Micro avontuur in de baronie van Breda

Baronie van Breda

Ik had een weekje vakantie, maar vanwege de nog steeds allesoverheersende corona-heisa was een tripje naar het buitenland niet echt een optie. Theoretisch gezien kan het natuurlijk wel, maar de obstakels die worden opgeworpen halen de lol er een beetje vanaf.

Ik besloot echter nog wel een beetje te gaan wandelen, en dat werd een tweedaagse tocht door de bossen van de Baronie van Breda; een rondje van Ulvenhout naar Boshoven en terug. Van te voren had ik een route uitgezocht via het Grenslandpad en het streekpad De Kempen.

Dag 1: Ulvenhout – Boshoven (28km)

Starten deed ik om klokslag 11 uur in Ulvenhout waar ik de auto op de carpoolplaats had geparkeerd. Vanaf hier had ik al snel de variant van het grenslandpad tussen Breda en landgoed Valkenberg opgepikt waarna ik dus echt op pas was.

Echt interessant was de route hier nog niet, het ging eerst via de bebouwde kom Ulvenhout uit en daarna richting een viaduct over de A58 heen. Hierna werd het beter, het ging langs landgoed Anneville met diverse grote landhuizen langs statige lanen. Na dit gepasseerd te hebben ging het even verkeerd omdat de markering niet heel duidelijk was. Gelukkig kwam ik er toch snel achter en besloot ik ‘as the crow flies‘ weer richting het Grenslandpad te lopen; dwars door de velden dus… hier moest ik wel af en toe nog goed kijken naar een begaanbaar pad, want het was erg drassig door de graafwerkzaamheden die ze in de velden aan het uitvoeren waren. Gelukkig ging het allemaal goed 🙂

Baronie van Breda

Na het weer oppikken van de route ging het bijna non-stop door de bossen van de Baronie. Het ging afwisselend over brede bospaden en smalle paadjes. Erg leuk wandelen. Het enige minpunt was dat ik op een gegeven moment door het hondenuitlaatbos van Brabant kwam, het waren er best veel. En het percentage boze honden was voor het mooie iets te hoog… Gelukkig was dat na een poosje uit het niets ook weer voorbij, en liep ik weer in alle rust verder.

Dit ging eigenlijk zo door tot aan Alphen. Ter afwisseling kwam ik nog wel langs een aantal mooie vennen. In Alphen ging ik van de hoofdroute van het grenslandpad af en volgde de variant richting Baarle-Nassau. Ongeveer halverwege, in Boshoven, zou ik kunnen kamperen op de boerencamping Boshoven. Daar aangekomen was ik zowaar niet eens de enige kampeerder, er stonden ook nog 4 campers.

Baronie van Breda

Na de tent opgezet te hebben, gedouched te hebben en het avondmaal naar binnen te hebben gewerkt merkte ik dat ik een venijnige pijn in mijn voet had gekregen. Helaas voelde dit dusdanig dat ik best wel hevig hinkend over de camping heenliep, en ik besloot dat ik zo morgen niet ver zou komen. Wel besloot ik om het even aan te kijken, maar uit voorzorg wel alvast een bushalte op te zoeken. Die bleek gelukkig op nog geen 10 minuten lopen van de camping te zijn…

Baronie van Breda

  • Totaal gewandelde afstand: 27,1 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 6:10 uur
  • Meters stijgen: 221 meter
  • Meters dalen: 202 meter

 

Dag 2: Boshoven – Ulvernhout (21km)

Helaas slecht geslapen door onder andere de kou, last van mijn voet en allerhande herriemakende onzin buiten (hanen, honden, auto’s, you name it…)

Na alles opgeruimd te hebben had ik me eigenlijk al ingesteld om met de bus weer richting de auto te gaan. Echter, na het goed aantrekken van mijn wandelschoenen merkte ik dat ik spontaan geen last meer had van mijn voet. Ik besloot dus toch nog verder te gaan lopen. Als backup-plan had ik onderweg nog een tweetal uitwijkmogelijkheden gevonden waar ik eventueel de afstand zou kunnen verkorten door richting een bushalte te wandelen.

TrekkerdeTrek

Gelukkig bleek dit niet nodig, en over de hele dag gezien ging het eigenlijk best lekker. Het weer was perfect, en het was ook een stuk rustiger dan gisteren.  Lopen deed ik nu over een Belgisch Streekpad: het streek-GR de Kempen. Dit is een streekpad van ruim 250 kilometer door het noorden van België die door, hoe kan het ook anders, de Kempen loopt. Hierbij gaat het pad een paar keer de grens met Nederland over, waaronder dus bij Baarle-Nassau. 

Streek-GR Kempen

Dit streekpad ging ik volgen tot aan het gehuchtje Strijbeek. Afwisselend was de route zeker, sterker nog de route was een stuk afwisselender dan het stuk dat ik gisteren over het Grenslandpad liep. Daar waar ik gisteren voornamelijk door de bossen liep, was het nu meer een afwisseling van kleine landbouwgebieden in het Nederlandse deel, wat uitgestrektere landbouwgebieden in een stukje België en ook nog een mooi stuk bos: Elsenakker. Ook kwam ik door een vogelbroedgebied, waarbij ik mazzel had dat ik niet een week eerder hier ging wandelen omdat het stuk door dit gebied eigenlijk niet toegankelijk is van half november tot 15 maart. 

Lunchplek in het zonnetje

Na aankomst in Strijbeek had ik eigenlijk een tweetal opties: het Grenslandpad weer oppikken en via dat naar Ulvenhout lopen, of ‘rechtstreeks’ naar Ulvenhout lopen langs de autoweg. Ik besloot dit laatste te doen, dat scheelde een kleine 7 kilometer, om toch mijn voet nog enigszins te ontzien…

  • Totaal gewandelde afstand: 22,4 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 5:10 uur
  • Meters stijgen: 101 meter
  • Meters dalen: 188 meter

Weer thuis…

Na bij de auto aangekomen te zijn was ik binnen een uurtje weer thuis, en kon ik terug kijken op een mooie afwisselende tweedaagse. Echt saai was de route nooit, en het feit dat je bijna 20 kilometer bijna non stop door bossen kan lopen in Nederland is ook redelijk uniek te noemen. In de regio van de Alblasserwaard gaat je dat in ieder geval niet lukken 😉

Helaas heb ik na thuiskomst nog wel bijna een week last gehad van mijn voet, die me eigenlijk dwongen om toch wat rustiger aan te doen. Ik denk dat het opeens 50 kilometer met rugzak gaan wandelen toch iets te veel aanslag op mijn spieren is geweest. Volgende keer moet ik misschien toch maar wat rustiger beginnen, en wat meer trainen van te voeren 😉

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *