Kamperen in de Verenigde Staten van Amerika… met tent!

De meeste mensen die een rondreis door de VS gaan maken, zullen dat doen door te overnachten in hotels en motels. Dit is makkelijk, comfortabel en als je de hotels of motels goed boekt ook redelijk betaalbaar.

Het nadeel van deze manier van rondreizen vind ik zelf altijd dat als je wat meer landelijk gaat, je toch wat meer gebonden bent aan de steden. En dan kan je dus soms een probleem hebben als je uitgerekend dat ene mooie State park in de woestijn van New-Mexico wilt bezoeken, omdat de dichtstbijzijnde stad met matig hotel misschien op wel 100 mile rijden ligt…

Niet echt handig dus. Een mogelijke avontuurlijkere manier om dit te omzeilen is door te gaan kamperen, want dit is namelijk de PERFECTE manier om de Amerikaanse State- en National-parks te verkennen. Het gave van op deze manier rondreizen door de Amerikaanse natuur is namelijk dat de campings vaak midden in de parken zijn gelegen. Hierdoor kampeer je, letterlijk, soms op de mooiste plekken. Mooier dan je ooit met een hotel zal hebben.

City of rocks, New Mexico

Wij hebben tijdens onze reizen naar Amerika best veel gekampeerd, en ik denk dat we tijdens onze lange rondreis van 6 maanden zelfs 75% van de tijd gekampeerd hebben. Niet alleen in nationale- en staatsparken kampeerden we, maar ook in de buurt van de grote steden zijn vaak prima campings te vinden waar je het beste van twee werelden hebt: in een natuurlijke omgeving slapen, maar toch op een steenworp van de gemakken van een grote stad. Steden waar we onder andere gekampeerd hebben zijn Washington DC, Memphis, St. Louis, Dallas, San Antonio, Los Angeles en Salt Lake City.

Als je aan campings in Amerika denkt, moet je ten eerste niet de fout maken ze te willen vergelijken met de grote megacampings langs de Franse en Spaanse kust. Het gros van de campings in de VS is hier absoluut niet mee te vergelijken. Zeker de campings in de parken zijn absoluut niet zo, en veel meer op de natuurliefhebber gericht. Hier zal je dus ook geen supermarkt, tennisbanen, animatieteam of subtropisch zwemparadijs vinden. Wel vind je er hiking trails, mountainbike trails, kanoverhuur, mooie uitzichten, bergen, geisers of canyons. In sommige gebieden loop je zelfs kans om beren aan te treffen, eigenlijk hebben we alleen een aantal campings bezocht waar ook een zwembad was. Dit betrof dan campings van de keten KOA; welke door heel de VS campings beheerd. Het gros hiervan ligt ook in de buurt van steden, waardoor wij ze best veel bezocht hebben als stadscamping.

Wat je vaak ook hebt op deze campings, is in ieder geval een picknicktafel en een vuurring om een vuurtje te maken en te barbecueen. Het voordeel hiervan is dat je dan geen meubilair hoeft mee te sjouwen, dat scheelt dus weer. Sanitair is echter een ander verhaal, dit is namelijk niet altijd een garantie dat het er is. Afhankelijk van de locatie zijn er vaak nog wel toiletten, maar dit kunnen ook toiletten zijn die uitkomen op een grote tank onder de grond. Hier trek je je boodschap dus ook niet door, vaak omdat er gewoon geen wateraansluiting is. Daarnaast zullen er ook zeker niet altijd douches te vinden zijn.

Als je op een camping bent  die midden in de natuur ligt, dan kan je ook wel eens te maken krijgen met zogenaamde bear lockers. Dit zijn, heel simpel gezegd,  metalen kasten die hermetisch kunnen worden afgesloten. De bedoeling hiervan is dat je hier al je eten en andere spullen met geurtjes in bewaart om te voorkomen dat er beren op af komen. Beren gaan mensen van nature uit de weg, maar door de grote aantrekkingskracht van gedumpt eten zijn ze in de buurt van campings vaak wat minder schuw. Het is dus sowieso nooit een goed idee om eten in je tent te bewaren, en hetzelfde geldt voor spullen als tandpasta en shampoo ? Sterker nog: In sommige nationale parken zoals bijvoorbeeld Yellowstone national park controleren ze erg streng op het opbergen van eten en dergelijke, en je kan zelfs waarschuwingen krijgen als je etensresten laat rondslingeren. Dit omdat er hier ook grizzly-beren door het park rondstruinen, en die komen dus ook wel eens op een camping terecht.

Bear locker

Qua prijzen van de campings die wij bezocht hebben varieerden deze van 5 dollar per nacht voor die ene camping in een wazig bos in Texas, tot 50 dollar in de Santa Monica mountains vlak buiten Los Angeles. Gemiddeld gezien denk ik dat de prijzen rond de 20 dollar per nacht liggen. Niet extreem goedkoop vergeleken met vergelijkbare campings in Europa, maar het voordeel is wel dat je in de state- en national-parks op een mooie locatie kampeert.

 

Al met al kan ik het al kamperend door de Verenigde Staten rondreizen van harte aanbevelen. Je maakt de machtige natuur in de VS veel bewuster mee dan als je van hotel naar hotel rijdt met je auto. Houd er echter wel rekening mee dat je niet op alle campings zomaar terecht kan. Vooral in de populairdere nationale en staatsparken is reserveren eigenlijk wel aan te raden. Zo was het voor ons totaal niet meer mogelijk om te kamperen in bijvoorbeeld Zion Canyon en Bryce Canyon. En voor de Grand Canyon en Yellowstone national park hebben we eigenlijk mazzel gehad en konden we wel terecht mits we onze reisdata en -route aanpasten. Een voordeel is gelukkig wel dat je voor deze campings ook makkelijk online kan reserveren en ook makkelijk inzicht hebt in wanneer een camping vrije plekken heeft of niet.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *