Drieenhalve dag fietsen door Nederland

Afgelopen week besloot ik op de fiets naar mijn broer te gaan om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Tijdens deze fietstocht van ongeveer 90 kilometer begon de reislust weer op te komen, en ik begon ter plekke te denken om het weekend erop met Pasen een paar dagen te gaan fietsen. Tel 1 en 1 op, en een nieuw micro-adventure was geboren.

Dag 1: Thuis – Leerdam (51km)

Vandaag heb ik  nog een halve dag gewerkt, en na werk snel de spullen gepakt en om 13:30 reed ik van huis weg. Als experiment had ik ook besloten om te proberen het met minder bagage af te kunnen doen, en ook met de kleinere trekkerstent (Lightheart gear duo).

Zo goed als de hele route ging over bekend terrein. Eerst de Alblasserwaard uit via Meerkerk. Dit stuk heb ik al meermaals op de fiets of te voet verkend. Na het passeren van Meerkerk een stuk langs het Rijn-Merwede kanaal en uiteindelijk richting Leerdam. Deze stukken had ik niet zo heel geleden nog gewandeld over het Grote rivierenpad. Toen liep ik in de stromende regen, nu fietste ik in droge omstandigheden. Niks mis mee.

Tegen half 5 kwam ik aan op camping Het Kampeerbosje, even buiten Leerdam. Vlak voor de camping werd ik nog aangevallen door een boze gans, waardoor ik bijna de sloot in ging. Gelukkig ging dit nog goed. Op de camping was het al erg druk met andere vakantiefietsers, maar er was voor mij gelukkig ook nog een plaatsje, inclusief picknicktafel.

Na het opzetten van de tent ben ik nog even naar de supermarkt geweest. Al met al heb ik vandaag geen heel noemenswaardige route gereden, en het was ook bewolkt, winderig en fris. Hopelijk morgen beter 😉

 

Dag 2: Leerdam – Otterlo (80km)

Na een goede nachtrust kon ik vandaag de tent redelijk droog inpakken en zodoende ging ik tegen half 11 weer op pad. Bij oprijden van het fietspad waar ik gisteren aangevallen werd door een gans werd ik door 2 wandelaars gewaarschuwd voor diezelfde gans. Aangezien ze blijkbaar een nest in een boom hebben, besloot ik maar om te draaien en een andere route te nemen. Blijkbaar lag het in ieder geval niet aan mij dat hij gisteren agressief was…

Tweede bestemming op deze tocht zou Otterlo zijn, op de Veluwe. Onderweg kwam ik langs een hele reeks afwisselende landschappen wat de tocht vandaag erg leuk maakte om te fietsen. Het eerste stuk, tot aan Culemborg, ging nog door het rivierenland. Ik reed over dijken, langs wielen en indrukwekkende hoogstamboomgaarden. Eenmaal bij Culemborg aangekomen moest ik met een pontje de Lek over, en uiteraard voer die net voor m’n neus weg. Gelukkig onderhield hij een continuedienst en het duurde dus niet lang voor ikzelf ook aan de overkant stond.

Hier ging het nog een kort stukje door landbouwgebied, maar wel anders dan het stuk onder de rivier. De boerderijen waren anders, en de landerijen hadden meer bomen. Ook stonden er hoge statige bomen aan beide zijden van de fietspaden. Het duurde nu ook niet lang voor ik in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug fietste. Dit was het mooiste stuk vandaag: via het Let de Stigterpad slingerend door de bossen. Prima fietsen wat mij betreft.

Na het verlaten van de heuvelrug kwam ik bij de Grebbelinie, die ik ook een flink stuk volgde tot ik na het passeren van Lunteren uiteindelijk de bossen van de Edese en Ginkelse heide inging. Ik heb geen idee waarom dit gebied heide heet want dat was in de verste verte niet te zien. Wel was er veel helmgras te zien. Niet erg, was ook mooi!Uiteindelijk kwam ik met toch wel een beetje zere reet en ook redelijk vermoeid op de natuurcamping Beek en Hei in Otterlo aan, waar ze volgens de website al 35 jaar gegarandeerd plek hebben voor wandel- en fietskampeerders. Ook nu kon dat en al vrij snel had ik een mooi plekje uitgezocht aan de bosrand.Na het maken van mijn kamp, wederom met picknicktafel, nog even naar de Spar geweest voor wat boodschappen, en daarna kon ik uitrusten en me voorbereiden voor morgen…

 

Dag 3: Otterlo – Loenen aan de Vecht (95km)

Omdat ik gisteravond redelijk bijtijds sliep, was ik ook weer vroeg wakker en zodoende zat ik voor 10 uur al op de fiets. Vandaag was wederom een erg afwisselende tocht, met iets meer bos dan gisteren. Ook zaten er helaas wat mindere stukken tussen, waarbij vooral de laatste 15 kilometer langs een drukke provinciale weg eigenlijk niet te pruimen waren, maar dat is de prijs die je betaalt als je richting de bewoonde wereld gaat fietsen.

Gelukkig was het tot die tijd een stuk beter, met eerst weer bossen op de Veluwe, dwars door Lunteren, door de landbouwgebieden van de Gelderse vallei en vervolgens bij Leusden de natuurgebieden van de Utrechtse heuvelrug. Helaas was die ook erg druk, en ik werd ook een paar keer bijna van m’n sokken gereden door auto’s. Gelukkig hebben we het overleefd…

Het was wel een erg koude dag, en ik was hierdoor wel een beetje kapot toen ik bij de camping Fort Spion in Loenen bij de Loosdrechtse plassen aankwam. De camping is gesitueerd in een oud fort. Best leuk, en het leverde een mooi plekje op. Druk was het allerminst…

Dag 4: Loenen aan de Vecht – Thuis (72km)

Vandaag was ik vanwege de verwachte slechte weersomstandigheden alweer redelijk vroeg op pad. Er werd sneeuw, hagel en regen verwacht. Daarnaast zou er ook nog een stevige noordwester gaan waaien, maar dat zou voor het grootste deel van de route vandaag geen probleem mogen zijn, aanzien ik vanaf de camping bij Fort Spion zuidwaarts op huis aan ging. Hierdoor kon ik op een flink aantal stukken stevig doortrappen omdat de wind redelijk recht van achteren kwam, waarbij ik zonder al te veel moeite hoog in de 20 zat, zelfs een aantal keer over de 30. Dit werd echter ook weer ruimschoots gecompenseerd op de momenten dat ik de wind vol tegen had of recht in de zijkant, dan ging het tempo al snel onder de 15…

Een aantal keer moest ik vandaag van mijn geplande route afwijken. De eerste keer was al vrij snel, vlak bij Breukelen. Hier moest ik via een voetveer de Vecht over steken, maar dat veer voer (nog) niet. Ik besloot er niet al te veel woorden aan vuil te maken, en gewoon langs de Vecht richting Breukelen te fietsen en daar de brug te pakken. Wellicht wat minder interessant, maar wel efficiënter en volgens mij ook nog sneller en korter.

Fietsen deed ik vandaag ook veel over reeds ‘bekend terrein’, aangezien ik door deze regio een paar jaar geleden ook al via het Floris V wandelpad gelopen heb. Sterker nog: nadat ik op een gegeven moment voorbij Woerden te vroeg naar links ging en van mijn geplande route afging, besloot ik maar de route van dit lange afstandswandelpad te volgen. Niet heel erg, want nu ging ik langs het riviertje de Linschoten en dat is prima fietsen.

Qua weer viel het me eigenlijk alles mee. Het was fris, af en toe een sneeuwbui maar dat was het. De wind kwam vooral van achteren, dus daar had ik amper last van. Dit veranderde echter nadat ik bij Bergambacht de Lek was overgestoken en weer in de Alblasserwaard kwam. Hier kreeg ik op de Lekdijk, naast een zonnetje,  de volle windkracht 7 van opzij, en dat is niet fijn fietsen terwijl het autoverkeer met 80 kilometer langs je heen komt scheuren. Bij Streefkerk besloot ik dus om van de dijk af te gaan en over het tiendpad te gaan fietsen. Hier had ik in eerste instantie ‘helse omstandigheden’ met ijskoude stormwind van opzij, en supergrote hagelstenen die verticaal door de lucht vlogen. Gelukkig was dit redelijk over nadat ik in de beschutting van Nieuw-Lekkerland kwam te fietsen. 

Uiteindelijk was ik tegen half 2 thuis, en kan ik terugkijken op een mooie fietstocht die best afwisselend was. Ook het kamperen was weer prima bevallen, een welkome afwisseling 🙂

 

Fietsen pasen 2021

DagvannaarKilometersMeters geklommen
VrijdagAlblasserdamNatuurkampeerterrein Het kampeerbosje, Leerdam51111
ZaterdagNatuurkampeerterrein Het kampeerbosje, LeerdamNatuurkampeerterrein Beek & Hei, Otterlo80296
ZondagNatuurkampeerterrein Beek & Hei, OtterloNatuurkampeerterrein Fort Spion, Loenen a/d Vecht95215
MaandagNatuurkampeerterrein Fort Spion, Loenen a/d VechtAlblasserdam72401

2021 – Paastocht (4 dagen)

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *