17 regenachtige kilometers over het Twentepad

Na het zo goed als afronden van het stuk van het Floris V-pad van Kinderdijk naar Bergen op Zoom was ik aan het kijken voor een andere meerdaagse wandeltocht in Nederland. Deze keer wilde ik wel iets anders dan de platte pannekoek-landschappen zoals je hier in de Alblasser- en de Hoeksche waard hebt die je continue tegenkomt bij het Floris V-pad. Daarom koos ik voor een Streekpad, te weten het Streekpad nummer 2 oftewel het TwentepadHet Twentepad is een wandeltocht van 87 kilometer door de streek Twente in Overijssel, en maakt een lus tussen Almelo, Tubbergen, Ootmarsum en Oldenzaal.

Afgelopen zaterdag ging ik de eerste kilometers van dit pad afstappen: van Almelo naar Tubbergen, en dit zouden ongeveer 17 kilometers moeten worden. Na de auto op het Raadhuisplein in Tubbergen geparkeerd te hebben ging het met Bus 64 van Syntus richting het treinstation van Almelo, waar ik al vrij snel de geel/rode markeringen van het streekpad had gevonden.

Het eerste stuk ging nog door de binnenstad van Almelo zelf, en is eigenlijk niet noemenswaardig. Ik vond het een binnenstad zoals vele anderen. Wel is het een prima plek om nog wat proviand in te slaan indien dat nodig is.

Zodra je eenmaal het centrum uit bent en je een drukke verkeersweg bent overgestoken, dan kom je al vrij snel in het landgoed ‘Huize Almelo’, dat onder andere een mooie lange rechte laan met mooie bomen en prachtige bossen bevat. Daarnaast passeer je eveneens nog een tolhuis, dat halverwege vorige eeuw nog gebruikt werd.

Na het doorkruisen van dit landgoed, en het passeren van een aantal jagers (stropers? Die verdacht opvallend hun gezicht bedekten toen ik langsliep) kwam ik uit bij het Almelo-Nordhorn kanaal. Een kanaal dat eind 19e eeuw was gegraven om onder andere steenkool voor de Almelose fabrieken te te kunnen vervoeren. Toen het kanaal uiteindelijk klaar was, is het echter al vrij snel in onbruik geraakt en sindsdien wordt het eigenlijk niet meer gebruikt en tegenwoordig is het een natuurgebied. Het is daarom ook erg prettig en rustig wandelen langs dit kanaal. Omdat ik de route eigenlijk vooral op basis van de bewegwijzering liep en niet met het boekje, kwam ik er al vrij snel achter dat de route middels een lus weer terugliep naar Almelo, waar het langs een buitenwijk richting het gehucht Mariaparochie liep. Hier dook het pad de natuur weer in, en volgde langs het beekje de Markgraven een erg mooi wandelpad langs enkele zeer mooie boerderijen.

Het Twentepad volgt dit beekje vele kilometers lang via graspaden en langs boerderijen en af en toe een vistrap. Uiteindelijk in de buurt van Tubbergen wordt de beek verlaten, en gaat het langs een ven (Hondsven) en door een geaccidenteerd terrein richting het dorpscentrum, waar ik al snel de auto weer gevonden had.

  • Totaal gewandelde afstand: 17,4 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:15 uur
  • Meters stijgen: 86 meter
  • Meters dalen: 77 meter

Al met al vond ik dit, ondanks de non-stop miezerregen, al een erg mooie en fijne etappe om te lopen. En dat terwijl ik uit diverse verslagen op internet begrepen had dat deze etappe juist de minste was van het Twentepad. Dat belooft dus iets voor de volgende etappen, die ik zeker weten dit jaar nog wil gaan lopen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *