag, 3:35 uur
  • Meters stijgen: 5800 meter
  • Meters dalen: 5600 meter

De route is het best te omschrijven als een wandeltocht die enerzijds ‘makkelijk’ te lopen is doordat de paden zeer goed begaanbaar zijn, je zeer regelmatig door of langs dorpjes en stadjes komt en die zijn ook per openbaar vervoer goed bereikbaar. Echter, de route is tegelijkertijd ook ‘moeilijk’, en dan doel ik vooral op het feit dat je eigenlijk non-stop aan het klimmen of dalen bent. Dit vanwege de vele zijdalen die de Rijn heeft, en die moeten allemaal overgestoken worden. Ter illustratie: in de 153 kilometer die ik zover gelopen heb, heb ik reeds ruim 5800 meters gestegen en 5600 meters gedaald. Dit in combinatie met ook de perfecte markeringen maakt de Rheinsteig wat mij betreft toch wel een topper.

Wat betreft overnachtingsmogelijkheden: die zijn er langs de route voldoende, dit geldt dan vooral voor hotels/pensions etc. Campings zijn er naar mijn idee wat minder frequent aanwezig, zeker pal aan de route. Het enige minpunt vond ik dat de prijzen op sommige plekken nogal op kunnen lopen, en daarom heb ik er steeds voor gekozen om op een vaste plek te overnachten, en dan vanuit daar naar de etappes te reizen met de combinatie auto + OV. Door zijn ligging is er vrijwel in elk gehucht wel openbaar vervoer te vinden in de vorm van bus en/of trein.

Markering van de route is perfect. De hoofdroute wordt gemarkeerd met een blauw vlak met daarin een witte gegolfde lijn, die de letter R van de Rijn moet voorstellen. Dezelfde markering, maar dan met gele achtergrond is te vinden op aanlooproutes. Ik heb eigenlijk ervaren dat de route dusdanig gemarkeerd is dat je zo goed als niet verkeerd kan lopen. Zelfs in een grote stad als Bonn vond ik de tekens altijd wel terug bij vooral splitsingen, waar je het dus wilt weten.

Van mijn belevenissen op deze route heb ik een aantal verslagen geschreven op de site. Klik op een link hieronder om deze te openen.

Twee dagen wandelen door het Oberes Mittelrheintal

Omdat mijn Eureka Keego Solo trekkerstentje nogal aan de kleine kant is, en eigenlijk ook wat zwaar; had ik afgelopen ...

Enkele etappes over de Rheinsteig

Zoals jullie je misschien nog wel herinneren heb ik vorig jaar een stuk van de langeafstandswandeling de Rheinsteig gelopen, namelijk ...

Rheinsteig: de derde etappe, van Bad Honnef naar Linz am Rhein

Zoals jullie eerder dit jaar hebben kunnen lezen in een eerder berichtje van mij ben ik begonnen met het lopen ...

2 etappes van de Rheinsteig

Al een paar jaar loop ik met het idee om een lange afstandswandeling te gaan maken. Je hebt gigantisch veel ...

Reacties zijn gesloten.