Streekpad 17: De Brabantse wal

Wandelen langs de steilranden

In het zuidwesten van de provincie Noord-brabant loopt het 112 kilometer lange streekpad De Brabantse Wal, genummerd met nummer 17. Gedurende deze kilometers volgt het pad een grote variatie aan landschappen en cultuur: van de zeeklei bij Bergen op Zoom tot de akkers tussen Steenbergen en Wouw en tot de heide- en bosgebieden van het grenspark Kalmthoutse Heide. Ook steden worden niet geschuwd: zo kom je onder andere langs Bergen op Zoom en door Steenbergen.

Wie denkt dat de route alleen maar door plat pannekoekenland loopt komt bedrogen uit: doordat er hier stuwwallen zijn is het landschap voorzien van het nodige reliëf, wat eveneens voor enkele mooie vergezichten zorgt.

Ik heb het streekpad in 6 etappes verdeeld, waarbij ik licht afgeweken ben van het advies van Wandelnet.nl vanwege bereikbaarheid van het begin en/of eindpunt met openbaar vervoer. Ik heb uiteindelijk verdeeld over verschillende weekenden de volgende etappes gelopen:

  1. Bergen op Zoom – Halsteren (21km)
  2. Halsteren – Wouw (28km)
  3. Bergen op Zoom – Hoogerheide(14km)
  4. Hoogerheide – Putte(21km)
  5. Wouw – Wouwse Plantage – Bergen op Zoom(via variant)(18km)
  6. Putte – Wouwse Plantage – Bergen op Zoom(via variant)(30km)

Als ik erop terugkijk is dit een mooie afwisselende route, waarbij mij persoonlijk vooral het zuidelijke deel bevallen is met al zijn bossen en zandverstuivingen. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik het boerenlandschap waar de route doorheen loopt eigenlijk al wel een beetje ken, het landschap hier in de Alblasserwaard ziet er niet heel anders uit 😉

Tip: tijdens het stuk tussen Putte en Huijbergen kom je langs een aantal grote heidevelden. Wellicht is het een tip om hier te lopen tijdens de heidebloeiperiode. Ik liep hier in januari, en ik ga zeker nog eens terug…

Het navigeren vond ik erg makkelijk tijdens deze route: in het veld is de route gemarkeerd met de bekende geel/rode rechthoek. Verder had ik een wandelgidsje van Wandelnet.nl aangeschaft, en ook een GPS-track onder handbereik. Over het algemeen was er prima uit te komen met de markeringen.

  • Totaal gewandelde afstand: 131 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 24:30 uur
  • Meters stijgen: 775 meter
  • Meters dalen: 808 meter

 

Uiteraard heb ik van mijn verschillende etappes ook een aantal verslagen geschreven, zie hieronder 🙂

Streekpad Brabantse Wal – de laatste 30 kilometer

De afgelopen paar weken zat er een beetje de klad in wat betreft het lopen van verdere afstanden. Afgelopen Zondag ...

Twee nieuwe etappes over het Streekpad 17 – de Brabantse wal

In het voorjaar was ik vol goede moed begonnen aan het lopen van het Streekpad 17 over de Brabantse wal ...

Streekpad 17 – De Brabantse wal

Wandelen langs de steilranden Dat is precies wat je doet als je gaat wandelen in de regio west-brabant, in de ...

Reacties zijn gesloten.