Rondreis Taiwan – tips ’n tricks…

Alishan national forest

Het is nu inmiddels bijna anderhalve maand geleden dat ik ben teruggekomen uit de Aziatische eilandstaat Taiwan.

Inmiddels zijn alle foto’s uitgezocht en alle verhalen gedeeld op deze site. Echter, ik wil nog één laatste bericht aan deze reis wijden, en dat is een bericht met enkele tips omtrent het rondreizen door Taiwan. 

Reis ernaar toe…

De reis naar Taiwan is, helaas, best lang. Ik had een vlucht bij de KLM geboekt, waarbij de heenvlucht rechtstreeks naar Taipei was en de terugweg met een overstap in Parijs. Alleen de heenreis kostte al bijna 24 uur aan ‘reistijd’ van deur tot deur. Geloof mij, dat is best lang 😉 Ga je alleen de tijd tellen dat je in het vliegtuig doorbrengt, dan kwam ik op +- 12 uur.

De terugreis was gelukkig een stuk korter, omdat je dan teruggaat in de tijd. Maar ook deze vlucht kostte me nog richting de 17 uur, waarvan 3 uur overstaptijd in Parijs.

Al met al is het dus geen reis die je ‘ff doet’, reken op een flink reistijd ernaartoe die op zijn kortst alsnog 12 uur van je leven kost.

Gelukkig had ik wel extra beenruimte gekocht, waardoor ik verzekerd was van de broodnodige ruimte om mijn lange lijf kwijt te kunnen. Ook was ik tijdens de vluchten dolblij met mijn nieuwe koptelefoon, waardoor een hoop vliegtuiggeluid weggefilterd werd.

 

Vervoer ter plaatse…

Tijdens mijn rondreis heb ik mij met het openbaar vervoer verplaatst. In eerste instantie was ik van plan om een auto te huren, maar ik vond dit aan de prijzige kant vergeleken met de kosten van het openbaar vervoer.

Ten eerste heb je natuurlijk het vervoer in de hoofdstad Taipei: hier heb je sowieso geen auto nodig, er zijn namelijk een flink aantal treinstations, een vijftal metrolijnen en bizar veel busverbindingen. Zeker als je redelijk centraal gaat zitten dan kan je letterlijk binnen notime zo’n beetje de hele stad bestrijken, inclusief de wat verder weg gelegen buitensteden.

Voor het verplaatsen tussen de verschillende steden op het eiland heb ik mij voornamelijk met de trein verplaatst. Je kan werkelijk zowat het hele eiland rond met de trein en dan één groot rondje maken. Dit is ook wat ik als het ware gedaan heb, door in het begin vanuit Taipei oostwaarts te gaan en van daaruit naar beneden.

Aan de westkant van het eiland heb je ook nog de mogelijkheid om met de hogesnelheidstrein te reizen. Deze rijdt tussen Kaosiung en Taipei via enkele andere grote steden, en dit betekent dat je reistijd aanzienlijk verkort wordt. Ik heb hier echter slechts 1 keer gebruik van gemaakt, namelijk van Chiayi naar Taipei. De grootste reden hiervoor is dat bij een aantal steden, zoals onder andere Kaosiung en Tainan, het hogesnelheidstrein-station nogal afgelegen lag vergeleken met het stadscentrum, waardoor het voor mij aanzienlijk praktischer was om met de ‘gewone’ treinen te gaan.

Op een aantal plekken was ik ook aangewezen op de bus, zoals bijvoorbeeld om bij Alishan te komen. Dit was eigenlijk prima te doen, want het waren vrij luxe bussen. Helaas zaten de zowel de heen- als terugbus eigenlijk stampend vol…

Eten

Één van de mooiste dingen van Taiwan vond ik eigenlijk het eten. Je kan werkelijk overal wel wat lekkers te eten krijgen. Of het nou in een ieniemienie shopje in een winkelstraatje ergens achteraf is, of bij een kraampje bij een waterval of op een nightmarket. Ik heb werkelijk overal lekker eten gegeten. Vooral het Taiwanese streetfood is mij eigenlijk goed bevallen, je kan echt een gigantische hoeveelheid aan lekker eten gewoon op straat kopen en dan ook nog eens vers. Tel daarbij op dat het ook best goedkoop is, en eten is dan dus een van de dingen om op te besparen als je op je budget moet letten 😉

 

Veiligheid

Wat betreft de veiligheid in Taiwan kan ik eigenlijk heel kort zijn: op het gebied van criminaliteit heb ik me geen moment onveilig gevoeld. De mensen zijn heel erg vriendelijk, en zware criminaliteit is goed als niet (zichtbaar) aanwezig in het straatbeeld. Uiteraard geld in drukke gebieden wel dat je op je spullen moet letten voor zakkenrollers, maar dat geldt eigenlijk overal.

Op het gebied van natuurrampen is Taiwan helaas wat minder ‘veilig’. Zo ligt het land op een breuklijn in de aardkorst, wat onder andere betekent dat er veel hotsprings te vinden zijn. Dit heeft echter ook als consequentie dat het eiland met enige regelmaat getroffen wordt door aardbevingen. Zo zijn er elke week wel enkele lichte bevingen op of rondom het eiland, met een magnitude van maximaal 4; en elk jaar is er wel een wat stevigere beving. 

Net zoals voor Japan geldt ook voor Taiwan dat ik me hier niet echt door heb laten tegenhouden. Aardbevingen zijn niet te voorspellen, en je kan er niet echt iets tegen doen als het je overkomt. Het enige wat je kan doen is zo snel mogelijk naar een zo veilig mogelijke plek gaan, zeker als je aan kust bent. Ook onder elektriciteitskabels blijven staan is ook niet echt een geweldig idee 😉

Het weer is een andere factor om rekening mee te hebben. Taiwan ligt namelijk in een gebied dat elk jaar weer kans maakt op zware tyfoons, die ook recht over het eiland kunnen gaan. Dit heeft serieuze impact op de dagelijkse gang van zaken op het eiland, en zware overstromingen en modderstromen zijn dan niet uitzonderlijk. Het tyfoonseizoen loopt ongeveer van mei tot september, en ik zelf heb er bewust voor gekozen om dit enigszins te vermijden.

 

Tot slot

Uiteindelijk kan ik eigenlijk wel zeggen dat ik een geweldige reis heb gemaakt in het verre oosten, op de eilandenstaat Taiwan. De combinatie van mooie natuur, leuke dorpjes, grote megasteden, lekker eten en comfortabel transport maakten de reis eigenlijk perfect. Ik kan dus eigenlijk wel zeggen dat de reis geslaagd was, en ik kan het eiland van harte aanraden als je van rondreizen houdt en van de oosterse cultuur en food houdt.

 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *