Plan: Even naar Zwitserland fietsen

 

Nadat ik vorig jaar een fietstocht van ruim 2500 kilometer had gemaakt door Nederland en Duitsland via de Hanzefietsroute, wilde ik dit jaar ook weer zo’n lange tocht gaan maken. Ik had namelijk de smaak te pakken gekregen.

Vanwege de corona-pandemie heb ik wederom een waar stuwmeer aan vakantiedagen over, dus ik kreeg het plan om deze reis ook weer een flinke tocht te gaan maken, waar ik dan 40 dagen de tijd voor zou hebben.

Waarheen

De eerste vraag die bij me opkwam toen ik besloten had zoveel dagen in eens te gaan fietsen, was: waar ga ik heen fietsen? Dit was in eerste instantie al lastig, aangezien met zoveel dagen zo’n beetje heel Europa tot de mogelijkheden behoort. Al vrij snel had ik in ieder geval ook de beslissing genomen om in ieder geval vanuit huis weg te fietsen, en ook weer fietsend naar huis te gaan. Dus geen ‘gedoe’ met fiets in het OV of vliegtuig. Dit maakte de keus ook alweer wat makkelijker, omdat je actieradius dan opeens nog maar de helft is 😉

Na veel wikken en wegen, sites zoals www.europafietsers.nl en cycling.waymarkedtrails raadplegen, reisverslagen lezen en door de verschillende beschikbare reisgidsen gluren had ik inmiddels een shortlist kunnen maken die beperkt was tot drie routes:

  • Fietsen van en naar Denemarken
  • Fietsen van en naar Noord-Italie
  • Fietsen van en naar Zwitserland

Het fietsen van en naar Denemarken lijkt me gigantisch tof, alleen het nadeel hiervan is dat ik bang ben dat er teveel vergelijkbare landschappen en cultuur langskomt die ik vorig jaar tijdens het fietsen van de Hanzefietsroute ook bezocht had. Daarom viel deze uiteindelijk ook af.

Fietsen naar Noord-Italie besloot ik uiteindelijk niet te doen, omdat ik het gevoel had dat dit gebied te groot is om tijdens 1 reis van 40 dagen te verkennen, waarbij je ook nog terug naar huis moet fietsen.

Uiteindelijk bleef het fietsen naar Zwitserland over dus…

Hoe nu verder

De te fietsen route heb ik al globaal in mijn hoofd: in Zwitserland ga ik de nationale fietsroutes langs de Rijn, Rhone en door de Jura fietsen, op basis van de fietsgids ‘Fietsen door Zwitserland‘, door Luc Oteman. Er naar toe fietsen wil ik in eerste instantie geheel doen door de Rijn te volgen, maar ik heb geen idee hoe snel dat gaat vervelen. Daarom heb ik een aantal fietskaarten van de ADFC gekocht, om indien nodig van de route af te kunnen wijken.

Na het afronden van het rondje door Zwitserland fiets ik weer naar huis, en het globale plan is om dit te doen via de ‘Benjaminse-route naar Venetië‘ door Frankrijk, Luxemburg en België, maar dan in omgekeerde richting. Mijn verwachting is dat ik hier minder last heb van de eentonigheid van het continue fietsen langs de zelfde rivier, maar ook hier bind ik me niet te vast aan dezelfde route.

Corona-maatregelen

Vanwege de nog steeds heersende corona-pandemie moet ik bij het reizen continue rekening houden met de actuele situatie, aangezien die echt letterlijk van dag tot dag kunnen veranderen. Zoals het er in ieder geval nu uitziet zijn er voor mij weinig grote issues, aangezien ik inmiddels twee vaccinaties in mijn lijf heb zitten en daardoor in alle landen waar ik door kom zonder testplicht naar binnen mag. Of dit zo blijft is nog even afwachten, maar vooralsnog heb ik goed hoop. Gelukkig ben ik flexibel en zit ik niet vast aan van te voren geboekte vluchten en accomodaties 🙂

Bijna zover!

Het is inmiddels bijna zover, nog een paar dagen. De laatste nieuwe gear is binnen, en ik ben langzaamaan begonnen met van alles en nog wat klaar leggen, opladen etcetera. We gaan het zien, en uiteraard ga ik een weer een serie blogverhalen aan deze reis wijden, die zeer zeker weer erg mooi gaat worden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.