Twentepad voltooid, met blaren als resultaat…

Twentepad

Het Twentepad loopt een rondje door het bijna in Duitsland liggende Twente, langs de plaatsjes Almelo, Tubbergen, Ootmarsum, Oldenzaal en weer Almelo. Na eerder dit jaar het stuk van Almelo tot Oldenzaal reeds voltooid te hebben, bleven er nog plusminus 30 kilometers over tussen Oldenzaal en Almelo…

Afgelopen eerste paasdag wilde ik dit laatste stuk ook voltooien. Daarom ging ik ’s morgens in alle vroegte reeds met het OV (bus, metro, trein) richting het beginpunt van vandaag: Oldenzaal. Gelukkig had ik van te voren goedkoop een treinkaartje kunnen scoren, en voor dat bedrag kan je vanuit Alblasserdam niet rijden in ieder geval…

Na aankomst op het station van Oldenzaal en de rugzak om gedaan te hebben en de schoenen nog even stevig aangetrokken te hebben ging ik op zoek naar de eerste markeringen. Die had ik gelukkig snel gevonden, waarna ik zo snel mogelijk via het centrum en enkele suburbs de stad uitging. Het centrum zag er op zich nog wel OK uit, maar de woonwijken daaromheen waren niet echt spectaculair vergeleken met duizenden andere wijken in Nederland. Ik had stiekem ook niet anders verwacht 😉

Zodra ik de stad uit was en een drukke verkeersweg had overgestoken kwam ik in een natuur / recreatiegebied genaamd het Hulsbeek. Dit gebied beslaat een best wel fors bosgebied met daarin enkele zandafgravingen die volgelopen zijn en nu als zwemplas dienen. Volgens mij prima vermaak met mooi weer, en dat was te merken ook want het was dankzij het zonnige weer best druk.

Hulsbeek

Na ook nog een dor heidegebied te hebben doorkruist werd het landschap wat opener en ging het door boerenland. Hierbij volgde de route bijna constant afwisselend zand- en grindpaden, die ook dienstdeden als fietspad. Hierbij was het af en toe goed opletten, want het was best druk met de bejaarden op hun elektrische fiets die je van achteren naderen zonder even te bellen. Die elektrische fietsen zijn best stil zeg maar 😉

Twentepad

Tot aan het dorpje Hertme bleef de route dit landschap volgen, en na in Hertme even gerust en gegeten te hebben, zette ik me schrap voor de laatste 10 kilometer. Het eerste stuk liep nog langs de oude Bornse beek, die uiteindelijk uitkwam in de het Twentse Lateraal kanaal (ofzoiets). Het pad blijft dit kanaal volgen tot je bij Almelo bent, in totaal toch een kilometer of 5. Helaas werden het er voor mij nog ruim twee kilometer meer, omdat je een aantal keer via een brug naar de overkant moet. Helaas had ik er eentje gemist en heb toen iets meer een kilometer aan de verkeerde kant gelopen tot ik niet meer verder kon door een brede zijtak van het kanaal. Enige manier om verder te gaan was de verbodsborden negeren en natte voeten krijgen, of terug. Ik koos voor het laatste… helaas had ik ondertussen ook blaren gekregen op mijn voeten, en ik begon het ook warm te krijgen. Je kan je dus voorstellen dat deze tegenslag niet heel erg welkom was en ik was het dus aardig zat 🙂

De resterende kilometers langs het kanaal waren eigenlijk meer van hetzelfde: je loopt over een graspad langs weilanden. Op zich prettig lopen, maar 5 kilometer is best lang en saai. Ik was dus uiteindelijk best blij dat ik het bebouwde-kom bordje van Almelo tegenkwam. Ook kwam ik hier bij het afslaan naar de Gravenallee een wegwijzer tegen die ik eerder dit jaar ook tegengekomen was, bij het starten van mijn tocht door Twente. Linksaf richting het station van Almelo, of rechtsaf richting Tubbergen.

Twee kanten op Twentepad

Omdat het niet heel lang meer duurde voor er een trein ging die ik zou kunnen nemen, besloot ik de laatste kilometer nog even de vaart erin te zetten; en dit resulteerde erin dat ik precies gelijk met de trein op het perron aankwam. Ik kon dus gelijk instappen, en zo was ik na een lange wandeldag zo tegen half 10 ’s avonds weer thuis…

Al met al kan ik wel zeggen dat het mede door het lekkere weer een fijne wandeldag was. Enige minpuntje vond ik toch wel het verkeerd lopen langs het kilometerslange kanaal; verder was het toch wel een aangename etappe om te wandelen. Qua schoonheid won deze etappe, ondanks het mooiere weer, het niet van het stuk tussen Tubbergen en Oldenzaal. Dat stuk vond ik stukken mooier, al zal het meespelen dat je daar aanzienlijk meer reliëf in het landschap hebt. Het stuk tussen Oldenzaal, Hertme en Almelo is een stuk vlakker. Er is wel een hoogteverschil, maar dat loopt dusdanig geleidelijk naar beneden dat je het eigenlijk niet eens merkt.

  • Totaal gewandelde afstand: 31,1 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 5:55 uur
  • Meters stijgen: 152 meter
  • Meters dalen: 207 meter

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *