Reisverslag fietsen over de Kustroute naar Vlissingen

Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik een meerdaagse fietstocht heb gemaakt. De afgelopen maanden heb ik wel meerdere malen met rugzak een wandeltocht gemaakt met tent, maar voor fietsen vond ik het eigenlijk toch iets te slecht weer. Op de fiets ben ik daar onder andere door de rijwind die je sowieso door het fietsen zelf al ontwikkeld een stuk gevoeliger voor dan tijdens het wandelen.

Omdat het er op lijkt dat het tweede weekend van maart 2022 toch flink lente-achtig gaat worden greep ik mijn kans om de eerste fietstocht van het jaar te gaan maken.

Ik heb in principe 4 dagen de tijd, omdat ik de vrijdag en maandag vrij had genomen. Ik ben van plan om sowieso via de LF Kustroute naar Vlissingen te fietsen, maar daarna staat het nog een beetje open. Het is een beetje afhankelijk van hoe snel ik in Vlissingen ben en hoeveel geopende campings ik daarna nog tegenkom. Er zijn in Zeeland best veel campings, maar een hoop gaan pas open in April.

Dag 1: Alblasserdam –> Rockanje (75km)

Vandaag ging grotendeels over bekend terrein. Eerst via de Maasroute naar de Spijkenisse rug om de Oude Maas over te steken. Dit stuk heb ik al meermaals gefietst, en is eigenlijk prima fietsen doordat je bijna continue door een groene long langs de Maas rijdt.

Na het oversteken bij Spijkenisse ging het verder over de Maasroute langs het Hartelkanaal richting Heenvliet, Geervliet en Zwartewaal. Hier liep de route dwars doorheen, en dan had van mij niet gehoeven. Alledrie de dorpjes hebben een vrij klein oud centrumpje, maar voor de rest rijd je gewoon door woonwijken die je overal hebt. Tip: sla de afslag naar Heenvliet en geervliet over en blijf via knooppunten langs het water rijden.

Het Hartelkanaal ging naadloos over in het Brielsche meer waarna het niet lang meer duurde voor ik door de oude stad Brielle fietste. Niet voor het eerst dat ik hier was natuurlijk, maar het blijft leuk. Na Brielle ging het richting Oostvoorne en de Voornsche Duinen. Hier had ik vorig jaar nog een erg mooie wandeling gemaakt, en het fietsen was ook genieten.

In Rockanje ben ik even inkopen wezen doen bij de Plusmarkt, waarna ik binnen de 5 kilometer op de camping aankwam die ik op het oog had: Midi Camping van der Burgh. Hier werd ik vriendelijk ontvangen door een dame die enthousiast werd toen ik vertelde dat ik per fiets onderweg was. Uiteraard was er een plekje voor me.

Na het maken van mijn kamp heb ik de kaarten nog even zitten bestuderen om uit te zoeken waar ik morgen naartoe kan. Gelukkig vond ik uiteindelijk een aantal campings die open lijken te zijn. Ik heb in ieder geval zin in morgen, want vandaag was een prachtige fietsdag met erg mooi weer.

Dag 2: Rockanje –> Domburg (82km)

Vannacht sliep ik niet helemaal perfect, want op een gegeven moment begon het uit het niets weer harder te waaien waardoor de tent nogal begon te klapperen. Gelukkig lukte het uiteindelijk toch nog om genoeg slaap te pakken.

Tegen een uurtje of 10 a half 11 had ik alles ingepakt en ging ik weer op pad. Vandaag zou ik drie dammen van de deltawerken passeren en daarbij over 2 Zuid-Hollandse en 3 Zeeuwse eilandje fietsen.

Het eerste stuk ging nog over Voorne, en via de Haringvlietdam ging het richting Goeree-Overflakkee. Na het Haringvliet te zijn overgestoken ging het gelijk rechtsaf langs de vissershaven van Stellendam richting eerst Havenhoofd en vervolgens Goedereede. In Goedereede aangekomen ging het door het mooie oude centrum en uiteindelijk weer terug naar de kust, naar de stranden van Ouddorp. Hier was het duidelijk drukker dan elders waar ik tot nu toe gefietst had, en ik moest er voor het eerst jiet aan denken om hier in hartje zomer te fietsen.

Ik fietste met een grote boog om Ouddorp heen langs natuurgebieden en de vuurtoren, richting de Brouwersdam. Hier was het een levendige bedoening, en ik heb bij een strandtent een hamburger genomen als lunch. Helaas was deze droog, dus echt smakelijk was hij niet. Hij stilde mijn honger wel, maar volgens mij kreeg ik er in de loop van de middag wel last van.

Eenmaal op Schouwen-Duivenland aangekomen kwam ik door het mooiste gedeelte van de tocht tot nu toe, een mooi bos in de buurt van Burgh-Haamstede. Ook moest ik hier een aantal flinke duinen bedwingen met de fiets, volgens de borden hadden ze een steigingspercentage van 25%. Geen idee of dat klopt, maar ik kan wel beamen dat het een zeer steil stukje was.

Ik was inmiddels bij de Oosterscheldekering aanbeland, en hier fietste ik duidelijk niet meer zo prettig als ervoor. De wind tegen in combinatie met de lange afstand vond ik killing. Op de kering stonden ook een paar vrachtwagens met de wieken van een windmolen, die dingen zijn nog groter dan ik dacht… Als je ze normaalgesproken vanaf de grond bekijkt lijken ze een stuk kleiner…

Nu ging het een klein stukje door Noord-Beveland waarna ik op Walcheren uitkwam. Hier ging het voor het eerst over een onverhard pad, door een erg mooi bos met een heleboel door de wind vervormde bomen.

In het erg drukke plaatsje Domburg deed ik nog even boodschappen, en ik besloot een camping op te gaan zoeken. Het werd camping De Schelp, even voorbij Domburg en direct aan de route.

Dag 3: Domburg –> Vlissingen –> Alblasserdam

Vandaag een korte fietsdag. Ik had gisteravond nog even gekeken of ik na in Vlissingen te zijn aangekomen weer terug naar huis zou gaan fietsen. Als je dat min of meer gaat fietsen zoals de kraai vliegt, dan kom je op +-140 kilometer uit. Op zich zou ik daar niet bijster veel problemen mee hebben, ware het niet dat ik daar eigenlijk gewoon geen zin had. Omdat ik nog een extra vrije dag had, zou ik ook nog een nacht kunnen kamperen, maar ik vond helaas geen enkele camping aan die route die open was. Het is duidelijk nog te vroeg in het seizoen.

Het stuk vanaf de camping naar het station in Vlissingen is nog geen 23 kilometer en voert bijna geheel vlak langs de kust. Tot voorbij Westkapelle ging het langs en over de zeedijk, die nog redelijk recent is om,dat zijn voorganger tijdens de tweede wereldoorlog was stuk-gebombardeerd  om het eiland Walcheren onder water te zetten.

Na het passeren van West-Kapelle ging het langs Zoutelande en een aantal kleine gehuchten richting Vlissingen, en het duurde uiteindelijk niet heel lang meer voor ik de hoogbouw langs de boulevard zag opdoemen. Ergens in de verte deed het me denken aan overige strand-plaatsen zoals Scheveningen en Zandvoort, met als verschil dat er hier een ‘ overkant’ is te zien in de vorm van Zeeuws-Vlaanderen.

Het was nog even zoeken naar het station, omdat de fietsborden niet meer helemaal duidelijk waren. Gelukkig had ik het uiteindelijk toch gevonden, en op het station aangekomen stond de trein al klaar. Kaartjes had ik al via de telefoonapp gekocht, dus ik mocht gelijk instappen. Een kleine anderhalf uur later stapte ik uit op het station van Dordrecht, waarna ik via Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht naar huis fietste in nog geen 14 kilometer. 

 

Tot slot

Uiteindelijk heb ik in tweeënhalve dag bijna 190 kilometer gefietst, waarvan een kleine 45 op de laatste dag die eigenlijk te verwaarlozen zijn. Overnachten deed ik op een tweetal campings, en ik heb het idee dat deze langs het hele stuk ruim voorradig waren, ware het niet dat er nog een hoop gesloten waren. Het was voor het mooie nog net iets te vroeg in het seizoen, al was dat aan de klandizie niet te zien. Ik stond op beide campings niet als enige gast daar, wel met tent. Ook op andere campings waarvan ik zag dat ze geopend waren had ik het idee dat er niet uitgestorven was.

Ga je dus de winter of het vroege voorjaar, dan is het wel handig om goed te plannen waar je gaat overnachten. Zodra het echter april is, zal dit denk ik geen probleem meer zijn.

Wat me verder ook opviel, en dat baseer ik vooral op basis van de websites: ik denk dat het merendeel van de campings in het hoogseizoen in de zomervakantie een verplichte verblijfsduur hebben van meerdere dagen. Dit maakt ze voor fietskampeerders al gauw wat minder handig. Hierom zou ik zelf erg huiverig zijn om deze route in de schoolvakanties in de zomer te fietsen, zeker met mooi weer…

De route vond ik onderweg interessant genoeg , ik moet echter bekennen dat ik het merendeel nu ook weer niet zo super bijzonder vond. Wellicht speelt er mee dat ik de regio al enigszins ken, maar ik vond het fietsen over de kustroute door Friesland en Groningen aanzienlijk leuker…

 

LF Kustroute 2022

DagvannaarKilometersMeters geklommen
VrijdagAlblasserdamMidi camping van der Burgh, Rockanje75316
ZaterdagMidi camping van der Burgh, RockanjeCamping de Schelp, Domburg
82429
ZondagCamping de Schelp, DomburgVlissingen station23137
ZondagDordrecht stationAlblasserdam1359

 

 

 

2022 – LF Kustroute eilanden (3 dagen)

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *