Op de koffie in Emmen

Mijn fiets vlak voor vertrek…

Als voorbereiding voor mijn lange fietstocht in September ging ik de afgelopen dagen ‘even op de koffie’ bij pa en ma in Emmen. Dit ‘even’ is een ruim begrip, ik ging namelijk op de fiets! Ik zou er zes dagen over doen, en dit gaf me ruimschoots de mogelijkheid om het fiets- en kampeermateriaal uitgebreid te testen.

Eerste dag: thuis –> Zeewolde (96km)

Vanwege de opgegeven warmte vandaag was ik al vroeg opgestaan om in ieder geval in de ochtend nog enigszins in de koelte te kunnen fietsen. Zodoende was ik er klokslag 8 uur helemaal klaar voor en reed bepakt en bezakt de tuin uit.

Mijn eerste etappe van deze fietstocht naar Emmen zou vandaag eindigen bij een natuurkampeerterrein vlakbij Zeewolde. Het eerste stuk tot aan de Lekbrug bij Nieuwegein ging nog over bekend terrein, maar doordat mijn route afwisselend over de Lekdijk en over tiendpaden ging was het wel fijn fietsen.

Mooi laantje in de Alblasserwaard

Na de rivier de Lek gekruist te zijn ging het via de binnenstad van Nieuwegein en Utrecht richting De Bilt en Bilthoven. Door de eerste twee steden was onverwacht prettig fietsen, over lange goede fietspaden langs onder andere het Merwede kanaal. Eenmaal Utrecht uit kwam ik nog langs de hoofdkantoren van de weeralarmen en Corona.

Inmiddels was de temperatuur ook aardig gestegen, het was al zeker tegen de 30 graden. Gelukkig liep de route nu door de bossen van het Gooi. Weliswaar langs een drukke N-weg, maar ik reed wel in de schaduw.

Uiteindelijk kwam ik uit in Baarn, waar ik achtereenvolgens bij een bakker American Style Iced-Coffee op heb, bij een loempiatent loempia’s heb gehaald en bij de Coop boodschappen voor vanavond heb gedaan.

Na het verlaten van Baarn was het niet ver meer, nog maximaal 25 kilometer. Helaas gingen deze kilometers wel door een zeer open polderlandschap (saai) richting Spakenburg. Dit schampte ik via de rand en uiteindelijk ging het via een mooi fietspad langs het Nijkerkernauw richting de camping. Hier was het te merken dat het warm weer was, het was stervensdruk met bootjes op het water. Na uiteindelijk via een brug overgestoken te zijn naar Flevoland, was het niet ver meer naar de camping De Altena en heb ik de rest van de middag niet bijster veel meer gedaan… Het was uiteindelijk best warm… Alleen ‘s-avonds ben ik nog een rondje door het horstrijkerbos wezen wandelen, maar dat viel tegen: lange rechte paden en de bossen zo dicht dat er niks te zien was.

Horstrijkerbos oid…

Tweede dag: Zeewolde –> Hardenberg (108km)

Vanmorgen was ik reeds voor 6 uur wakker. Gezien de voorspelde hitte en de afstand die ik vandaag voor de boeg had besloot ik maar gelijk op te ruimen. Omdat de tentjes van de fietssters naast me redelijk dicht bij de mijne stond, probeerde ik zo zachtjes mogelijk te doen; maar ik kan me niet voorstellen dat dat gelukt is.

Na ook nog ontbeten te hebben met een paar bakken koffie, ging ik letterlijk klokslag half acht weer op pad. De temperatuur was nog prima, graadje of 17. Heel vreemd, maar na na een kwartiertje Flevoland achter me te hebben gelaten en Gelderland ingereden te zijn was het spontaan een paar graden warmer. Blijkbaar doet dat water om Flevoland toch nog iets.

Tot aan Harderwijk ging ik over een mooi fietspad langs de randmeren: links 1 van de 12 meren, rechts eindeloze polders, af en toe afgewisseld met de snelweg A28.

In Harderwijk kwam ik erachter dat deze plaats blijkbaar ook een boulevard heeft. Nu was het erg rustig, maar gezien de grote aantallen terrassen zag het ernaar uit alsof het wel erg druk kan worden.

Na het verlaten van Harderwijk ging het meer landinwaarts richting Zwolle. Ik had niet veel aandacht voor het landschap, want na het verlaten van Harderwijk begon er zich een pijnlijk gevoel te ontwikkelen in mijn rechterkaak, -oor en -slaap. Erg vervelend, en hierdoor had ik ook wat minder aandacht voor de omgeving. Bij mijn eerstvolgende pauze bleek de pijn spontaan weg te trekken na het afdoen van mijn fietshelm. Blijkbaar heeft het best wat impact als je dat ding niet helemaal goed opdoet…

Uiteindelijk kwam ik tegen het einde van de ochtend aan in de mooie binnenstad van Zwolle, waar ik besloot om een terras te gaan zoeken voor een goede lunch. Het werd uiteindelijk een flink broodje kip/spek met mosterdsaus. Het was eigenlijk precies wat ik nodig had.

Lunch in Zwolle

Na weer op pad te zijn gegaan ging de route nu voornamelijk langs het Vechtdal. Een erg mooie route, al was het in de open stukken bovenop dijkjes werkelijk bloedverziekend heet. Later las ik dat het in sommige delen van Nederland voor het middaguur al over de 30 graden was.

Rusten in de schaduw….

Stoffig pad

Afwisselend was de route wel, en hij ging door een redelijk dunbevolkt gebied. Ik ging nog door Ommen en Dalfsen, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Ook kwam ik gelukkig ook door forse stukken bos, wat best wel scheelde qua temperatuur. Ook erg veel zand- en schelpenpad hier. Leuk, maar wel erg stoffig.

Uiteindelijk kwam ik aan bij de camping die ik op het oog had, natuurkampeerterrein de Klashorst vlakbij Hardenberg. Helaas had deze camping nog amper plekjes vrij met voldoende schaduw, dus de tent moest in de brandende zon komen te staan. Gelukkig was er hij de ingang van de camping wel een veldje met picknicktafels waar wel enigszins schaduw was. Hier heb ik een poosje af zitten koelen met 2 dikke Bertha’s…

Kampeerplek bij zonsondergang

Derde dag: Hardenberg –> Emmen (42km)

Vandaag redelijk laat vertrokken, rond negen uur. Dit omdat de bestelde broodjes pas om half 9 af te halen zouden zijn, en omdat ik een redelijk korte etappe voor de boeg had. Vandaag zou ik namelijk naar het doel van deze tocht gaan: Emmen, waar ik een bezoek aan pa en ma zou gaan brengen. Gewoon omdat het kan…

Al tijdens het nuttigen van de broodjes begon het een beetje te regenen, en toen ik de eerste 25 meter op de fiets had afgelegd begon het steeds harder te regenen. Ik vond het eigenlijk wel lekker, het was een stuk aangenamer dan de hitte van de afgelopen dagen.

De route begon gelijk al goed: tot aan Hardenberg voornamelijk door bebost gebied. Erg mooi en afwisselend. Na Hardenberg was de route tot aan Coevorden een leuke afwisseling tussen beboste stukken en kleinschalige akkergebieden met mooie hoeves. Erg leuk fietsen, en het deed me enigszins denken aan de omgeving waarin ik vorig jaar het Twentepad heb gelopen.

Chillen bij een bankie

Vlak voor Coevorden merkte ik wat reliëf op in het landschap: de Hondsrug. Op de weg zelf merkte ik hier weinig van tijdens het fietsen.

Na Coevorden even verkeerd gereden te zijn ging het daarna via een niet al te spectaculair landschap richting eindpunt Emmen, waar ik nog voor half 12 aankwam. Hier heb ik de rest van de dag relaxed doorgebracht met pa en ma, om zodoende morgen goed uitgerust weer richting Alblasserdam te gaan…

Vierde dag: Emmen –> Deventer (92km)

Na rond achten afscheid genomen te hebben van pa en ma ging het strak zuidwaarts richting de Duitse grens. Die stak ik na ongeveer een half uurtje fietsen haast ongemerkt over, het is dat er een groot blauw bord stond om me welkom te heten 🙂

Maisveld-tunneltje

In eerste instantie ging mijn route nog door het grensstadje Emlichheim, waar je duidelijk niet bang hoeft te zijn om geen boodschappen te kunnen doen. Ik kwam wel een stuk of 6 supermarkten tegen.

Na het verlaten van Emlichheim ging het door mooie akkerlanden en af en toe een bosje richting het zuidwesten. Hierbij moest ik ook een heuse col over steken, wel 45 meter boven NAP!!!!

Na nog geen uurtje door Duitsland gefietst te hebben ging het weer terug de grens over Nederland in. Dit ging letterlijk geruisloos, ik kwam alleen op een gegeven moment een bordje Welkom in Hardenberg tegen, maar of daar de grens was? Geen idee!

In Sibculo even boodschappen gedaan en gepauzeerd, en daarna langs een lawaaiige N-weg richting Hellendoorn. De route ging vooral door zanderige en stoffige bosgebieden, af en toe afgewisseld door een akker. Op zich prima fietsen…

Na het passeren van Hellendoorn kwam ik op het hoogtepunt van de dag: de Sallandse heuvelrug. Hier zat wel een serieus klimmetje in, met op een gegeven moment stijgingspercentage van 5%. Uiteindelijk werd ik wel beloond door een lange afdaling, waar ik even bij kon komen. Wel jammer dat het een smal fietspad was en ik af en toe tegenliggers tegenkwam waardoor ik af en toe moest remmen. Sowieso was dit stuk fietsen erg mooi, lekker in het bos en lekker onverhard. Niks mis mee! Onderweg kwam ik ook een aantal Pieterpadlopers tegen, dat ook door deze streek loopt. 

Na het verlaten van de Sallandse heuvelrug werd het landschap ook gelijk minder aantrekkelijk. Bijna gewoontjes door de vele akkers. Ik was blij dat ik volle wind mee had, dus ik schoot best wel lekker op.

Lunch in Deventer

Uiteindelijk was ik redelijk vroeg op de stadscamping van Deventer, op een steenworp van de IJssel aan de overkant van de binnenstad. Hier heb ik de tent neergezet en ben de stad nog even gaan verkennen. Zo heb ik onder andere een heerlijk broodje warm vlees op, en ‘s-avonds ben ik nog de skyline van de stad wezen fotograferen met zonsondergang.

Skyline Deventer

Vijfde dag: Deventer –> Leersum (69km)

Vandaag een van de mindere dagen tot nu toe. Landschappelijke weinig interessants doordat ik een groot deel langs autowegen en door buitenwijken van steden gestuurd werd.

Verder had ik ook best wat last van mijn reet bij het fietsen, dat maakte het er ook niet prettiger op. Dit in combinatie met eveneens de flinke hitte maakt dit geen topdag in deze reeks van tochtjes om in Emmen op de koffie te gaan.

Kamperen zou ik gaan doen op het natuurkampeerterrein de Kleine Groeneweg. Een mini camping in Leersum op de Utrechtse Heuvelrug die alleen maar trekkers toelaat. Je komt dus niet tussen de ronkende kolossen te staan, erg leuk. Ik had van te voren op de website gelezen dat reserveren of vooraf bellen niet mogelijk of nodig was, dus daar was ik vanuit gegaan. Bij aankomst bleek echter toch dat ze al vol zaten. Best apart… maar maakt verder niet uit, het is allemaal ter plekke prima opgelost.

Zesde dag: Leersum –> Thuis (75km)

Gisteravond trok er een heftig maar korte onweersbuitje over, en ‘s-nachts nog een keer. Gelukkig bleef het droog in de tent, en de volgende ochtend stond ik desondanks toch weer fris op.

Het was te merken dat het een echte trekkers camping was waar ik stond, er was een flinke rij voor het toilet van mensen die op hetzelfde idee als ik waren gekomen om bijtijds te vertrekken 🙂

Na alles opgebroken te hebben ging het eerst richting een bakker om ontbijt te halen. Na dit genuttigd te hebben ging ik voortvarend fietsendop pad. Het eerste stuk ging door een paar mooie landgoederen met dito kastelen. Erg mooi fietsen. Hier waren ook duidelijk de sporen van de storm van gisteravond te zien. Er lagen aardig wat afgebroken takken langs de weg.

Mansion

Na het verlaten van de Utrechtse heuvelrug kwam ik in de buurt van de Kromme Rijn, waar je erg veel appel- en perenkwekerijen hebt. Ik vond de hoeveelheid peren die ik heb gezien imposant; daar kan je heel wat perensapjes van maken!

Bij Nieuwegein ging het via de stuw, de vesting en de Lekbrug naar de overkant om daar via het Merwede kanaal in Meerkerk uit te komen. Hier heb ik op een terrasje aan het kanaal even geluncht(broodje goulashkroketten) om daarna via de snelste weg langs de Alblas naar huis te fietsen.

Lunchen in Meerkerk

Stuw bij Nieuwegein

 

Weer thuis

Na in 6 dagen bijne 500 kilometer gefietst te hebben kijk ik terug op een mooie week die veel te snel voorbij ging. Af en toe was het wel erg warm, maar dat was redelijk te voorkomen door op tijd te starten. Wat betreft de impact van Corona op deze trip: op alle campings waar ik verbleef waren maatregelen getroffen, en ook wat betreft de andere gasten viel het me eigenlijk reuze mee. Dit verbaasde me eigenlijk wel een beetje, want als je de verhalen moet geloven leven we onderhand in Hel & Verdoemenis doordat niemand zich meer aan de maatregelen houdt.

DagVanNaarKilometers
VrijdagAlblasserdamZeewolde95
ZaterdagZeewoldeDiffelen105
ZondagDiffelenEmmen42
MaandagEmmenDeventer92
DinsdagDeventerLeersum67
WoensdagLeersumAlblasserdam76

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *