Grand traversée du Jura – GR509

De Doubs bij Moulin du Plain

Na in 2017 in de Zwitserse Jura op vakantie te zijn geweest, en daar ook flink te hebben gewandeld, was het Jura-gebied bij in eigenlijk zeer positieve zin opgevallen. Hierom besloot ik het jaar erop om weer naar deze regio te gaan, maar nu naar de Franse kant van het massief. Hier loopt een Frans lange-afstands wandelpad dat maar liefst 388 kilometer lang is. Omdat 388 kilometer in één keer een beetje te veel van het goede is, besloot ik hier slechts een deel te lopen: de Noordelijkste 170 kilometers, van Mandeure naar Pontarlier.

Leidraad in dit Noordelijke deel van de route is in het begin de grensrivier de Doubs. Deze rivier is ruim 400 kilometer lang, en ontspringt in de Franse Jura, waarna het noordwaarts de grens volgt door onder andere het zeer smalle, en erg mooie,  dal van de Doubs. Opmerkelijk detail is dat de rivier uiteindelijk weer zuidwestelijk gaat stromen om tenslotte in de rivier de Saone uit te monden.

Voornaamste informatiebronnen voor het lopen van deze 170 kilometer lange tocht waren het (franstalige) wandelgidsje La Grande Traversée du JURA… à pied uitgegeven door FFRandonnée. Dit gidsje geeft een stap voor stap routebeschrijving, informatie over bezienswaardigheden en erg nuttige info over bijvoorbeeld overnachtingsplaatsen, openbaar vervoer en gevaarlijke punten. Uiteraard is het voorzien van zeer bruikbare kaarten. Naast de GTJ (of GR509, zoals hij ook genoemd wordt) worden er ook varianten van de GR5, GR9 en enkele GRP’s beschreven.

Naast dit gidsje heb ik ook, in mindere mate, gebruik gemaakt van de ‘officiele’ website: klik hier. Hier kan je een actuele lijst met overnachtingsadressen vinden, evenals GPS-tracks.

Wat betreft overnachten heb ik alle adressen op voorhand geboekt via internet. Voor sommige adressen moest je rechtstreeks mailen, maar dat kwam uiteindelijk ook goed.

Qua markering vond ik de route eigenlijk perfect, slechts in een handvol gevallen op de 170 kilometer was het echt niet duidelijk welke kant je op moest, en in die gevallen was het een kwestie van even de GPS er bij pakken. Er worden voor de route eigenlijk 2 typen markering gebruikt: het in Frankrijk ‘standaard’ teken van rood/witte rechthoek. Echter, omdat er op sommige plekken meerdere GR’s parallel lopen (GR5, GR9, GR509) wordt er in het geval van splitsingen van enkele van deze 3 ook gebruik gemaakt van een specifiek GTJ-markerings-teken: oranjebruine achtergrond met een schoenafdruk en de tekst GTJ erop.

Iets om rekening mee te houden is het feit dat de route ook af en toe Zwitserland in gaat. Hier moet je dus rekening mee houden met onder andere je geld en paspoort.

  • Totaal gewandelde afstand: 170 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 1 dag, 21:45 uur
  • Meters stijgen: 5469 meter
  • Meters dalen: 4720 meter

 

Zie hieronder de reisverslagen van deze epische wandeltocht…

Reisverslag van een achtdaagse voettocht over de Grande Traversée du Jura – dag 5 t/m dag 8

GTJ etappe 5: Maison monsieur --> Les Pargots Na overnacht te hebben in de slaapzaal van Maison Monsieur ging ik ...

Reisverslag van een achtdaagse voettocht over de Grande Traversée du Jura – dag 1 t/m dag 4

Op de zesde dag van mijn vakantie in Frankrijk stond een rit naar het plaatsje Montbeliard op de planning. Hier ...

Reacties zijn gesloten.