Over het LAW-11 Grenslandpad van Rijsbergen naar Ulvenhout

Grenslandpad LAW-11

Vanwege mijn fietsvakantie gedurende de maand September heeft het wandelen voor mij een poosje stil gestaan. In het tweede weekend van Oktober vond ik het echter weer tijd worden om eens een flinke hike te maken. Aangezien ik al een poosje de gids van de LAW-11, oftewel het Grenslandpad, in huis had besloot ik hier een stukje van te gaan lopen.

Na enig uitzoekwerk werd het een stuk van de route vanuit Rijsbergen naar een bushalte langs een autoweg tussen Ulvenhout en Chaam. Het kiezen voor deze eindbestemming stelde mij in de gelegenheid om met de bus weer terug te komen bij de auto vanaf het eindpunt van de dag.

Grenslandpad LAW 11

Het plan was eerst om in eerste instantie de auto te parkeren in Rijsbergen en vervolgens de bus te pakken naar de bushalte aan de N639 richting Chaam, maar omdat ik moeite had een parkeerplaats te vinden die openbaar genoeg was om de auto er uren te laten staan miste ik de eerste van twee bussen die ik moest hebben. Ik wilde niet wachten op de volgende, en ging dus maar gewoon vanuit Rijsbergen lopen, met de hoop om niet bij het eindpunt alsnog net de bus te missen en een uur te moeten wachten…

Ik had uiteindelijk de auto geparkeerd bij de parkeerplaats bij de Plusmarkt, die er in tegenstelling tot de parking bij de Lidl, niet uitzag alsof hij om 16:00 uur met grote hekken afgesloten zou worden. Na het aandoen van de wandelschoenen had ik in een paar minuten de rood-witte markeringen van het Grenslandpad gevonden.

Het eerste stukje ging in een redelijk rechte lijn het dorp uit. Dat was gelukkig niet al te ver, want ik stond al redelijk aan de rand. Het duurde daarom ook niet lang voor ik buiten de bebouwde kom liep door de weilanden.

Grenslandpad LAW 11

Hier duurde het ook weer niet heel lang voor ik door de eerste bosschages ging. Wat volgde was een redelijk afwisselende route door open velden en langs mooie kleine stukjes bos en bosranden. Erg mooi wandelen, en zeer afwisselend. Qua weer was het ook erg afwisselend: af en toe een zonnetje en af en toe een bui. Ik was blij dat ik erop gekleed had en mijn regenjas aanhad. Gelukkig regende het weer niet zo hard dat mijn broek doorweekt raakte, want die was niet water-proof…

Dit afwisselende wandelen ging door aan het grensdorp Meersel-Dreef. Hier ging ik door het dorp de grens over, en langs het riviertje de Mark weer terug Nederland in. Het viel wel op, zodra ik in het dorp de grens met België overging was de verhouding woonhuis-café ongeveer 1-op-1… best opvallend 😉

Grenslandpad LAW 11

Grenslandpad LAW 11

Grenslandpad LAW 11

Na het passeren van het dorp ging de route eerst nog een stukje door wat saaier boerenlandschap, maar hierna werd het er alleen maar mooier op omdat ik de Chaamse bossen inging bij de Strijbeekse Heide. Vanaf dit punt liep ik bijna continue door mooie dichte bossen en over prachtige heidenvelden met vennetjes. Het enige jammere was dat de heide niet meer in bloei staat, ik denk dat als je hier in het juiste seizoen bent dat het dan nog veel mooier is. Het zal dan ook wat drukker zijn ben ik bang…

Grenslandpad LAW 11

Uiteindelijk was het helaas een beetje gedaan met de rust omdat ik in de buurt van de N639 kwam. Deze weg is best druk met verkeer, en dat hoor je helaas ook terug in het bos. Ik besloot hier ook even op 9292.ov te kijken naar de tijd dat de bus richting Breda bij de halte zou aankomen, en dat bleek binnen een kwartier te zijn. Gezien de afstand die ik nog moest lopen betekende dit wel dat ik nog flink door moest stappen, maar uiteindelijk was ik precies op tijd bij de bushalte. Hierna was het een kwartiertje met de bus richting Breda, waar ik een kwartier moest wachten op de volgende bus naar Rijsbergen.

Grenslandpad LAW 11

Al met al was vandaag een mooie eerste etappe over het Grenslandpad, en ik ben vastbesloten om hier als het enigszins mogelijk is nog meer etappes op te lopen.

  • Totaal gewandelde afstand: 18,9 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:35 uur
  • Meters stijgen: 158 meter
  • Meters dalen: 152 meter
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *