Driedaagse fietstocht Rondo Nijmegen

Tussen de velden

Mijn fiets is bijna precies een jaar oud, en vanwege de fietsplannen die ik deze zomer heb wilde ik hem bij de dealer waar ik hem gekocht had een onderhoudsbeurt te laten geven.

Omdat deze dealer helaas niet om de hoek zit maar in Rhenen pal op de Utrechtse Heuvelrug, besloot ik het nuttige met het aangename te combineren en er gelijk maar een lang fietsweekend van te maken. Dan kon ik ook gelijk nog wat trainings-kilometers maken voor mijn lange tocht en ook kampeermateriaal testen.

Dag 1: Thuis –> Kesteren (110km)

Vanmorgen klokslag 8 uur vertrokken vanuit huis, en via Oud-Alblas, Bleskensgraaf en nog een aantal lintdorpen de Alblasserwaard uit en de A27 voorbij bij Meerkerk. Vanaf hier ging het over dijken richting Culemborg.

Typische boerderij in de Alblasserwaard

Vanaf Culemborg bleef ik fietsen langs de Lek, die later de Nederrijn werd. Het fietsen was best aangenaam, over rustige dijkwegen en met goed weer en wind mee. Na het passeren van Maurik kreeg ik links in de verte de Utrechtse Heuvelrug in zicht, die bij Amerongen vrij recht boven de rivier uitsteekt. Best mooi om te zien en er zo naar toe te fietsen. 

Rhenen

Tegenover Rhenen ging het via de brug de Rijn over, om in Rhenen op zoek te gaan naar de fietsenmaker. Helaas zat deze wel zo’n beetje op het hoogste punt, dus ik kreeg nog wel een klimmetje voor mijn kiezen. 

Na de fiets afgeleverd te hebben ging het richting de camping in Kesteren die ik op het oog had: natuurkampeerterrein Den Ouden Dijk. Ik had een leenfiets meegekregen, maar deze was een stuk minder relaxed. Hij was te klein en de roloffnaaf beviel me niet. Ik hoopte dat ze snel zouden bellen dat m’n fiets klaar was 🙂

Op de camping had ik de tent neergezet op een mooi plekje, en daarna werd ik alweer vrij snel gebeld dat de fiets klaar was. Ik ging gelijk op pad om hem te halen, en daarna heb ik gelijk de plusmarkt nog even geplunderd. Na terugkomst op de camping niks meer gedaan, behalve eten en drinken en ‘s-avonds nog een rondwandeling gemaakt.

Mooi plekje op de camping

Dag 2: Kesteren –> Oisterwijk (109km)

Gisteravond was ik in eerste instantie vrij sceptisch of ik genoeg slaap zou krijgen vanwege de grote groep jongeren die op de camping waren neergestreken. Rond tienen begonnen ze met de hele groep valse liederen te zingen, maar om klokslag 11 was het doodstil op de camping. Gezien de grote hoeveelheden bier die ik ze rond heb zien sjouwen had ik anders verwacht.

Er staat vandaag wederom een lange dag op het programma vandaag, daarom was ik bijtijds weer op pad: nog voor negenen.  Eerst ging het terug richting Kesteren, en vanaf daar maakte ik via een zuidoostelijke koers de ‘oversteek’ naar de Waal. langs voornamelijk weilanden en boomkwekerijen.

De Waal zou me gezelschap houden tot aan Nijmegen. Het was wederom relaxed fietsen: goed weer en rustige wegen. Ik passeerde ook nog een aantal plekken die me bekend voorkwamen van het lopen van een stuk van het Grote Riverenpad in de buurt van Dodewaard.

In de buurt van Nijmegen bleef ik nu, in tegenstelling tot vorig jaar tijdens het fietsen van de Hanzefietsroute, langer op de Noordelijke oever van de rivier waardoor ik een beter uitzicht had op de stad dan vorig jaar. Jammer dat het bewolkt was, waardoor de foto’s net niet helemaal zijn zoals ik ze het liefst heb.

Na de rivier eindelijk  overgestoken te zijn moest ik me eerst door de stadsdrukte heenworstelen en daarna mocht ik vrijwel gelijk gaan klimmen, de Nijmeegse stuwwal op. Het was nu via Berg en Dal en Groesbeek een waardig op en neer feestje, en dat ging best soepel. Na het passeren van Groesbeek ging het via een mooie oude spoorlijn richting de Maas, waarna ik in het Brabantse land uitkwam.

In Brabant aangekomen ging het eerst Cuijk door, en daarna ging het via een veelvoud aan onverharde wegen door mooie bossen. Dit ging zo door tot bij Uden, waar ik via het centrum en wat industrieterreinen doorheen ging. Helaas was het nu tot aan Boxtel niet heel interessant meer. De route ging namelijk ook nog via Veghel, Schijndel en Boxtel. Heel eerlijk: niet heel spectaculair.

Na in Boxtel nog wel even boodschappen gedaan te hebben ging het nu via de Kampina richting de camping Morgenrood, midden in de bossen. Na me hier ingeschreven te hebben (bij de aardig bezopen terreinwacht) de tent opgezet en mijn potje gekookt. Van het gezin dat naast me stond kreeg ik nog een stoeltje en tafeltje te leen, heel erg aardig!

Dag 3: Oisterwijk –> Thuis (77km)

Gisteravond heeft het nog een paar uur stevig geregend, waardoor ik al bijtijds in de tent lag. Vanmorgen was hier echter niks meer van te merken, behalve nat gras en druppels op de tent.

Het zou vandaag de laatste etappe zijn van mijn driedaagse tochtje, en omdat ik bijtijds thuis wilde zijn was ik wederom voor negenen weer op pad. 

Na het doorkruisen van de Oisterwijkse bossen en vennen kwam ik in de bebouwde kom van Oisterwijk. Deze zag, en met name het centrum, er een stuk interessanter uit dan die van de steden waar ik gisteren doorheen kwam. Al scheelt het wel dat het nu een vroege zondagochtend is…

Na Oisterwijk gepasseerd te zijn kwam ik bij de Loonse en Drunense duinen, een erg mooi nationaal park in het midden van Brabant. Hier was ik verrassend snel doorheen, en ik moet bekennen dat ik het wandelend mooier en indrukwekkender vond.

Hierna ging het via de rand van Heusden richting de Bergsche Maas om die via de brug over te steken. Hier was ongeveer ook het punt dat ik er een beetje doorheen begon te zitten, blijkbaar braken de twee lange dagen hiervoor me nu een beetje op. Ook speelde bij mij het ‘laatste dag’-syndroom een beetje op, aangezien ik onderweg naar huis was interesseerde de omgeving me niet bijster veel meer.

Na het oversteken van de rivier ging het linea recta richting Sleeuwijk om daar de brug over de Merwede te nemen. Eigenlijk had ik een route uitgezet om via de Moerdijk en Hollandse Biesbosch te fietsen, maar gezien mijn conditie besloot ik de snelste weg naar huis te nemen: langs de A15.

 

Tot slot

Na deze driedaagse tocht kan ik eigenlijk vooral op de eerste en tweede dag terugkijken als een geslaagde dag, met op de tweede dag natuurlijk hoogtepunten als het fietsen langs de rivier en door het heuvelland achter Nijmegen, maar aan de andere kant ook de dieptepunten van de Brabantse steden. Ik had mijn route redelijk oppervlakkig opgesteld met de website Brouter.de, die doorgaans prima werk aflevert; maar je moet de paden wel even nalopen. Dit had ik niet gedaan, en dat leverde dus als resultaat op dat ik op de tweede dag in Brabant vooral langs grote wegen fietste en over industrieterreinen. Mijn ervaring is dat dit soort steden eigenlijk maar goed zijn voor 1 ding: proviand inslaan. Heb je dat niet nodig, dan ik er eigenlijk net zo goed omheen fietsen 🙂

 

Driedaagse rondo Nijmegen

DagvannaarKilometersMeters geklommen
VrijdagAlblasserdamNatuurkampeerterrein Den Ouden dam, Kesteren110419
ZaterdagNatuurkampeerterrein Den Ouden dam, Kesteren
Natuurkampeerterrein Morgenrood, Oisterwijk
109391
ZondagNatuurkampeerterrein Morgenrood, Oisterwijk
Alblasserdam77178

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.