Fietskampeertochtje Chaam en terug

Al jarenlang maak ik mooie wandeltochten met rugzak. Je reist hierbij met een laag tempo door het landschap, waardoor je ten volle van dit landschap en de omgeving kan genieten. Een nadeel is echter dat je een redelijk lage actieradius hebt. ‘Even’ 5 kilometer omlopen van de route voor een supermarkt is niet leuk als je er al 25 kilometers op hebt zitten die dag.

Eveneens al jaren loop ik om die reden te denken om een goede fiets aan te schaffen, om daarmee fietskampeertochten te gaan maken. Net zoals wandelen met rugzak een prachtige manier van slowtravel, maar wel met een flink grotere actieradius.

Helaas heeft het aanschaffen van die fiets even geduurd, aangezien het gros van de fietsfabrikanten alleen maar fietsen willen produceren en verkopen voor gemiddelde en kleine mensen. Zodra je wat langer bent dan gemiddeld heb je amper nog keus op het fietsvlak, maar uiteindelijk heb ik toch een mooie passende fiets kunnen vinden: een Santos Travelmaster 3+. Na een viertal proefritten heb ik deze fiets helemaal samengesteld naar mijn wensen, en zodoende mocht ik hem uiteindelijk op gaan halen bij de dealer.

Uiteraard kon ik hierna niet wachten om er mee op pad te gaan, en dan natuurlijk het liefst inclusief tent en zulks. Dat werd dus afgelopen weekend. Bestemming werd het Brabantse plaatsje Chaam, waar ik een natuurkampeerterrein als potentiële kampeerplek had gevonden. Bedoeling was om er een twee dagen durend rondje van te maken: zaterdag in de loop van de dag vertrekken, en zondag via een andere route weer naar huis.

Dag 1: Thuis –> Chaam (85km)

De hele ochtend regende het al, maar volgens de verschillende buienradars en weer-apps zou het aan het einde van de ochtend op moeten klaren. Hier had ik mijn zinnen op gezet om te gaan vertrekken voor mijn eerste fietskampeertocht EVER.

De route die ik van te voren uitgetekend had via de website Brouter.de stond op mijn Garmin, en ik kon even na 13 uur wegrijden met volle bepakking. Nog voor ik Alblasserdam uit was reed ik weer in de regen. Kan ik in ieder geval zeggen dat ik die vuurdoop ook al gehad heb 😉

Het eerste stuk was voor mij bekend terrein, want dat ging via de Hollandsche Biesbosch om Dordrecht heen. Totaal geen straf, ik vind de Hollandsche Biesbosch verreweg het mooiste stuk natuur in de ruime omgeving; het gaat er langzaamaan steeds wilder uitzien. Zeker in deze tijd van het jaar met de vele wilde bloemen is het prachtig, ook al is het weer grijs en grauw. Gelukkig was het bij binnenrijden van de Biesbosch wel gestopt met regenen, dat was dan wel weer fijn.

Hollandse Biesbosch

Na het passeren van de Biesbosch ging het via de Moerdijkbrug de provincie uit, Noord-Brabant in. Dit ging met het duizelingwekkende stijgingspercentage van 1%. Ik moet zeggen, ik merkte er niet veel van en ging er smooth overheen.

Eenmaal in de Brabantse provincie aangeland, ging de route eerste via de bebouwde kom van Moerdijk en Zevenbergen zuidwaarts. Aan beide plaatsjes mis je niet heel veel, zeker niet omdat er in Zevenbergen ook nog een wegopbreking was waardoor ik een omleiding moest volgen. Na het verlaten van Zevenbergen ging het een poosje tussen de akkers door, soms over een met bomen beschutte dijk. Best leuk fietsen, en uiteindelijk gaat het door de ieniemienie dorpjes Bosschenhoofd en Rucphen. In de eerste heb ik nog even relaxed zitten lunchen in het zonnetje, waarna ik weer verder ging. Het landschap werd nu ook gevarieerder, ik kwam namelijk ook door bossen. Erg leuk fietsen, en hier was het ook waar ik de eerste vakantiefietsers tegenkwam. Waarschijnlijk omdat er hier in de regio enkele lange afstandsfietsroutes lopen zoals het Van Gogh pad.

Na uiteindelijk voor Zundert een scherpe bocht naar links gemaakt te hebben richting het Noord-oosten en uiteindelijk Oosten, kwam ik uiteindelijk tegen half zes aan op de camping ’t Beekdal vlak buiten Chaam. Na me telefonisch aangemeld te hebben mocht ik een mooi plaatsje uitzoeken, en kon ik de tent op gaan zetten. Helaas kwam ik er wel achter dat ik mijn tentharingen vergeten was, waardoor het dus eigenlijk zo goed als onmogelijk was om de tent op te zetten. Gelukkig mocht ik van een paar mensen naast me een paar haringen lenen, zodat het uiteindelijk toch gelukt is om de tent mooi neer te zetten. Dat was maar goed ook, want ‘s-avonds begon het stevig te regenen.

Kamperen op camping ’t Beekdal

Dag 2: Chaam –> Thuis (80km)

Na een af en toe door een regenbui onderbroken maar verder goede nachtrust was ik de volgende ochtend weer bijtijds wakker. Omdat de tent redelijk beschut stond bij de bomenrand van de camping zou het nog wel even duren voor die de kans zou krijgen om goed te drogen, dus ik besloot niet al te lang te wachten met opbreken. Na alles opgeborgen te hebben nog snel een aantal krentenbollen als ontbijt, waarna ik na afgerekend te hebben weer op pad ging.

Het eerste stuk ging weer lange stukken door het bos, op zich natuurlijk weer best mooi. Enige nadeel was dat het fietspad wel langs redelijk drukke N-wegen liep, wat ik persoonlijk wat minder leuk vind. Dat moet de volgende keer beter kunnen 🙂

Na het passeren van het plaatsje Dongen kwam ik op zo’n beetje het leukste fietspad van deze tweedaagse, namelijk door een natuurgebiedje langs het stroompje de Donge. Het fietspad hier was erg smal, onverhard en slingerde van links naar rechts en van boven naar beneden. Erg leuk en afwisselend fietsen dus vergeleken met de eerdere lange stukken asfalt.

Na het verlaten van dit natuurgebied werd het helaas wat minder leuk: met uitzicht op de Amercentrale, die hoog boven Geertruidenberg uitsteekt, kwam ik in het open polderland terecht waar de wind vrij spel had. Helaas leek het hier ook alsof de wind maar steeds uit één richting kwam: van voren. Dit was dus een redelijk zwaar stuk, en dat werd er niet beter op doordat het landschap ook niet echt geweldig interessant was. Na het oversteken van de Bergsche Maas werd dit alleen nog maar erger, omdat mijn route het hele stuk tot aan de brug over de Merwede parallel liep aan de snelweg A27. Ik reed dus continue met wind tegen in het lawaai van de drukke snelweg. Niet echt fijn fietsen ofzo. Het enige positieve van dit stukje was het moment dat ik langs een fruitautomaat bij een boerderij kwam, welke ik even leeg heb gekocht. De kersen, honing en verse appelsap smaakten prima!

Na het kruisen van de Merwede ging het nog een klein stukje noordwaarts, om via de Alblasserwaard huiswaarts te rijden. Helaas had ik ook hier weer volle bak wind tegen, en de laatste loodjes waren hier letterlijk het zwaarst. Uiteindelijk rond half 2 in de middag kwam ik weer thuis aan, bijna 24 uur na vertrek. Al met was het een leuke eerste tocht geweest.

Alblasserwaard

Tot slot

Één van de redenen van dit tochtje was natuurlijk het testen van mijn materiaal, en om te kijken of er dingen anders moeten. Zo ben ik er in ieder geval achter dat:

 • Ik de haringen van de tent mee moet nemen. Ik voelde me best dom toen ik erachter kwam dat ik ze vergeten was.
 • De tassenindeling wellicht beter en gestructureerder kan. Ik liep vooral bij uitpakken op de camping teveel door de tassen te zoeken: wat zit nu in welke tas.
 • Gereedschap in een aparte zak in één van de zijtassen, en niet meer in de stuurtas.
 • Ik op de terugweg het laatste stuk door de Alblasserwaard via de kortste/snelste routes moet fietsen. De Alblasserwaard ken ik nu wel, en die is niet geschikt voor een extra stukje om nog wat kilometers te maken.
 • Ik weer op pad wil, dit weekend smaakte naar meer!

Cijfers dag 1:

 • Totaal gefietste afstand: 85,0 kilometer
 • Totale fietstijd inclusief pauze: 4:10 uur
 • Meters stijgen: 252 meter
 • Meters dalen: 243 meter

Cijfers dag 2:

 • Totaal gefietste afstand: 80,1 kilometer
 • Totale fietstijd inclusief pauze: 4:20 uur
 • Meters stijgen: 190 meter
 • Meters dalen: 207 meter

2020 – Eerste trektochtje ooit (2 dagen)

 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *