Grenslandpad: van Nispen naar Bergen op Zoom

De LAW ‘het Grenslandpad’ loopt tussen Nispen en Bergen op Zoom door een afwisselend bebost en agrarisch landschap. Dit stuk van het Grenslandpad is ongeveer 14 kilometer, en dat zou normaalgesproken geen probleem moeten zijn voor een dagetappe. Echter aangezien er in Nispen in het weekend blijkbaar geen openbaar vervoer rijdt besloot ik het stuk tussen Nispen en Wouwse Plantage weer als lus te lopen.

Grenslandpad: Wouwse Plantage –> Nispen en terug (14km)

De auto parkeren deed ik bij het Natuurpunt in Wouwse Plantage. Hier is een parking beschikbaar voor dagjesmensen zoals wandelaars en fietsers. Na aankomst pikte ik al vrij snel de markeringen van het Grenslandpad op, dat me richting Nispen zou voeren.

Helaas is dit stuk niet het mooiste stuk dat ik heb gelopen van deze LAW. Sowieso liep ik bijna geheel op asfalt: in eerste instantie op een geasfalteerd fietspad maar later ook op smalle landbouwweggetjes. Hier was het me ook gelijk weer duidelijk waarom dit langeafstandspad de naam ‘Grenslandpad’ draagt: je loopt kilometers lang op paden die ook gelijk de grens met België vormen. Dit is onderweg ook goed te merken: links(NL) staan vuilnisbakken van de gemeente Nispen, rechts(BEL) van de gemeente Essen 🙂

Na in het dorpje Nispen te zijn aangekomen ging het met een lus door het dorp weer terug richting Wouwse plantage, maar nu iets noordelijker via wandelknooppunten. Landschappelijk gezien was dit om eerlijk te zijn nog minder interessant dan de route over het grenslandpad, alleen maar over landbouwwegen langs boerderijen waar ook nog best veel autoverkeer was. In die zin was de ‘heenweg’ naar Nispen een stuk leuker.

  • Totaal gewandelde afstand: 14,4 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 2:30 uur
  • Meters stijgen: 127 meter
  • Meters dalen: 129 meter

Grenslandpad: Wouwse Plantage –> Bergen op Zoom (7km)

Dit stuk heb ik al eens eerder gelopen, namelijk tijdens het lopen van een etappe van het Streekpad 17 – Brabantse Wal. Deze etappe ging van Putte naar Wouwse Plantage, en toen ben ik lopend naar Bergen op Zoom gegaan om daar de bus te pakken. Aangezien dit stukje Grenslandpad niet bijster spectaculair is, besloot ik dit niet opnieuw te lopen. Een volgende etappe van het Grenslandpad pak ik wel op in Bergen op Zoom 😉

Eindconclusie

De route van het Grenslandpad tussen Nispen en Bergen op Zoom vind ik niet het mooiste stuk dat ik gelopen heb van deze over het algemeen toch wel mooie LAW. Je loopt veelal over asfalt langs boerderijen en andere bedrijfspanden door een verder agrarisch landschap. De variatie is niet heel erg geweldig zeg maar 😉

 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *