Reisverslag roadtrip 2021: Belgische Ardennen

Bohan

Ik ga een korte roadtrip door Europa maken, om her en der wat mooie plekken te bezoeken en vooral mooie hikes te maken. Uiteindelijke bestemming is Zwitserland, maar ik heb geen zin om heel lang in de auto te zitten. Daarom in etappes 🙂

Dag 1: reis naar Bohan aan de Semois

Aan de Semois

Mijn eerste bestemming zouden de Belgische Ardennen worden, nabij de Franse grens aan het riviertje de Semois. Hier wilde ik een paar dagen gaan wandelen rondom dit riviertje. Helaas bleek bij aankomst op de camping dat ze maar plek hadden voor 1 nacht, dus ik moet morgen helaas alweer afbreken. Ik heb eigenlijk nog geen idee wat ik morgen ga doen: andere camping zoeken of doorrijden naar Luxemburg.

Na het kamp opgezet te hebben ging het eerst snel richting een supermarkt voor wat te eten. Hier heb ik ook gelijk een wandelkaart gekocht van de omgeving, want ik wil niet zonder wandeling hier vetrekken :p

Tegen zonsondergang ben ik ook nog even foto’s wezen maken langs de rivier bij het dorpje. Ik vond dit best fotogeniek zo tussen de heuvels, en ook de afgebroken brug is tof.

 

Dag 2: mooie hike vanuit Bohan aan de Semois

Vanmorgen had ik eigenlijk helemaal geen zin om vandaag alweer te verkassen, daarom ging ik toch nog een poging wagen bij de receptie of ze niet toch nog een plekje hadden voor 1 nacht. Dit bleek gelukkig wel zo te zijn, maar dan moest ik wel maar liefst 2 plaatsen opschuiven. Wat mij betreft niet echt een probleem, de tent is letterlijk in 10 minuten afbreekbaar en op te zetten. Maar principieel gezien vind ik het nog steeds lomp, als ze gewoon een fatsoenlijk tentenveldje hadden gehad was er niks aan de hand geweest.

Na ontbeten te hebben ging ik dus de tent afbreken en legde hem maar gewoon in de auto, ik wilde eerst gaan wandelen. Daarna zou ik hem wel opnieuw opzetten.

De wandelroute die ik wilde gaan lopen betreft een gemarkeerde wandelroute die ik op de wandelkaart van de omgeving had gevonden: la ballade de la Vallée des Baraques.

De gebruikte kaart is voorzien van in totaal 56 gemarkeerde wandelroutes in de gemeente Vresse-sur-Semois. De routes zijn allemaal gemarkeerd met symbolen, en die zijn ook op de kaart terug te vinden.

De tocht die ik zou lopen was met zijn 14 kilometer gelijk de langste van de kaart, waar wandelingen van 4 tot en met 14 kilometer op te vinden zijn. Naar eigen inzicht kan je daarnaast ook nog eventueel de routes combineren, de kaart leent zich er prima voor met zijn schaal van 1:25000.

Na het verlaten van de camping ging het eerst langs de rivier richting de brug, daar had ik al een aantal markeringen gezien. Hier stond ook de rode staande rechthoek op, die ik zou moeten volgen.

Na het verlaten van de bebouwde kom van Bohan ging het vervolgens vrij snel omhoog richting de toppen van de Ardennen. Vergeleken met de Alpen niet bijster schokkend, maar aangezien ik uit pannekoekenland kom was het toch wel vrij snel peentjes zweten. Behalve dat vond ik het eigenlijk nog wonderbaarlijk goed te doen.

Na eenmaal boven te zijn aangekomen volgde het pad min of meer de toppen van een aantal heuveltjes, totdat het na een paar kilometer weer steil naar beneden ging om af te dalen in het dal van de Baraque, een zijrivier van de Semois.

Bohan

Dit stuk was best mooi lopen, het gebied was redelijk ‘wild’, en gezien de natte paden zou het me niks verbazen dat het water hier tijdens de recente overstromingen een paar weken terug ook vrij hoog zou hebben gestaan.

Uiteindelijk ging het pad van de rivier af, weer omhoog. Dit ging via een net gemaaid graspad, wat aantoonde dat de paden hier goed onderhouden worden. Voor de markeringen geldt precies hetzelfde: die kon je bij wijze van blind volgen, ze waren zeer goed en overvloedig aanwezig.

Tijdens de klim kwam ik ook nog een tweetal Franstalige dames tegen wiens hond was gestoken door bijen/wespen/horzels bij hun nest. De hond lag er een beetje voor pampus bij. De dames schrokken ook van mij, want ze hadden niemand verwacht, blijkbaar wordt het pad niet bijster veel gebruikt.

Uiteindelijk kwam ik op een autoweg uit, welke ik een poosje moest volgen tot aan Bohan. Soms erover, soms er naast. Dit was helaas een wat minder interessant stukje van de route. Het hoogtepunt was duidelijk al over.

  • Totaal gewandelde afstand: 14,2 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:30 uur
  • Meters stijgen: 428 meter
  • Meters dalen: 428 meter

Dag 3: Korte hike en dan naar Troisvierges, Luxemburg

Omdat ik geen zin had om weer te moeten verkassen naar een ander plaatsje op de camping in Bohan besloot ik vandaag maar gelijk heel België achter me te laten en naar Luxemburg te gaan, naar Troisvierges om precies te zijn in het hart van de Luxemburgse Ardennen.

Na de tent gedroogd te hebben wilde ik eerst nog een korte hike maken. Dit werd een korte van ruim 4 kilometer die op de bergwand boven de camping liep, ingeklemd in de Meander van de Semois.

De betreffende wandeling, La table de fees genaamd en gemarkeerd met gele ruit start ook weer in het dorp en daar parkeerde ik de auto dan ook. Eerst ging het weer het dorp door, en dan vrij snel via een steile asfaltweg de bergwand op. Ondanks dat het vrij steil was vond ik het wederom weer lekker gaan, blijkbaar is mijn conditie toch niet helemaal naar de kloten gegaan tijdens de lockdowns 🙂

Op een hoogte van +- 240 meter kwam je op de ‘kam’ van de heuvels, en die volgde het pad dan ook tot vlakbij de meander van de Semois. Dit stuk bovenop was best mooi, eigenlijk nog mooier dan het stuk van gisteren. Je komt langs diverse mooie, door erosie gevormde, rotspartijen. Op sommige stukjes was het ook wel even opletten geblazen vanwege wel hele smalle steile stukjes.

Na een steile afdaling en een u-turn kwam ik weer uit op de weg langs de camping en was het niet ver meer naar de auto.

Hierna ging het per auto richting het Luxemburgse Troisvierges, waar ik op de plaatselijke camping nog net een plaatsje op het grasveldje kon krijgen. Zie daarvoor echter mijn volgende blog, dus houd de site in de gaten!

  • Totaal gewandelde afstand: 4,3 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 1:00 uur
  • Meters stijgen: 177 meter
  • Meters dalen: 115 meter
Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *