Korte trektocht over het Grenslandpad van Alphen naar Reusel

Mijn goede voornemen dit jaar is om minstens elke maand een weekend met de tent op pad te gaan op een korte kampeertocht. Ik heb mezelf hier geen beperkingen opgelegd of dit met te voet of met de fiets is, zolang ik maar lekker actief ga lopen doen in de frisse buitenlucht 🙂

Na begin Januari een tweetal dagen in het Limburgse heuvelland en de Belgische Voerstreek te hebben rondgetrokken, wilde ik in het eerste weekend van Februari de draad weer oppakken en in 2 dagen een flink stuk van het Grenslandpad gaan lopen. Helaas werkte het weer niet helemaal mee, en veranderde het in 2 dagen tijd van ‘goed wandelweer’ naar ‘matig weer’ en ‘storm en heel veel regen’.

Gelukkig kreeg ik het weekend erop, afgelopen weekend dus, een herkansing. De vooruitzichten waren: zonnig met een graadje of 10, gewoon keihard lenteweer dus. DIt in tegenstelling tot precies een jaar geleden, toen we in deze week van het jaar op de schaatsen stonden in oerhollands winterweer. Ik moet bekennen dat ik dit lenteweer toch een stuk fijner vind dan dat winterse weer 😉

Zaterdag: Alphen –> Bivakzone Molenheide (16km)

Na de auto in Reusel geparkeerd te hebben, ging ik met een tweetal bussen via Tilburg richting Alphen; mijn startpunt voor dit tweedaagse micro-adventure. Deze reis duurde een uurtje en drie kwartier, inclusief een kwartier overstaptijd in Tilburg. Maar zo tegen een uur of 2 in de middag stapte ik in Alphen uit bij het centrale plein en kon op pad.

Het stuk Alphen uit gaat nog langs de doorgaande weg over verharde stoepen en fietspaden, maar zodra ik het dorp uitliep mocht ik over onverharde paden gaan lopen, en dat zou de komende 2 dagen zo blijven. Totaal niet erg als je het mij vraagt.

Vandaag liep ik voor het grootste stuk over een tweetal landgoederen. Eerst over landgoed De Hoevens, wat vervolgens bijna naadloos aansloot op landgoed Gorp & Roovert. Het landschap waar ik doorheen wandelde was redelijk afwisselend doordat ik door een mooie variatie aan bossen, vennetjes, heidegebieden en agrarisch landschap kwam. Rustig was het ook, ik kwam niet bijster veel mensen tegen tijdens het wandelen.

Het mooiste stuk kwam in de laatste 5 kilometer, waar ik langs de nog sterk meanderende Rovertsche Ley liep. Dit beekje snijdt als een mes door het landschap, en dit zorgt voor een prachtig bos. Voor mijn gevoel is dit ook best zeldzaam in Nederland, aangezien het gros van de beekjes en riviertjes in ons land al eeuwenlang gekanaliseerd zijn.

Eenmaal de Rovertsche Ley achter me gelaten kwam ik bij het punt waar ik de route van het Grenslandpad zou moeten gaan verlaten om richting mijn overnachtingsplek te gaan. Ik zou namelijk mijn tent neer gaan zetten op bivakzone Molenheide. Bivakzones zijn een Belgisch initiatief waar het voor trekkers mogelijk is om gratis met tent een nachtje te overnachten. Een paar jaar geleden had ik in het oosten van België al eens overnacht op zo’n bivakzone vlakbij Eupen, dus het fenomeen was niet helemaal nieuw voor me.

Bij aankomst op de bivakzone bleek dat het een prima plek was met mooi uitzicht. Er was een tentplatform en plek om een vuur te maken. Verder bleek ik niet de enige kampeerder te zijn,  er stond nog een dronken brabo en een zwerver uit Schotland. Die laatste besloot midden in de nacht ook nog eens keihard muziek te gaan draaien, waardoor mijn nachtrust niet bijster geweldig was. Dit soort mensen zijn helaas precies de reden waarom ik denk dat dit soort bivakzones nooit een heel lang leven zullen zijn beschoren, de overlast is te groot.

 • Totaal gewandelde afstand: 16,1 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:15 uur
 • Meters stijgen: 110 meter
 • Meters dalen: 115 meter

Zondag: Bivakzone Molenheide –> Reusel (28km)

Ik had niet bijster veel zin om lang bij de bivakzone te blijven hangen. Enerzijds vanwege het volk, anderzijds omdat ik gewoon een lange dag voor de boeg heb. Daarom stapte ik reeds om 8 uur met tas op de rug weer terug richting de route van het Grenslandpad.

Vandaag ging de route weer verder op de voet die het gisteren ook al volgde: bos, vennen, heide, kleinschalige akkerbouwgebieden. Eigenlijk prima wandelen, lekker afwisselend en zeker niet te druk.

De route volgde ook voor een groot deel onverharde paden, wat het wandelgenot alleen maar vergrootte. Het enige minpuntje vandaag vond ik dat op een aantal plekken ‘werd omgelopen om het omlopen’. Dit viel vooral op bij akkers, waarbij consequent de lange route werd gevolgd om eromheen te geraken.

Het was onderweg ook te merken dat dit landschap in het verleden als een woestenij werd beschouwd. Dit was onder andere goed te merken aan sommige ondergelopen paden waarbij ik best ver het bos of de heide in moest om eromheen te gaan. Probleem was hierbij dat ik hier ook allerhande geulen, sloten en beekjes tegenkwam; dus ik was stiekem wel blij met mijn zevenmijls-benen. Ik moet bekennen dat dit, samen met een stuk verderop het mulle zand, sommige stukken best vermoeiend maakte. Is niet erg, maar ik kwam uiteindelijk dus niet meer zo fris als een hoentje aan bij de auto in Reusel.

Uiteindelijk kwam ik tegen een uur of 2 á 3 weer in Reusel bij de auto aan; waarna het snel instappen en wegwezen was.  Ik kan weer terugkijken op een mooi wandelweekend, met prachtig weer door een schitterende regio.

 • Totaal gewandelde afstand: 27,9 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 6:15 uur
 • Meters stijgen: 190 meter
 • Meters dalen: 183 meter

 

Praktisch

 • Markering: Over het algemeen goed, maar het blijft wel opletten omdat er soms een markering niet helemaal goed zichtbaar is.
 • Openbaar vervoer: Busvervoer in Alphen en Reusel. In Alphen stopt een buslijn tussen Breda en Tilburg. In Reusel is een busstation met onder andere verbindingen naar Tilburg en Turnhout, maar ook wat exotischere plaatsen. Let wel op de tijden, aangezien niet alle bussen op zondag rijden.
 • Kamperen: Deed ik op de bivakzone Molenheide. Check www.bivakzone.be voor meer info. Er is nog een bivakzone langs deze route, een kilometer of 7 voor Reusel.
 • Overige paden: Het Grenslandpad is niet het enige langeafstandspad dat hier door de streek loopt. Het loopt grote stukken gelijk op met het Belgische Streekpad ‘Kempen’. Ook het Nederlandse ‘ Streekpad 5 – Brabantse Vennepad’ loopt in de buurt. Let op als je 1 van deze 2 routes loopt: de markering van zowel het Belgische als het Nederlandse streekpad is een geel met rode rechthoek. Ik kreeg echter de indruk dat de Belgische markering ‘kleiner’  is, en voorzien van tekst.
Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *