Terugblik 2020, een beetje verlaat maar who cares…

Ja ik weet het, 2021 is inmiddels al een kleine anderhalve maand onderweg en 2020 lijkt alweer zo lang geleden. Desondanks wil ik toch nog een blogpost wijden aan dat oh zo vreemde jaar. Gewoon omdat het kan 😉

Wandelen

Wat wandelen betreft was 2020 eigenlijk best wel een slecht jaar vergeleken met de jaren ervoor. Ik denk dat de COVID-19 pandemie hier toch grotendeels schuldig aan is, want mede door de adviezen om het openbaar vervoer te vermijden ben ik weer meer gaan fietsen, en ik kreeg daar op een gegeven moment zoveel lol in dat ik gewoon geen behoefte meer had aan wandelen.

Ook het aantal meerdaagse tochten stond op een veel lager pitje dan de jaren voorheen: gedurende heel 2020 heb ik slechts 7 dagen verdeeld over 3 tochten besteed aan een meerdaagse toch. Op die manier lopen de kilometers niet heel erg hard op natuurlijk 😉

In 2020 heb ik de volgende meerdaagse tochten gemaakt, waarbij ik mijn tentje bij me had om te kunnen overnachten:

 1. Januari – Luxemburg – 2 dagen op de Lee- en Eislek-trails (44km)
 2. Juni – Luxemburg – 2 dagen rondom het stuwmeer van de Sauer (43km)
 3. November – Limburg – 3 dagen op het Krijtlandpad (64km)

In totaal dus krap 150 kilometer, eigenlijk extreem weinig vergeleken met de ruim 545 kilometer die ik in 2019 gewandeld heb op meerdaagse tochten.

Is dit dan alles wat ik gewandeld heb? Nee hoor, absoluut niet. Ondanks het kleine aantal meerdaagse tochten en het verleggen van de aandacht naar het fietsen heb ik zeker ook nog flink wat dagtochten gelopen. Een deel hiervan ging vanuit huis, en was eigenlijk vooral bedoeld om de beweging erin te houden. Wat ik wel echter best serieus opgepakt heb, is het lopen van etappes op lange afstandswandelpaden in Nederland. Zo heb ik afgelopen jaar gewandeld op de volgende Lange Afstands- en Streekpaden in Nederland:

 • LAW1-3 – Floris V-pad (54km)
 • LAW6 – Grote rivierenpad (137km)
 • LAW11 – Grenslandpad (19km)
 • SP17 – Brabantse wal(30km)
 • SP7 – Krijtlandpad(64km)

Op het krijtlandpad na, heb ik alles in dagtochten gelopen.

Aangezien ik sinds vorig jaar mijn hikes ook in Strava zet, kan ik via de plugin Veloviewer een mooi overzicht genereren van alle gewandelde en gefietste afstanden. Zo kwam ik op een totaal van 765 kilometers wandelen, waarbij ik de lunchwandelingen door de wijk voor het gemak niet meegeteld heb. Vergeleken met 2019 is dat bijna 300 kilometer minder. Maar goed, ik heb me voorgenomen om indien de diverse lockdowns en reisbeperkingen het toelaten om weer wat meer meerdaagse tochten te gaan ondernemen 🙂

De langste dag-afstand die ik afgelopen jaar heb gelopen was 30 kilometer. Zowel op het Grote rivierenpad als op het Streekpad Brabantse wal heb ik een etappe gelopen die 30 kilometer was. Volgens mijn statistieken zit het verschil hem in enkele tientallen meters…

Qua meeste meters omhooglopen op één dag kom ik op een etappe van de Escapardienne Lee trail in Januari 2020: 936 hoogtemeters.

Fietsen

Nadat ik vanaf Maart vorig jaar verplicht thuis moest werken, had ik opeens een soort van tijd over die ik normaal gesproken in de auto doorbracht om van A naar B te komen. Hierom heb ik mijn racefiets maar weer eens van zolder afgehaald, en deze met enige regelmaat gaan gebruiken. Het voordeel hiervan vond ik dat je, als je vanuit huis weg gaat, je een aanzienlijk grotere actieradius heb en dus minder snel last hebt van continue dezelfde ‘rondjes’ lopen of fietsen.

Vanwege het vele fietsen dat ik nu deed begon het ook te kriebelen om het fietskamperen te gaan proberen. Helaas zou dit wat lastig worden met mijn racefiets (iets met gewicht enzo 🙂 ), maar ik besloot daarom een mooie nieuwe fiets aan te schaffen. Deze nieuwe fiets kreeg ik medio juni geleverd, en ik heb er vorig jaar gelijk goed gebruik van kunnen maken. In totaal heb ik er vorig jaar 3810 kilometer mee gefietst, waarvan het grootste deel verdeeld was over een drietal vakantietochten.

In chronologische volgorde waren deze tochten:

 • Tweedaagse tocht naar Chaam (166km)
 • Zesdaagse tocht naar Emmen (478km)
 • Dertigdaagse tocht over de Hanzeroute (2528km)

Van de 3810 met deze fiets gemaakte kilometers waren er dus 3172 voor vakantie bedoeld. De rest waren allemaal dagtochtjes, vooral in de buurt van huis.

Verder heb ik afgelopen jaar met de racefiets ook flink wat kilometers gemaakt, volgens Veloviewer maar liefst 2369 kilometer. Aanzienlijk meer dan de jaren ervoor bij elkaar 😉

Wat betreft de langste afstand die ik gefietst heb afgelopen jaar staat de laatste dag van mijn toch over de Hanzefietsroute met stip bovenaan: 147 kilometer. Dit was uiteraard met de vakantiefiets. Op de racefiets is de langste afstand die ik gefietst heb 120 kilometer voor een tochtje naar het strand bij Oostvoorne en terug. Aangezien ik bij die tocht van 150 kilometer al een maand getraind had met fietsen, was ik na thuiskomst niet eens echt vermoeid ofzo. Vooral hongerig, ik heb na thuiskomst een week lang alleen maar lopen vreten tot ik er bij neerviel 😉

De site

Qua bezoekersaantallen merkte ik in maart, april en mei afgelopen jaar duidelijke dips in de bezoekersaantallen; aangezien een substantieel deel van mijn site toch op één of andere manier met reizen te maken heeft. Dit trok echter weer meer dan bij naarmate het jaar vorderde, en bij aanvang van 2021 heb ik iig in het jaar ervoor meer bezoekers op mijn site gehad dan ooit tevoren.

Nieuwe plannen?

Aangezien heel Europa, en dus ook Nederland, nog steeds flink geteisterd wordt door stevige lockdowns en reisbeperkingen staan de reisplannen voor 2021 op een redelijk laag peil. Er zijn plannen genoeg voor mooie wandel- en fietstochten, maar die zullen vooral in het ‘flexibele’ segment vallen. Iets ruim van te voren boeken ga ik in ieder geval niet doen. Niet dat ik dat al veel deed overigens, maar goed…

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *