Hiken over het Grenslandpad en Belgische knooppunten rondom Nispen

Na vorig weekend richting de Utrechtse Heuvelrug te hebben gewandeld over het Trekvogelpad, vond ik het dit weekend weer tijd om die andere LAW die ik aan het lopen ben op te pakken: het Grenslandpad.

De laatste keer dat ik deze LAW bewandeld heb had ik het in ‘rondjes’ gedaan vanwege onder andere het gebrek aan ‘bruikbaar’ openbaar vervoer. Dit betekende helaas wel dat als ik nu verder wilde waar ik was gebleven, dat ik dat nu eigenlijk wederom zou moeten doen wilde ik niet In the middle of nowhere stranden.

Belgisch knooppuntennetwerk

Om deze reden had ik vanuit Nispen een rondje samengesteld dat mij via het Belgische knooppuntennetwerk richting Langeschouw zou voeren. Hier zou ik dan het Grenslandpad weer oppikken en terug hobbelen richting Nispen.

Het plannen van de route over het knooppuntennetwerk van de Belgische provincie Antwerpen deed ik via de website Visit Brabant. Klik hier om naar deze site te gaan.

Aan de wandel

Na de auto in Nispen op een parkeer bij de sportvelden te hebben geparkeerd ging het in eerste instantie in rechte lijn richting het Belgische grensplaatsje Essen. Helaas was dit gelijk het minst leuke stuk om te wandelen omdat ik langs een drukke autoweg liep waar 80 werd gereden, dus ik was de hele tijd op mijn hoede. Gelukkig was het niet zo mistig als vorige week, toen ik letterlijk bijna geen hand voor ogen zag.

Na Essen gepasseerd te zijn ging het door redelijk kleinschalige landbouwgebiedjes via de knooppunten door België oostwaarts. Dit was best prettig wandelen, ook al was het landschap nu weer ook niet zo super extreem aantrekkelijk. ALleen al het feit dat het er niet zo saai uitziet als de groene woestijn die de Alblasserwaard is vind ik al een pluspunt 😉

Eenmaal de randen van het dorpje Horendonk voorbij veranderde het landschap aanzienlijk, omdat ik nu de bossen indook. Hier was het werkelijk erg fijn lopen: rust, en ook niet heel erg ‘georganiseerd’. Na hier een poosje door gewandeld te hebben pikte ik vanzelf de rood-witte merktekens van het Grenslandpad weer op, en ging het pal op de grens weer westwaarts richting Nispen.

Dit stuk over het Grenslandpad begon weer sterk: door dezelfde prachtige bossen als even ervoor toen ik op de knooppuntenpaden liep. Helaas werd het landschap na het definitef verlaten van de bossen toch wat minder. Het laatste stuk voor Nispen werd ook weer wat saai, omdat je weer over een asfaltweg loopt door saaie landbouwlandschappen. Deze landschappen waren duidelijk ‘Nederlandser’ en wat mij betreft ook saaier dan de gebieden waar ik even ervoor in België liep. Ik snap wel dat de routemakers van Wandelnet keuzes moeten maken voor zo’n LAW, maar deze keuzes voor dit over asfaltwegen zal ik nooit begrijpen zolang er ook onverharde alternatieven zijn 😉

  • Totaal gewandelde afstand: 16,7 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 2:55 uur
  • Meters stijgen: 63 meter
  • Meters dalen: 71 meter

 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *