Ode aan mijn tentjes…

Regelmatige bezoekers van deze site zullen onderhand wel weten dat ik tijdens het reizen een lichte voorkeur heb voor kamperen, en dan echt kamperen: met tentje. Dus niet in een witte blokkendoos, wat ook Kamperen genoemd schijnt te worden 😉 Helaas wordt het aantal tentjes-kampeerders op campings in Europa in de loop van de tijd steeds minder heb ik het idee 🙁

In de loop van de jaren heb ik tijdens het kamperen gebruik gemaakt van een aantal tentjes, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Stuk voor stuk hebben ze op hun eigen manier avonturen beleefd tijdens diverse vakanties 🙂

Gewoon, omdat het kan, daarom hieronder een overzichtje van deze tentjes met wat ik allemaal met ze meegemaakt heb en hopelijk kan ik er een verdwaalde lezer mee inspireren om ook eens met tentje op reis te gaan in plaats van met zo’n blokkendoos 😉

Jonge jaren: koepeltentje bij de stacaravan in Drenthe

Als klein kind zijnde gingen we altijd op vakantie naar een camping in het Drentse dorpje Diever, waar we een stacaravan hadden. Samen met mijn broer sliep ik echter altijd in een koepeltent van volgens mij de Perrysport op het grasveldje achter de caravan. Ik vond dit altijd geweldig, want de ‘tuin’ en het grasveldje waar de tent stond liep gelijk over naar het voor ons immens grote bos van het Drents-friese WoldHelaas heb ik hier geen foto’s meer van.

Pre-2014: Leententjes,  veeuuuul te klein

We spoelen de tijd een stuk vooruit, tot begin van de zeroes. Gedurende de jaren gingen Marcha en ik onder andere naar Luxemburg, Spanje en ook Pinkpop en Rock Werchter. Altijd met geleende tentjes, want Marcha’s ouders hadden nog een zolder vol met kleine tentjes liggen. Ja, je leest het goed: kleine tentjes, en dan vooral in de lengte. Steevast waren ze veel te kort en lag ik met mijn benen buiten 😉 Ook de Verenigde Staten hebben we hiermee verkend, en dit deed ons besluiten uiteindelijk maar zelf een tent te kopen voor wat meer ruimte 🙂

2014: Eerste eigen tent, van de Lidl!

Omdat we in 2014 een sabbatical hadden genomen en een half jaar door de VS gingen rondreizen en kamperen, hadden we een tent gekocht. Uiteraard mocht dit niet teveel kosten, en dus werd het een koepeltentje van de Lidl voor de belachelijk hoge prijs van 39,99 euro. Voordeel was in ieder geval dat de tent genoeg ruimte had, zoveel in de lengte als de breedte. Ik kon in ieder geval mijn benen binnenboord houden en hoefde niet bang te zijn dat ze eraf geknaagd werden door beren of ratelslangen 😉

Met dit tentje hebben we dus in zes maanden tijd de Verenigde Staten van Zuid-Oost naar Noord-West, van Seattle naar Miami, en weer terug, doorkruist. Ik denk dat we in die periode ongeveer 75 procent van de overnachtingen in de tent hebben gedaan. In die tijd heeft de tent nogal wat moeten doorstaan: harde storm, ijs, bloedverzengende hitte (45 graden!), stortregen, luchtvochtigheid van 99% en zelfs hagelstenen ter grootte van een pingpongbal. Ook is de tent aangevallen door wasberen en zeer hard mishandeld in de kofferbak van de auto. Helaas begaf uiteindelijk 1 van de stokken het in ongeveer de laatste week van de reis, dus toen heb ik hem gelijk in de container gegooid. Hij had zijn geld meer dan terug verdiend, en hoefde niet meer perse terug, want dat scheelde weer 5 kilo aan gewicht om mee te nemen in het vliegtuig. Ja, je leest het goed: dit tentje was helaas geen lichtgewicht, in tegenstelling tot latere tentjes die ik gebruikt heb… Echter, als gewicht geen rol speelt is het een prima tent en de sceptische  opmerkingen van diverse mensen waren wat mij betreft onterecht…

2015 – heden:  Eureka El Capitan 3

Valencia Camper park

Het jaar na onze sabbatical in Amerika moest er natuurlijk wel een nieuwe tent komen. Hierbij was ik bereid om wat meer geld uit te geven dan toen we de Lidl-tent kochten, mits hij maar lekker gebruiksvriendelijk was, licht en makkelijk op te zetten. En natuurlijk ook genoeg ruimte binnen en buiten. Het is ‘officieel’ een driepersoons koepeltent, maar dat moeten dan geen al te grote volwassenen zijn, want dan wordt het wel heel erg knus. Voor twee volwassenen is dit echter prima. In tegenstelling tot de Lidl-tent heeft deze 2 ingangen en vestibules.

Bij dit tentje heb ik ook een ‘officiele’ footprint gekocht, om de bodem van de tent enigszins te kunnen beschermen tegen vocht, viezigheid en scherpe attributen op de plek. Voordeel is dat deze footprint min of meer precies onder de tent past, waardoor je je veel minder druk hoeft te maken over het buiten de tent uitkomen hiervan en je tent tijdens een bui in de zwembadje komt te staan.

Tot op dit moment heeft dit tentje al aardig wat reizen gemaakt, vooral door Europa maar ook door Australie: diverse malen Duitsland en Luxemburg, twee keer Spanje, drie keer Frankrijk, twee keer Zwitserland, Slovenië, Kroatië, Andorra, en eerder dit jaar heeft hij in het vliegtuig gezeten richting Australië waar we er drieënhalve week lang geweldig veel plezier van gehad hebben.

Tent met uitzicht op Cirque de Gavarnie…

Weerbestendig is de tent zeker: door zijn vorm kan hij prima tegen stevige windstoten, en ook regen houdt hij prima tegen. Helaas heb ik tijdens de laatste kampeertrip afgelopen zomer in Spanje wel een natte plek ontdekt na een bizar stevige regenbui, waarbij er zelfs plassen onder de tent kwamen. Ik vermoed dat de bodem helaas niet meer helemaal waterdicht is.

Een ander minpunt van deze tent vind ik de kwaliteit van de tentstokken. Ik heb nu al twee keer gehad dat er een tentstok afbrak. Dit is niet iets wat je graag wilt tijdens je vakantie, want met een beetje pech gaat hij ook gelijk door het tentdoek heen. Allebei de keren heb ik zonder problemen een nieuwe stok gekregen, maar als er nog een keer één breekt ben ik er wel klaar meen: drie keer is scheepsrecht zeggen ze 😉

De afgelopen jaren ben ik ook steeds meer gaan backpacken met tent. De eerste weekendtrip die ik wandelend met rugzak en tent maakte was met deze tent, en ik kan je zeggen dat die veel te zwaar is voor dit soort activiteiten met zijn vier kilo. Daar was ik na dit weekend ook vrij snel achter, dus heb ik vervolgens een speciaal trekkerstentje gekocht, wat wat kleiner ingepakt kan worden, en ook nog eens de helft minder woog…

2017 – 2019: Doodskist-tent, Eureka Keego Solo

Eureka Keego Solo

Vanwege mijn voornemen om meer meerdaagse wandeltochten te maken en te gaan kamperen, heb ik dus een Eureka keego tentje gekocht, wat redelijk lichtgewicht is met zijn 1,8 kilo. Helaas heb ik dit tentje vanwege zijn krappe afmetingen eigenlijk amper gebruikt, het voelde letterlijk als een doodskist waarin ik bij elke beweging in de zijkant lag, en ik permanent met mijn hoofd en voeten tegen het doek aan lag. Niet echt ideaal dus, en na het twee keer geprobeerd te hebben (in totaal 4 nachten) in Luxemburg heb ik hem op marktplaats gezet. Voor mij geen doodskist meer 😉

2019 – Heden: Lightheart gear Duo

Als vervanger voor de kleine Eureka heb ik eerder dit jaar een echte Ultra-Lightweight-Tent gekocht, te weten een Lightheart Gear Duo. Deze tent weegt slechts 1 kilo, en heeft toch een voldoende groot vloeroppervlak waar ik ruim in kan liggen, en waar ik zelfs mijn backpack nog in kwijt kan. Ideaal dus eigenlijk, en het opzetten is ook nog redelijk simpel. Inmiddels heb ik ermee gekampeerd in Duitsland op de Rheinsteig en Schluchtensteig, in Frankrijk in de Pyreneeën, in Luxemburg en uiteindelijk zelfs een week in Schotland op de West Highland Way.

De tent zet je op met een tiental haringen, en je kan hem overeind houden met een tweetal tentstokken of met je wandelstokken. In principe staat hij uitstekend overeind en is prima waterdicht, maar met zware wind heeft hij helaas wat meer moeite. Tijdens 1 nacht in Schotland heb ik de stokken een paar keer goed moeten zetten omdat ze vervormden en verplaatsten door de windstoten. Gelukkig is het achteraf helemaal goedgekomen, maar een echt fijne nacht was het niet…

Nog een nadeel is dat de tent grotendeels uit een enkele tentwand bestaat, en hierdoor loop je erg snel kans op condens op je kop. Ik had tijdens mijn trip in Schotland daarom speciaal een droogdoek meegenomen om de binnenkant iets af te kunnen drogen als het nodig was. Ik probeerde de tentflappen uiteindelijk zo veel mogelijk open te zetten om te zorgen voor goede ventilatie.

Prijzig was de tent helaas wel met zijn +- 350,- euro, maar vanwege zijn gewicht, grote vloeroppervlak en compacte inpakmaat ben ik er toch wel zeer blij mee.

Magnifieke kampeerspot

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *