Fietstocht over de LF9 – NAP route

Fochteloërveen

Nadat ik gisteren in Bad Nieuweschans was aangekomen en de prachtige LF Kustroute had voltooid vanaf Hoek van Holland, zat ik te dubben over wat te doen voor de rest van mijn trip.

Optie 1 was de Eurovelo 12 verder volgen langs de Duitse, Deense en Noorse kust. Maar ja, ik heb niet eens meer een week de tijd, dus die optie viel heel snel af en was eigenlijk niet eens een serieuze optie. Wel staat een vervolg redelijk hoog op de bucktetlist, want het fietsen zo langs de kust is me wel erg goed bevallen…

De tweede optie was met de trein terug naar huis, zoals de meeste mensen doen. Ik moet bekennen dat ik dit wel overwogen heb, zeker gezien de weersvoorspellingen. Maar goed, ook deze optie liet ik varen omdat ik toch maar vond dat ik geen watje ben.

Het werd dus toch naar huis fietsen. Dit ging ik wederom via een lange afstand fietsroute doen: de LF9. Dit is een fietsroute van Bad Nieuweschans naar Breda, en ik wil hem dan volgen tot ik de Lek over gestoken ben, en dan rechtsaf de Alblasserwaard in.

Maar goed, zover is het nog lang niet. Eerst maar eens op pad gaan 😉

Dag 1: Bad Nieuweschans –> Groningen (95km)

Norg

Omdat de camping in Nieuweschans redelijk dicht bij de snelweg A7 ligt, hoorde ik deze best veel en was ik hierdoor ook vrij vroeg wakker. Zowaar werd ik ook wakker met mooi weer, waardoor ik eens rustig aan op kon breken met tevens kans om de tent enigszins te laten drogen.

Ik zat nog voor half 9 op de fiets, en ging in het frisse ochtendzonnetje het dorp uit. Dit ging in eerste instantie langs een kanaal en enkele bossen, best mooi fietsen.

Oudeschans

Wat verderop in de route ging het vooral door een heel scala aan lintdorpen richting Groningen, en ik had sterk de indruk dat de bedenkers van de route fan zijn van flink zigzaggend op je doel af gaan. Ik kwam namelijk 3x een bordje tegen met dat het 20km was naar Groningen, terwijl ik ondertussen alweer 5 kilometer gefietst had… Weird! Hetzelfde geldt voor Bad Nieuweschans trouwens: toen ik er ruim 30 op had zitten passeerde ik een bordje met 16km daar naartoe…

Helaas was het fietsen het vandaag allemaal nét niet: ik had wat last van verschillende pijntjes in mijn lijf: kuit, knie, zitvlees. Verder was het landschappelijk niet extreem interessant en tot slot kreeg ik vanaf de middag wederom te maken met gigantische plensbuien.

Eenmaal in Groningen aangekomen ging ik eerst richting de Bever, om een extra gastankje te kopen, omdat degene die ik in Harlingen had gekocht niet op mijn brandertje past. Blijkbaar is die alleen geschikt voor schroefdraad-blikjes. Gelukkig hadden ze deze bij de bever, dus heb er gelijk een extra grote gekocht.

Hierna was het snel richting de bekende camping in het stadspark, waar ik vorig jaar ook gekampeerd heb tijdens mijn Hanzetocht.

Camping stadspark Groningen

 

Dag 2: Groningen –> Uffelte (71km)

Gisteravond werd ik bruut gewekt door twee luidkeels krijsende vogels. Zo te horen was het vlakbij de tent. Toen ik er vanmorgen uit ging, lagen er allemaal veren rondom de tent. Dus oftewel er is een vogel te grazen genomen door een roofvogel, of twee vogels waren een flink potje aan het knokken. Ik zal het waarschijnlijk nooit weten…

Vanmorgen vertrok ik wederom met goed weer, en de vooruitzichten waren ook goed. Wel werd er nog regen voorspeld, maar ik kreeg de indruk dat het minder zou zijn dan de afgelopen dagen, echt zorgen maken deed ik me dan ook niet.

Landschappelijk gezien was vandaag eigenlijk een topdag, na het tegenvallen van gisteren. Het eerste stuk ging nog door wat open natuurgebied bij het Paterwoldse meer. Na het passeren van Peize werd het landschap beboster en wist ik dat ik in stilte de grens met Drenthe was gepasseerd.

Fochteloër veen

Hier deed ik fietsen over het prachtige eindeloze Fochteloër veen, passeerde ik kortstondig het Friese Appelscha (waar ik nog even wat belegde broodjes haalde) en dook vervolgens de mooie wouden van het Drents-Friese Wold in.

Drenthe = Hunebed

Dit woud kende ik nog van toen ik als kind hier op vakantie was. Helaas herkende ik er niks meer van terug, behalve van de namen. Ook ben ik nog bij een onderduikershol wezen kijken… dit schuilhol stamt uit de tweede wereldoorlog toen een aantal mannen uit de omgeving hier wilden schuilen om te voorkomen dat ze voor de bezetter verplicht moesten werken in fabrieken.

Onderduikershol Diever

Helaas was het ondertussen toch ook flink aan het regen geslagen. Gelukkig had ik nu wel mijn regenbroek aan, dus ik had er op zich niet bijster veel last van, behalve dan dat het niet inspireerde om te stoppen.

Uiteindelijk heb ik mijn tentje opgezet op een camping midden in het bos nabij Uffelte, de Groene Hen. Hier heb ik precies tussen 2 buien door mijn tent op kunnen zetten. Het was niet de grootste camping van de reis, maar wel midden in de bossen en dat merkte je ook aan de grote hoeveelheid vogels, en ook de variatie daarin, die op de camping rondvloog. Erg leuk!

Nadat de laatste bui was overgetrokken heb ik wat gegeten, en ben vervolgens een rondje wezen wandelen. Het bos was werkelijk prachtig met de ondergaande zon en de opkomende nevel…

Dag 3: Uffelte –> Elburg (98km)

De nevel die gisteravond op kwam zetten was vanmorgen ook nog volop aanwezig op de camping, niet zo heel verrassend, en de tent was hierdoor ook flink nat.

Gelukkig deed de zon ook goed zijn best om door te breken, en dit lukte ook redelijk. Toen ik het uiteindelijk zat was, was de binnentent in ieder geval droog en de buitenkant al een flink eind. De tent heb ik dus maar ’tactisch’ ingepakt, en ik kon weer op pad.

Na weer op de fiets te zijn gestapt ging het in eerste instantie weer verder door de bossen van het Holtingerveld. Hierbij passeerde ik ook weer een tweetal hunebedden.

Op een gegeven moment kwam ik ook langs een oefenterrein van defensie. Uit de omliggende bossen hoorde ik een flink geschiet komen, en even vroeg ik me af of ik misschien een verbodsbord gemist had, maar volgens mij is dat niet het geval. Ik besloot echter wel even flink door te trappen, je moet het niet opzoeken he?

Vrij abrupt was het toen voorbij met de bossen, en kwam ik uit bij Steenwijk. Na het passeren hiervan ging het tot aan Zwolle voornamelijk via open velden, waarbij de wind recht op me in beukte vanuit het zuidwesten. Dit was best zwaar fietsen vond ik en ook niet het meest spannende landschap van de trip.

Meppel

Bij Zwolle aangekomen moest ik de rivier de  IJssel oversteken, en dat ging via een voetveer. Deze lag al klaar, en zodra ik aan boord ging vertrokken we. Ik stond ook binnen een mum van tijd aan de overkant, in Hattem.

Na het verlaten van Hattem ging het via de rand van de Veluwe richting Elburg, waar ik de tent op ging zetten op camping Landgoed Old Putten. Het laatste stuk genoot ik niet meer echt van het fietsen, ik was redelijk moe en had het koud. Gelukkig hadden ze een goede warme douche…

Elburg

Dag 4: Elburg –> Soest (75km)

Koppelpoort Amersfoort

Vandaag stond in het teken van: wind, wind en nog eens wind… om wat preciezer te zijn: harde wind.

Het begon vanmorgen op de camping in Elburg nog redelijk rustig, maar zodra ik had ingepakt, Elburg uit was gefietst en het Veluwemeer richting Flevoland overstak kreeg ik de volle laag van voren.

In Flevoland ging het vooral parallel aan de Veluwe randmeren richting het zuidwesten, pal tegen de wind in. Ik fietste voornamelijk op en langs dijken en soms door een bos. Vlak voor Zeewolde werd ik nog drie keer boos aangekeken door boze ganzen, dat kostte nog meer tijd omdat ik ze besloot voor te laten gaan. Na mijn ervaring met boze ganzen in Leerdam eerder dit jaar had ik geen trek in nog meer van dat soort gedoe. 

Eenmaal Zeewolde voorbij ging het door een bos richting de brug terug naar Gelderland. Het oversteken van deze brug ging best lastig omdat ik bij de heftige zijwind moeite had om recht te blijven fietsen. Ik was in ieder geval blij dat ik op een breed fietspad fietste en niet op de weg.

Nu ging het via de Gelderse zijde langs de rand ere richting Spakenburg. Een deel hiervan fietste ik vorig jaar ook al. Toen was het iets minder vermoeiend.

In Spakenburg aangekomen heb ik in de oude haven eerst ijs en ijskoffie genuttigd, die extra suikers kon ik wel gebruiken. Hierna ging het na eerst een stukje verkeerd te zijn gereden richting Amersfoort. Hier werd helaas met een grote boog om de rand heen gefietst tot het via het centrum richting de Utrechtse heuvelrug ging. Hier kwam ik erachter dat je in Amersfoort ook al een flinke heuvel hebt.

Na het passeren van Amersfoort vond ik dat ik het zat was en te kijken of de camping in Soest al in zicht was. Die ligt gelukkig niet heel ver van de route af dus daar was ik zo.

Eenmaal aangekomen op camping Duynparc Soest bleek dit vooral een camping met stacaravans en bungalows te zijn die niet is ingesteld op trekkers. Gelukkig hebben ze wel een ieniemienie tentenveldje, dus ik kon wel terecht. Hier had ik ook niet veel moeite om de tent op te zetten in de harde wind, dat viel ook weer mee. Ik ben benieuwd hoe hij zich vannacht houdt als er ook regen opgegeven is…

Dag 5: Soest –> Thuis (84km)

Laatste dag van de fietsvakantie vandaag, en ook gelijk degene met het slechtste weer. Was gisteren voornamelijk fysiek zwaar, met de vele tegenwind, dan was het in ieder geval nog wel redelijk droog. Vandaag was het echter vanaf het verlaten van de camping in Soest tot aan +- 10 kilometer voor het behalen van de einstreep fietsen in de regen. En dat was dan ook bij tijd en wijlen ook niet het meest subtiele soort regen, maar regen waar je GOED NAT van wordt door regendruppels ter grootte van een struisvogelei. Gelukkig hield mijn regenjas een hoop tegen (helaas niet alles 🙁 ) en mijn regenbroek hield alles tegen. Jammer genoeg is deze wel te kort, waardoor een heleboel water zo mijn schoenen in liep. Toch maar eens gaan kijken voor van die regenjasjes voor over je schoenen 🙂

Behalve dat het heel veel regende en dat ik zeer natte voeten had, was het landschap vandaag ook niet echt noemenswaardig. Het stuk vanaf de camping tot aan Maartensdijk ging nog door de bossen, en daarna door half beschut open land richting de stad Utrecht. Na het passeren van de stad ging het door Nieuwegein richting de Lek, waar ik van de LF9 afgeweken ben en via de kortste weg naar huis ben gefietst. Door het weer was ik het redelijk zat ondertussen, en het moreel was nogal laag geworden. 

 

Tot slot

 

In totaal heb ik 965 kilometer gefietst de afgelopen 11 dagen, en over het algemeen is het erg goed bevallen. Ik fietste veelal door redelijk afwisselende landschappen en plaatsjes, het weer was niet al te slecht en de campings prima. Achteraf gezien had ik best een hoog daggemiddelde: 88km per dag. Aanzienlijk hoger dan mijn tocht van vorig jaar over de Hanzeroute, maar goed ik heb nu geen rustdagen genomen, en het tempo zat er over het algemeen goed in. 

Voor de liefhebbers, zie onderstaande tabelletje van mijn dagen fietsen op de Lf9. 

LF9 NAP route 2021

DagvannaarKilometersMeters geklommen
DinsdagCamping Holland Poort, Bad Nieuweschans
Camping stadspark Groningen94168
WoensdagCamping stadspark GroningenDe groene hen Uffelte
70156
DonderdagDe groene hen Uffelte
Landgoed Old Putten Elburg
97189
VrijdagLandgoed Old Putten Elburg
Duynparc Soest
75596
ZaterdagDuynparc Soest
Thuis85367

2021 – LF Kustroute en NAP route (11 dagen)

 

 

Bladwijzer maken Permalink.

5 reacties

 1. Hans van Westen

  Hoi Marcel. Leuk verslag. Wij zijn van plan de LF9 NAP route te fietsen, van Breda naar Groningen. Aangezien de LF routes worden opgeheven/vervangen door icoonroutes, en ik op de website van Nederland Fietsland de LF9 route niet meer zie staan, vroeg ik me af of de route nog is bewegwijzerd. Kunnen we gewoon de LF9 bordjes nog volgen?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groet, Hans & Angelique
  Hoorn

  • Hoi Hans en Angelique. Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ik deze route gefietst heb, maar toentertijd waren de bordjes er nog. Wel misten er op een paar plekken wat bordjes voor mijn gevoel, maar daarvoor had ik ook een GPS track meegenomen. Ook op plekken waar hij parallel liep met de LF7 (Utrecht geloof ik?) ontbraken de LF9-bordjes en heb ik gefietst aan de hand van de LF7-bordjes.

   De LF9 staat overigens nog op mijn papier ‘LF-basiskaart’ met druk 2022, dus dat geeft wel kans dat de bordjes er ook nog zullen zijn.

   Veel plezier!

  • Wij fietsen hem nu (juni 2022) en de borden staan er nog. Staat goed bewegwijzerd. Wij hebben de route ook uitgezet op de knooppunten app. Handig om erbij te gebruiken. Naar LF9 borden genoeg.

 2. Hallo Marcel,

  Heb je misschien de route op GPX bestanden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *