LAW 1-3 – Het Floris V-pad

Floris V was in de dertiende eeuw de graaf van Holland en Zeeland, totdat hij in 1296 vermoord werd tijdens zijn ontvoering bij Muiden.

Naar hem is het 245 kilometer lange Floris V-pad vernoemd, en het is dit pad dat van Amsterdam naar Bergen op Zoom voert. Onderweg loop je door  en langs groene weiden, over hoge dijken, langs poldervaarten en molens. Ook kom je langs enkele plaatsen met historische betekenis in de geschiedenis. Kilometers lang gaat het over graskades, tiendwegen en jaagpaden.

Het is ook dit pad dat ik als eerste Nederlandse LAW besloot te gaan lopen, nu een kleine anderhalf jaar geleden in 2017. Reden? Omdat het  als 1 van de 2 Nederlandse LAW’s langs Kinderdijk loopt, en dat is op 10 minuten lopen van mijn huis 😉

Het andere LAW-wandelpad dat praktisch letterlijk langs mijn huis loopt is het Grote Rivieren-pad, LAW6. Dit pad volgt, het kan bijna niet anders, enkele van Neerlands grote rivieren van Hoek van Holland naar het Duitse Kleef, waar het verder gaat op de Europese wandelroute E8.

Zoals gezet, ik heb het Floris V-pad nu inmiddels het hele stuk zuidwaarts gelopen vanaf Kinderdijk tot aan Bergen op Zoom. In Noordelijke richting heb ik eigenlijk alleen de eerste etappe gelopen, richting het Schoonhovense veer bij Nieuwpoort. Bij het lopen heb ik eigenlijk onderstaande etappeverdeling aangehouden:

Etappes

  1. Alblasserdam –> Dordrecht stadspolders (NS station) – 19,8 kilometers.
  2. Schoonhovense veer –> Alblasserdam – 24,1 kilometers.
  3. Dordrecht stadspolders –> Dordrecht Slangenburg – 16,4 kilometers.
  4. Dordrecht Slangenburg – Strijensas – 16,4 kilometers.
  5. Strijensas –> Willemstad – – 28,3 kilometers.
  6. Willemstad –> Dinteloord – 12.9 kilometers.
  7. Dinteloord –> Steenbergen – 19,6 kilometers.
  8. Steenbergen –> Bergen op Zoom – 21,0 kilometers.

Totaal door mij gelopen op de route: 159 kilometers.

Gids & Bewegwijzering

Voor het lopen van de route heb ik voornamelijk gebruik gemaakt van de door Wandelplatform-LAW uitgegeven wandelgids Floris V-pad – Nederlandse deel Amsterdam – Parijs. Hier staat de volledige route in uitgeschreven, inclusief mooie en goed bruikbare kaarten. Het enige nadeel is dat dit boekje in 2009 is uitgegeven, waardoor het op sommige punten enigszins gedateerd is. Wijzigingen in de route worden echter op de website van het Wandelplatform prima bijgehouden: www.wandelnet.nl.

Er staan in de gids ook voorstellen voor hoe je de volledige route in zou kunnen delen. Hierbij is er vanuit gegaan dat elke etappe begint en eindigt op een plek waar openbaar vervoer beschikbaar is. Daarnaast is er in het boekje een lijst met bushaltes en stations nabij de route opgenomen. Ik raad echter wel aan om hiervoor op internet de actuele situatie uit te zoeken, aangezien openbaar vervoer-lijnen best veranderd kunnen zijn na 2009 🙂

Tijdens het lopen volg je de bekende rood/witte markering van de LAW-paden. Deze was eigenlijk over het algemeen goed te noemen, het aantal punten dat ik er niet uit kwam was op 1 hand te tellen. Ik had daarnaast ook altijd de GPS-track van de website van Wandelnet gedownload, zodat ik bij twijfel altijd die kon raadplegen.

Landschap + aard van de paden

Het landschap waar je tijdens de route door loopt bestaat voor het grootste deel uit boerenland, water, kanalen, dijken en polders. Dit kan het op den duur wat saai maken, zeker in de Hoekse waard en ten noorden van Steenbergen heb je akkers zover je kan kijken. De enige ‘noemenswaardige’ bebossing vind je op de route tussen Steenbergen en Bergen op Zoom, waar je voor een groot deel door het bos loopt. Zodra je hier ook in de buurt van Bergen op Zoom komt, kom je ook bij de Brabantse stuwwallen, wat inhoudt dat er ook meer reliëf in de bodem komt.

Na de bossen bij Bergen op Zoom, had ik nog twee andere hoogtepunten om te lopen: de Dordtse Biesbosch bij Dordrecht, en een natuurgebied even na Strijensas. Beide plekken staan nog onder invloed van het waterpeil van respectievelijk de Nieuwe merwede en het Hollandsch diep. Hier heb je ook wat avontuurlijkere paden, waar waterdichte schoenen zeker geen overbodige luxe zijn.

Een groot nadeel van deze route is dat hij in het westen van Nederland loopt, wat betekend dat er een grote asfalt-dichtheid is. Dit betekent helaas ook dat de route voor een substantieel deel over asfalt gaat. Gelukkig zijn dit vooral de wat rustigere polderweggetjes, maar ik vind het toch altijd wat minder fijn lopen over asfalt. Dan heb ik toch liever kilometerslange graskaden 😉

Haringvlietbrug en Volkeraksluizen

Je ontkomt er helaas niet aan om het Haringvliet en het Volkerak over te steken. De wandelroute doet dit via respectievelijk de Haringvlietbrug en de Volkeraksluizen, waar je over een parallelweg van de A29 je weg vervolgt. Het stuk over de brug en sluis is een stuk van ruim 4 kilometer banjeren over een weg waar auto’s met 80km/u langs je scheuren, en je loopt continue in het lawaai van de A29. Absoluut geen prettig stuk om te lopen vind ik. In de zomermaanden is er echter een alternatief: er schijnt een voetveer te gaan tussen Numansdorp en Willemstad. Als het vaart, aarzel niet en bespaar een paar uur van je leven 😉

Gelopen route

 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *