Zonsondergang en blue hour fotograferen bij de pier van Scheveningen

Pier Scheveningen

Het afgelopen jaar ben ik, in tegenstelling tot voorgaande jaren, eigenlijk erg weinig (lees: niet!) op pad geweest specifiek om te gaan fotograferen in eigen land. Eigenlijk alleen tijdens tripjes en vakanties ging ik er speciaal met zonsop- of ondergang op uit om deze mooiste momenten van de dag vast te leggen.

Afgelopen vrijdag besloot ik dat het toch maar weer eens tijd werd, en daarom toog ik na het werk met tramlijn 9 richting de Scheveningse boulevard, vanaf waar ik binnen een paar minuten via het strand bij mijn doel van vanavond stond: de pier van Scheveningen. Hier was ik een flink aantal jaar geleden ook al geweest, maar er is sindsdien veel veranderd bij de pier. Zo is er onder andere een reuzenrad bijgekomen en ook is er extra verlichting op de pier. Volop nieuwe kansen op een aantal mooie platen dus!

Scheveningse pier

Aangezien ik er nog voor zonsondergang was, ging ik eerst nog even proberen om wat shots tijdens het gouden uurtje mee te pakken; waardoor er mooi warm licht aanwezig is. Helaas waren de sluitertijden van de foto’s hierdoor ook erg kort, wat in erg ‘drukke’ foto’s resulteerde door de golfslag van het water. Daarom deed ik al snel mijn 6-stops filter op de lens, wat het al een stuk beter maakte en de foto’s een stuk rustiger maakte om naar te kijken.

Hier heb ik erg veel foto’s gemaakt omdat ik graag wilde proberen om ook nog wat mooie patronen in het opkomende water te krijgen, wat perfect gaat door de langere sluitertijden. Helaas is dit wel een kwestie van erg goed timen, en je moet ook goed je spullen in de gaten houden. Zodra het water erg hard bij je statief aankomt kan dit namelijk het zand wegspoelen, waardoor je statief gaat verzakken. In het gunstigste geval levert dit een onscherpe foto op, in het worst-case scenario een natte camera 😉 Gelukkig was dit bij mij niet het geval, en hoefde ik achteraf alleen maar de onscherpe foto’s weg te gooien.

De zonsondergang zelf stelde helaas niet al te veel voor door de sluierbewolking en nevel die op de horizon lag. Er was wel iets van kleur aanwezig, maar niet zoals ik het graag zie. Daar heb je helaas eerder stormachtige luchten voor nodig, die zijn veel spectaculairder. Gelukkig begon na de zonsondergang al vrij snel het blauwe uur en door de verlichting op het reuzenrad leverde dit ook weer erg gave foto’s op.

Pier Scheveningen

Toen ik het uiteindelijk wel gezien had vanaf het strand, ben ik ook de pier zelf nog even op geweest. Vanaf hier heb je wederom weer een paar mooie uitzichten op onder andere het reuzenrad en het strand. Helaas had ik hier wel meer last van mensenmassa’s die in beeld liepen, dus moest ik meer improviseren. Uiteindelijk kon ik ook hier nog met erg gave platen weg, al moest ik achteraf in Photoshop nog wel wat kabels die door het beeld liepen wegslopen.

Uitzicht kustlijn

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *