Reisverslag kamperen in het kanton Schaffhausen in Zwitserland

Schaffhausen

Na het uitlopen van de Schluchtensteig ging ik nog een paar dagen richting het Zwitserse kanton  Schaffhausen, dat in het Noordelijkste puntje van Zwitserland ligt aan de Rijn, en voor driekwart omsloten door Duitsland.

Na met de bus vanuit Wehr naar Bad Säckingen te zijn gegaan, heb ik daar nog even rondgekeken. Volgens diverse websites over de regio zou dit een mooie stad moeten zijn. Ik vond het stiekem wel meevallen met dat mooie, eigenlijk het enige noemenswaardige vond ik de houten brug over de Rijn naar Zwitserland toe, die is wel indrukwekkend. Het schijnt ook één van de grootste en oudste van Europa te zijn. Wat mij hierbij wel opviel was het grote aantal mensen dat met flinke lege koffers vanuit Zwitserland naar Duitsland kwam lopen. Volgens mij is er een aanzienlijk prijsverschil tussen de twee landen 😉

Bad Säckingen

Je kan je dus voorstellen dat ik hier weer vrij snel weg was, en na een treinritje van een kleine 45 minuten kwam ik in Schaffhausen aan, waarna het een klein half uurtje lopen was naar mijn uitvalsbasis de komende dagen: de camping in Feuerthalen, direct gelegen aan de Rijn. Hier had ik een mooi plekje aan de rand van de camping met mooi uitzicht op de caravans 🙂

 

Munot

Hoog boven de oude binnenstad van Schaffhausen steekt de oude burcht Munot uit. De burcht is al een paar honderd jaar oud, en staat bovenop een helling bedekt met wijnranken.

Om er te komen moet je ongeveer 100 steile traptreden beklimmen, maar dan heb je wel een prachtig overzicht over de stad en de Rijn. Net zoals zoveel kastelen overal te wereld, vond ik ook hiervan het zicht op het kasteel van een afstandje een stuk mooier dan de binnenkant van het kasteel. Dit was eigenlijk de moeite niet waard. Enige interessante vond ik het uitzicht, en daarbij heb je helaas ook nog last van de stokken met wijnranken die je uitzicht redelijk blokkeren.

Schaffhausen

Rheinfall

Grootste attractie in het kanton Schaffhausen is de Rheinfall. Dit is een waterval in de rivier de Rijn die gelijk de grootste waterval van Europa is. Hij heeft een breedte van 150 meter, en in de zomer gaat er gemiddeld 600 m3/seconde over de rand. Heel erg indrukwekkend.

Ik ben in totaal 2x naar de watervallen geweest, waarvan de eerste keer lopend vanaf de camping. Dit is nog best een flinke wandeling, van toch ruim een uur lopen langs de rivier. Hier eenmaal aangekomen besloot ik dat ik ‘s-avonds nog een keer terug wilde komen met zonsondergang om wat foto’s te maken. Dit is typisch zo’n plek waar je een keer geweest moet zijn en er dan ook mooie foto’s van moet hebben 😉

Via het binnenland wandelde ik vervolgens weer terug naar de camping. De omgeving waar ik doorheen wandelde kenmerkt zich als een heuvelachtig landbouwgebied waar ook wijngaarden te zien zijn. Best prettig wandelen, al is het een stuk minder spectaculair dan mijn wandelingen eerder deze week in het Zwarte Woud 😉

Die avond dat ik er weer er naartoe ging ging ik met de trein. Dit kon vanaf het station van Feuerthalen, en dan overstappen op het station van Schaffhausen. In totaal was ik een kleine 20 minuten onderweg met de trein voor ongeveer 4 frank. Eenmaal aangekomen bij de Rheinfallen was het eerst nog even zoeken naar de juiste weg naar de overkant. Ik was namelijk via het ‘Zwitserse’ station gereisd, en dan kom je aan de zuidkant uit. Er is ook een Duits station aan de overkant van de rivier waar je ook naartoe kan reizen vanaf Schaffhausen, maar deze treinen gingen veel minder frequent.

Rheinfall

Stein am rhein

Op mijn derde en laatste dag in Schaffhausen begin ik rustig aan door eerst te gaan ontbijten bij het restaurant van de supermarkt. Hier heb ik gelijk een wandeling uitgezocht die ik later op de dag wilde gaan maken, en dat werd er een vanuit het middeleeuwse stadje Stein am Rhein, dat een stukje verderop langs de Rijn ligt.

Ik ging er met de trein naartoe, en daardoor was ik er binnen 20 minuutjes. Hierna hoefde ik alleen nog maar de rivier over te steken om in de Altstadt komen.

Stein am Rhein

De oude binnenstad is redelijk vergelijkbaar met die van Schaffhausen, maar dan wel compacter. Ook is het er een stuk rustiger, wat het iets aangenamer maakt. De binnenstad van Schaffhausen vond ik best druk en chaotisch.

Na het verkennen van de binnenstad ging het langs de Rijn richting het dorpje Hemishofen, waarna ik van de Rijn wegging richting de Wolkensteinerberg. De route die ik had uitgezocht liep over deze berg terug richting mijn startpunt.

Omdat ik al vrij snel na het verlaten van Hemishofen een wegwijzer gemist had heb ik aan het begin van de route door het bos wat extra kilometers gelopen. Op zich bleek dit niet zo erg, het was een fijn stukje om 🙂

Na het eenmaal weer opgepikt te hebben van de bewegwijzerde route ging het lange tijd over de kam van de Wolkensteinerberg waarbij je constant op een hoogte van ongeveer 600 meter blijft lopen. Dit ging over een mooi smal pad, en ik had het idee dat het pad niet heel veel belopen werd gezien de begroeiing over het pad. Des te meer reden dat ik mij ‘s-avonds in ieder geval nog even heb voorzien van een extra Teken-check.

Bos

Uiteindelijk kwam ik bij de Burg Hohenklingen uit, een kasteel dat op hoogte waakt over Stein am Rhein en omgeving. Ik vond dit kasteel echter tegenvallen, ik heb geen mooie plek kunnen ontdekken met mooi uitzicht.

Na nog wel even uitgerust te hebben bij een Rastplatz besloot ik de kortste route naar beneden terug te nemen. Dit ging via 67 triljoen traptreden, dus je kan je voorstellen dat dit gevoeld werd in de benen 😉

Bij terugkomst bij het station ben ik gelijk teruggegaan naar te camping. Hier heb ik me snel opgefrist, waarna ik nog even naar de stad ben geweest om bij de Mac een Macflurry te halen. De rest van de avond deed ik eigenlijk vooral rustig aan…

Wandelingen Schaffhausen

In totaal heb ik tijdens mijn paar dagen in het Zwitserse kanton Schaffhausen een tweetal wandelingen gemaakt, waarbij vooral de tweede bij Stein am Rhein best wel de moeite waard was en de eerste naar de Rheinfallen wat minder. Het landschap in de regio is prima wandelgebied, doordat het doorsneden is met relatief lage heuvels met mooie vergezichten over onder andere de Rijn. Het is prima mogelijk om nog meerdere wandelingen te maken. Ik had mijn wandelingen gevonden via de toeristenbrochure van de VVV in Schaffhausen, en via de websites www.wanderland.ch en www.Outdooractive.de. De brochure die ik had gehaald bij de VVV bevatte QR-codes, die linkjes bevatten naar een routebeschrijving op de laatstgenoemde website.

Zie hieronder de kaartjes van de 2 door mij gelopen wandelingen:

Rheinfallen

  • Totaal gewandelde afstand: 17,3 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 4:30 uur
  • Meters stijgen: 359 meter
  • Meters dalen: 330 meter

 

Stein am Rhein

  • Totaal gewandelde afstand: 11,5 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:00 uur
  • Meters stijgen: 420 meter
  • Meters dalen: 474 meter

 

Basel en weer huiswaarts

Na een paar dagen te hebben gekampeerd bij Schaffhausen werd het weer tijd om huiswaarts te gaan. Dit zou wederom weer via Basel gaan, waarbij ik die Zaterdag nog een overnachting in een hostel vlakbij het station in de stad zou hebben. De volgende ochtend zou ik hier namelijk vroeg de ICE naar huis moeten nemen.

Ik had nog het plan opgevat om ’s avonds nog wat foto’s te gaan maken van de stad, maar dit is er helaas niet meer van gekomen door het druilerige weer. De foto’s die ik in gedachten had, zou ik dus sowieso niet gaan maken vandaar dat ik dit maar heb laten schieten. Ik kom er vast nog wel een keer 😉

De volgende dag had zat ik reeds voor 07:00 uur in de trein naar huis, waar ik uiteindelijk tegen een uur of 15:00 binnenstapte 🙂 Al met al was het een prachtige wandelvakantie met als hoogtepunt natuurlijk de schitterende wandeling over de Schluchtensteig, maar natuurlijk ook het relaxen bij Schaffhausen.

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *