Wandelen op het Krijtlandpad – Tips en Trucs

Schitterend landschap

Recent heb ik met veel plezier het Krijtlandpad gelopen. Het Krijtlandpad is een zogenaamd Streekpad dat in zich slingerend door de heuvels van Zuid-Limburg een weg baant.

Dit streekpad loopt in een lus door het Limburgse heuvelland, en schampt in het Westen ook nog de Maas. Officieel is de lus +- 90 kilometer en voert onder andere langs Maastricht, Valkenburg aan de Geul, Gulpen en Vaals. Het is mogelijk om via een kortsluitroute van ongeveer 8 kilometer tussen Gulpen en Slenaken de route door ongeveer de helft te delen, wat ik dus deed. Hierdoor heb ik de route in twee weekenden gelopen: een lang weekend van 3 etappes, en eentje van 2 etappes. Wel had ik uiteindelijk dus 109 kilometer in de benen, waarvan ik de kortsluitroute dus twee keer gelopen heb.

Navigeren

Qua navigeren liep ik vooral aan de hand van de eigenlijk overal goed aanwezige bekende rood/gele rechthoekjes die kenmerkend zijn voor streekpaden in Nederland, maar ook België en Frankrijk. Eigenlijk was het vooral in de bebouwde kom van bijvoorbeeld Maastricht, Gulpen en Vaals af en toe zoeken; maar gelukkig had ik ook de gids van Wandelnet bij me als backup, evenals een GPS-device met daarop de routetrack. Bovendien is dit ook weer niet het meest onbewoonde gedeelte van de wereld, dus echt verdwalen is niet echt aan de orde.

Kamperen

Tijdens mijn twee tochten op het Krijtlandpad heb ik steeds gekampeerd. Campings zijn er onderweg meer dan voldoende om je route dusdanig in te delen dat je nog voor jou acceptabele dag afstanden krijgt. Ga je buiten het ‘standaard kampeerseizoen’ wandelen, dan is het wel handig om wat onderzoek te doen naar de openingstijden van campings. Een hoop campings zijn namelijk in de winter gesloten. Vertrouw hierbij niet blindelings op de website van de camping, want ik ben er dus achter gekomen dat die niet altijd even goed bijgewerkt wordt. Ik kwam tijdens mijn eerste tocht er achter dat de camping die ik op het oog had al 2 weken gesloten was, ondanks dat de website zei dat ze het hele jaar door geopend waren. Gelukkig mocht ik wel mijn tentje bij de ‘buren’ van de camping neerzetten op een klein stukje gras, dat was natuurlijk erg vriendelijk!

Kamperen deed ik in de volgende plaatsen:

  • Tocht 1, nacht 1: Berghof
  • Tocht 1, nacht 2: Camping Welkom in Hoogcruts
  • Tocht 2, nacht 1: Camping Rozenhof in Camerig

Eten en drinken

Wat betreft eten en drinken was ik redelijk zelfvoorzienend: eten had ik voldoende bij me, en drinken kon ik op de campings bijvullen indien nodig. Eigenlijk was het niet echt nodig om zoveel eten en drinken mee te sjouwen, aangezien je onderweg genoeg plekken passeert om dit aan te vullen. Vanwege de corona-maatregelen waren horeca-gelegenheden gesloten, maar supermarkten passeer je best nog wel veel, in onder andere Maastricht, Valkenburg, Gulpen en Vaals kan je die terugvinden. Horeca vind je daarentegen nog veel meer, zelfs midden in de bossen is er meer dan genoeg eten en drinken verkrijgbaar. In theorie kan je dus af met alleen wat snacks en drinken voor onderweg af 😉

Ochtendzon op plateau

Dagtochten

Ik liep de route gedurende 2 meerdaagse wandeltochten, maar je kan het Krijtlandpad ook lopen terwijl je ergens centraal een overnachtingsadres hebt en dan vervolgens gewoon in dagtochten lopen. Als je de wandelgids van Wandelnet gebruikt, dan staan daar de etappes in beschreven met een start- en eindpunt in de buurt van een openbaar-vervoer-mogelijkheid. Check hierbij wel altijd zelf even hoe het OV op dat moment werkt, want dit is nogal veranderlijk schijnt 😉

Etappes

Ik had mijn etappes min of meer samengesteld op basis van de beschikbaarheid van campings vlak langs de route:

  • Dag 1: Maastricht –> Berghof (22,4km)
  • Dag 2: Berghof –> Hoogcruts (14,6km)
  • Dag 3: Hoogcruts –> Maastricht (26,8km)
  • Dag 4: Vijlen –> Camerig (20,6km)
  • Dag 5: Camerig –> Vijlen (24,8km)

Ga je in het kampeerseizoen, dan zijn er veel meer mogelijkheden om de lengte van de etappes in te delen precies naar jou smaak.

Heuvels

Ja, het Krijtlandpad is dus niet zo’n typisch Nederlandse wandelroute die amper hoogtemeters maakt. Sterker nog, je maakt er over de gehele route best wel veel omdat er in het Zuid-Limburgse heuvelland best veel heuvels beklommen worden. Ik vond het hierdoor een ideale route om weer eens te wennen aan het omhoog- en omlaag-wandelen met zware bepakking. In totaal heb ik, volgens mijn opgenomen GPS-routes, 2229 meter omhooggelopen en 2236 meter weer afgedaald.

Kruisende paden

LAW-Wandelboom

In Zuid-Limburg lopen naast het Krijtlandpad nog meer lange-afstands wandelroutes. Zo kruis je onder andere het Pieterpad en het Pelgrimspad, gemarkeerd door de bekende rood-witte rechthoekjes. Ook Belgische routes kom je tegen: de GR128, een wandelroute dwars door Vlaanderen van het Franse Wissant naar het Duitse Aken. Ook deze route wordt gemarkeerd met rood-witte rechthoekjes.

In de buurt van het drielandenpunt is het ook opletten geblazen, omdat je hier een stukje gelijk oploopt met een Belgisch Streekpad, dat ook de rood-gele markering voert: de GR563, de route van de Voerstreek.

Naast ‘officiële’ routes kom je ook nog wat andere, niet gemarkeerde, routes tegen zoals de Dutch mountain trail en het Hertog Limburgpad.

Mooiste stuk

Dit is natuurlijk erg persoonlijk, maar het mooiste stuk vond ik toch het zuidelijke stuk tussen pak hem beet het drielandenpunt en Slenaken. Dit stuk vond ik heel erg afwisselend met lekker veel reliëf in het landschap. Daarnaast waren de bossen lekker stil, waardoor je erg van de rust kon genieten.

Lelijkste stuk

Net zo persoonlijk als het Mooiste stuk natuurlijk, maar voor mij was het stuk door de Maasvallei het minste stuk van de route. Je loopt hier voornamelijk in de uiterwaarden van de Maas, en om eerlijk te zijn is dat niet zo veel bijzonders vergeleken met de uiterwaarden van de Rijn, Waal, Lek en IJssel… voor mij is het eigenlijk allemaal 1 pot nat… Maar wellicht is mijn beleving deels verpest doordat ik dit vlakke stuk als laatste deel liep van de driedaagse na 2 hele dagen alleen maar door de heuvels te hebben gelopen. Wellicht is het een stuk beter te verteren als je het Krijtlandpad hier begint 😉

Kaart

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *