Reisverslag roadtrip 2021: Luxemburg

Dit is het tweede deel van mijn reisverslag van mijn Europese roadtrip 2021. In het vorige deel was ik nog in de Belgische Ardennen en ging daarna richting het kleinste land van de Benelux: Luxemburg…

Dag 4: rondwandeling naar de Burgplaaz (19km)

Vanmorgen was ik best vroeg wakker, ik weet niet eens meer waarom. Ik deed echter wel rustig aan om eerst rustig te ontbijten. Na uiteindelijk de lekkere bestelde broodjes naar binnen gewerkt te hebben ging ik op pad om een wandeling te gaan maken. Gisteren had ik bij de tourist info een gratis kaart van de omgeving gekregen met daarop een 15-tal rondwandelingen in de ruime omgeving van de camping, waaronder ook een aantal die starten in Troisvierges.

Ik was van plan gelijk de langste route van de kaart te gaan lopen, de route die gemarkeerd is als route B: 19 kilometer volgens de kaart. Deze komt ook door Troisvierges, dus dat is makkelijk.

Na vertrek van de camping was het eerst even zoeken naar het station, waar de wandelroutes beginnen. Op zich is het station wel aangegeven op bordjes, maar ik had er eentje gemist die achter een boom stond, en dan kom je niet bijster ver 🙂

Na de eerste markeringen gevonden te hebben ging het eerst het dorp uit, en dan gelijk weer met een flinke klim. Op zich niet erg, het was prima te doen. Vervolgens ging het via afwisselend paadjes door en vlak langs de weilanden nu door het golvende heuvellandschap richting de op-één-na-hoogste berg van Luxemburg: de Burgplaaz. Hier staat ook een watertoren op de top, evenals een monument ter herinnering aan de bevrijding in de tweede wereldoorlog van het nabijliggende dorp Huldange.

Na de heuvel verlaten te hebben ging het even een stukje omlaag, waarna het vervolgens via wederom een golvend landschap terug ging richting Troisvierges. Eigenlijk niks echt spectaculairs, maar wel fijn wandelen over goede paden en stille asfaltweggetjes. Warm werd het echter uiteindelijk wel een beetje, en ik was dan ook blij dat ik smeerspul bij me had.

Na terugkomst in Troisvierges nog even langs de supermarkt geweest en vervolgens terug naar de camping.

 • Totaal gewandelde afstand: 18,5 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 4:20 uur
 • Meters stijgen: 368 meter
 • Meters dalen: 356 meter

Dag 5: stukje Eisleck trail van Clervaux naar Troisvierges (12km)

Vannacht heb ik helaas slecht geslapen. Er lag namelijk iemand heel dichtbij heel erg hard te snurken. Dusdanig hard dat ik bijna in staat was om de betreffende persoon eens te laten schrikken, maar dat heb ik uiteindelijk toch maar niet gedaan.

Hierom was ik helaas wel pas laat de tent uit, na negenen, en ik kwam ook redelijk sloom op gang. Echt meezitten deed het sowieso al niet, want de supermarkt bleek ook nog eens dicht te zijn vanwege een of andere feestdag. Gelukkig had ik nog wel voorraden om de dag door te komen, maar dat is saai :p

Vandaag wilde ik weer een stukje van de Eisleck trail gaan lopen, het lange afstandswandelpad dat van Kautenbach naar La Roche loopt. Van deze route heb ik eerder al het stuk tot aan Clervaux gelopen, en daar wilde ik dan vandaag het stuk naar Troisvierges aan toevoegen.

Na een treinritje(gratis in Luxemburg!) van nog geen 10 minuten had ik in Clervaux de bekende markeringen van de trail al snel weer gevonden, waarna de eerste kilometers redelijk makkelijk parallel aan het spoor en het riviertje de Woltz ging.

Na uiteindelijk het spoor te zijn overgestoken ging het via een mooi pad steil omhoog een heuvel op, en dit was aanzienlijk steiler dan de golvende tocht van gisteren. Daarnaast merkte ik dat het toch wel zwaarder was dan gisteren, wellicht ook door de slechte nachtrust. Gelukkig maakte de afwisseling tijdens route veel goed: mooie bossen, mooie rotsen, rustig, uitzicht op een mooi kasteel, uitzichtpunt op de stad en een neergestort vliegtuig uit de tweede wereldoorlog.

Uiteindelijk kwam ik na een kleine tweeënhalf uur weer bij de camping, die vlak langs de route loopt, en ik kon terugkijken op wederom een mooie wandelroute. In tegenstelling tot gisteren ging het nu voornamelijk over onverharde paden, en dat is altijd een pluspunt.

Tijdens de wandeling kwam ik er ook achter dat er vlak boven de camping een mooi uitzichtpunt is: sideschlay. Hier ben ik ‘s-avonds nog even naar terug geweest voor het fotograferen van de zonsondergang. 

 • Totaal gewandelde afstand: 11,0 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 2:40 uur
 • Meters stijgen: 406 meter
 • Meters dalen: 352 meter

Dag 6: Verkassen naar Echternach bij het Mullerthal

Een paar jaar geleden heb ik in de regio Mullerthal in het noordoosten van Luxemburg de Mullerthal-trail gelopen. Ondanks dat deze ruim 110 kilometer lange tocht zich uitgebreid door de regio heen slingert, was ik zeker nog niet verzadigd. Er zijn in de regio dusdanig veel wandelpaden om te ontdekken dat ik er nu ook weer wilde wandelen.

Aangezien ik geen zin had om er meerdere keren vanuit Troisvierges naar toe te rijden ging ik dus gewoon met tent en al verkassen naar het grensstadje Echternach, de ‘hoofdstad’ van het gebied. Hier zette ik rond half 4 in de middag mijn tentje op een mooi tentenveld (eigenlijk een terraslaag) neer tussen andere tenten. Eindelijk was ik niet meer ‘raar’ omdat ik niet in een camper, caravan of vouwwagentent zat 🙂

Voordat ik naar de camping ging wilde ik eerst nog een wandeling maken, en dat werd er eentje vanaf de parkeerplaats langs de CR364 bij het uitkijkpunt de Perekop. Deze wandeling had ik uit mijn Rother-wandelgidsje van de Eifel gehaald. Dit gidsje is vooral op de Duitse Eifel gericht, maar er staan ook een aantal wandelingen in Luxemburg beschreven, allemaal in het prachtige Mullerthal gelegen.

De wandeling, die ik uit een gidsje had, voerde langs tal van mooie rotsformaties, grotten, uitkijkpunten en smalle beekdalen. Erg tof wandelen. De route liep deels ook gelijk op met de Mullerthal-trail, maar dit was precies het stuk dat ik toentertijd niet kon lopen vanwege omleidingen in verband met overstromingen. Aangezien de paden deels ook door de bedding van de beken gaan kon ik me dat heel goed voorstellen…

Wat me wel een beetje tegenviel was de drukte. Het was namelijk best druk op de paden, en vooral op smalle single-track paadjes is het vervelend als je een horde mensen tegemoetkomt die geen idee hebben wat ze aan het doen zijn…

Tijdens het wandelen begon het helaas ook te regenen. Gelukkig loop je tijdens de tocht dusdanig beschut in het bos en tussen de rotsen dat ik er niet heel veel last van had.

Deze regen zette ‘s-middags en ‘s-avonds helaas wel door, en soms nog flink hard ook. Hierdoor heb ik uiteindelijk nog wel droog kunnen eten, maar lag verder wel vroeg in de tent.

 • Totaal gewandelde afstand: 8,5 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 2:30 uur
 • Meters stijgen: 264 meter
 • Meters dalen: 265 meter

Dag 7: rondje Teufelschlucht (11km)

Na een zeer goede nachtrust werd ik vanmorgen tegen achten pas wakker, waarna ik mij rustig aan klaar ging maken voor mijn volgende hike. Dit zou een wandeling over de grens in Duitsland worden, op nog geen kwartier rijden van de camping. In dit gebied in de Süd-eifel heb je praktisch dezelfde landschappen als in het Mullerthal, dus vandaar dat ik hier zeker wilde gaan kijken.

Na de auto geparkeerd te hebben bij het bezoekerscentrum, dat tevens een dinosauriër-museum is, ging het al vrij snel richting de Teufelschlucht. Daar waar echter ‘de meute’ via trappen steil beneden ging, ging ik in eerste instantie nog via lange rechte bospaden verder. Niet extreem spectaculair, het liep wel lekker weg.

Uiteindelijk kwam ik bij de rivier de Irrel uit, waarbij ook de bekende Irreler Wasserfallen zouden moeten zijn. Echter, vanwege de overstromingen vorige maand waren er best wel veel stukken van de rivieroever naar beneden gestort, inclusief de vlak bij de kant gelegen wandelpaden. Helaas geen watervallen dus vandaag, maar ja je kan niet alles hebben 🙂

Als alternatief kon ik nog wel via deze kant van de rivier richting het dorpje Prumzurlay wandelen. Dit was over een meer dan prima fietspad door de Eifel, en voerde me onder andere langs een best groot veld met hop voor de Bitburger brouwerij.

Daar waar de route tot nu toe eigenlijk vooral een beetje tam was, daar werd het nu toch wel een stuk avontuurlijker. Na Prumzurlay ging het in eerste instantie steil omhoog over een pad dat redelijk overwoekerd was, maar nog wel zichtbaar. Ik was in Ieder geval blij dat ik een lange broek aan had. Dan lig ik in ieder geval niet helemaal open van de stekels, en is de kans op teken en ander stekend en zuigend gespuis ook wat kleiner.

Na uiteindelijk zo’n beetje op het hoogste punt te zijn gekomen ging het nu via een zeer avontuurlijk pad op en neer langs de helling met zowel links, rechts als boven en beneden me indrukwekkende rotswanden en steile hellingen naar beneden. Daarnaast maakten de paar plekken waar er een verschuiving was geweest en de af en toe best gammele trapstenen dit stuk best spannend, en mijn adrenalineniveau was inmiddels best hoog 🙂

Uiteindelijk kwam ik heelhuids bij de Teufelschlucht, waar ik een grote stroom mensen tegenkwam die eruit kwam. Dit was helaas iets waar ik even niet over nagedacht had: de Teufelschlucht is op sommige plekken heel erg smal, en eigenlijk is elkaar passeren dan best lastig. Die stroom mensen aan het begin van de wandeling had al een waarschuwing moeten zijn 🙂 Gelukkig is dit uiteindelijk ook gelukt, al kostte het wel wat extra tijd.

Al met al vandaag een schitterende wandeling gemaakt door een prachtig landschap. Na terugkomst nog even in Echternach gekeken, en verder uitgerust van de zware hike van vandaag.

 • Totaal gewandelde afstand: 10,6 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:15 uur
 • Meters stijgen: 395 meter
 • Meters dalen: 397 meter
Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *