Reisverslag fietsen naar Bremerhaven

Dag 1: Alblasserdam –> Buren (65 km)

Vandaag vertrekken Marcha en ik op de fiets. Het plan is om naar Denemarken te fietsen. Het stuk door Nederland heb ik gemaakt met de routeplanner van de fietsersbond, en dat stuurt ons via onder andere Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf en Ottoland de Alblasserwaard uit, waarna het via de Vijfheerenlanden en Heerlijkheid Marienwaard richting het plaatsje Buren in de Betuwe gaat, waar we gaan kamperen op natuurkampeerterrein de Karekiet.

Qua fietsen ging het erg lekker met goed weer. Ook erg afwisselende route. Onderweg uiteraard paar keer gestopt voor pauze, waaronder bij een ijssalon bij een boerderij waar ze overheerlijk ambachtelijk ijs verkochten. Heerlijk!

Tent opzetten ging erg vlot op het erg mooie natuurkampeerterrein. Hier waren we redelijk bijtijds, waarna het vooral relaxen was dat de klok sloeg. Helaas moesten we de tent wel verplaatsen vanwege een misverstand over waar we mochten staan. We hadden de tent per ongeluk op een gereserveerde plek gezet.

Dag 2: Buren –> Otterlo (59km)

Na een voor mij en voor Marcha minder goede nacht deden we ‘s-morgens rustig aan, mede omdat de tent ook moest drogen. Die was namelijk zeiknat van de condens. Men zegt wel dat het kurkdroog is in Europa, nou niet bij onze tent ?

Na uiteindelijk op de fiets gestapt te zijn ging het eerst weer door de Betuwe met zijn miljoenen appel- en perenbomen. Dit ging zo door tot aan Kesteren, waar het via de brug over de Nederrijn naar Rhenen ging, waar we via een stevig klimmetje nog een staartje van de Utrechtse Heuvelrug meepikten.

Door de Gelderse vallei ging het nu richting studentenstad Wageningen, waar we op de Markt bij 1 van de vele cafés flink geluncht hebben. Dit smaakte prima, en we konden na vertrek er weer even goed tegenaan.

We mochten nu langzaamaan richting de Veluwe fietsen. Hiervoor moest we eerst nog langs Bennekom, Lienden en Ede. Het fietsen door Ede was eigenlijk zonde van de tijd, mis je niks aan. Na deze stad kwamen we echter wel vrij vlot op de Veluwe terecht met zijn mooie bossen, heidevelden en strakke fietspaden. Helaas was het ook wel erg druk, waardoor het goed opletten was.

Uiteindelijk kwamen we aan in Otterlo, waar we een plekje zochten op de camping Beek & Hei, waar ik al 2x eerder heb gestaan. ‘S-avonds hebben we nog heerlijk gegeten bij een restaurantje in de buurt, ik had de lekkerste sate-schotel ever!

Dag 3: Otterlo –> Lemelerveld (76km)

Ondanks de goede nacht was ik toch vroeg wakker, mijn matje was namelijk leeggelopen. Erg jammer, want ik had hem vorig jaar pas gekocht. Het was nog niet helemaal duidelijk of hij lek is of gewoon leeg vanwege niet goed afsluiten van het ventiel. Vanavond op de volgende camping gaan we het merken… fingers crossed… 

Na vertrokken te zijn van de camping ging het eerst langs de supermarkt in Otterlo om lunch te halen, waarna we op pad gingen. Het eerste stuk ging via vals plat omhoog naar ruim 90 meter hoog, met af en toe een paar leuke snelle afdalingen. Op het stuk langs de drukke autoweg na eigenlijk erg leuk fietsen. Ik moet zeggen dat ik de bosgeuren ook een verademing vond na 2 dagen te moeten genieten van strontmest geuren 😉

Na uiteindelijk het bos achter ons gelaten te hebben ging het via Twello en Voorst richting Deventer, waar we de IJssel overstaken. Hierna fietsten we langs het Overijssels kanaal door Raalte richting Lemelerveld waar we op een natuurkampeerterrein De Rietkraag een mooi plaatsje vonden om te kamperen. Erg mooie en nette camping ook.

Dag 4: Lemelerveld –> Stieltjeskanaal (56km)

De camping in Lemelerveld waar we staan was erg fijn, en we deden mede daarom ook best langzaam aan voor vertrek, maar rond elven was het vertrek daar.

Helaas was het weer een erg warme dag, en daardoor lag het tempo niet bijster hoog. Gelukkig was het wel weer een erg mooie fietsdag met veel afwisseling. Zo reden we het eerste deel vooral door de bossen rondom de Lemelerberg, waar ons pad ook nog eens gekruist werd door een schaapskudde.

In Diffelen hebben we geluncht. Pannekoeken. Blijkbaar was dit nodig, want hierna reden zowel Marcha als ik een stuk soepeler 🙂

Het stuk richting Coevorden ging door landbouwgebieden maar niet zo saai als in de Alblasserwaard. In Coevorden even boodschappen gedaan, en daarna op zoek naar de camping. Die ligt 3 kilometer buiten de stad langs een kanaal, en we mochten de tent op een plekje pal naast het kanaal zetten. Niet de mooiste plek ooit, want het was vol in de zon. Later op de avond bleek het juist een goede plek te zijn, omdat we ook geen last hadden van de lantaarnpalen op de camping.

Dag 5: Stieltjeskanaal –> Sellingen (61km)

Omdat ze vandaag weer erg warm weer opgaven waren we  redelijk vroeg weer op pad, het was denk ik onze vroegste dag van de reis tot nu toe.

Na het verlaten van Coevorden reden we wederom weer door mooie afwisselende bossen en heidevelden, om Emmen heen en daarna door naar Ter Apel. Helaas misten we hierbij wel de hunebedden die de kaart beloofd had, balen 🙁

Even voorbij Ter Apel hebben we in een restaurant bij een klooster wat gedronken en een gebakje gegeten, wat goed smaakte en waarna we weer op de fiets sprongen voor de laatste loodjes.

Einddoel voor vandaag is een camping in Sellingen, wederom een natuurkampeerterrein. Deze ligt in een mooi bos met een mooi trekkersveld: camping de Slangenborg. Hier stond we nog met een andere fietser en een wandelaarster. ‘S-avonds hebben we met de fietser nog een potje zitten kaarten.

Dag 6: rustdag in Sellingen (5km)

Vandaag houden we een rustdag. Dit omdat Marcha erg veel last heeft van haar stuitje en dat wat rust wil geven. Ook geven ze vandaag 34 graden op en dat is ook een prima reden voor siësta. Tevens heb ik geprobeerd een lek in mijn matje te vinden, want die is helaas elke ochtend een stuk zachter dan dat ik hem ‘s-avonds opgepompt had…

De wandelaarster, die het westerwolde-pad aan het wandelen is, hield ook een rustdag en het was een gezellige dag met kletsen, lezen en slapen. De enige kilometers op de fiets waren naar het restaurant in Sellingen voor het avondeten.

 

 

Dag 7: Sellingen –> Surwold (41km)

Vandaag werd het weer tijd om op de fiets te stappen. Er staat geen hele lange etappe op het programma, hooguit 35 kilometer. Dit om Marcha d’r stuitje te ontzien. Hopelijk helpt de rustdag een beetje, evenals de korte etappe van vandaag. Daarnaast heeft ze ook nog wat aanpassingen gedaan aan d’r stuur, dus het is afwachten wat de dag brengt…

Al binnen een paar kilometer van de camping gingen we grens met Duitsland over. Dit was overigens eerder te zien aan de Duitse borden en slechtere staat van het wegdek dan dat we een welkomstbord zagen. Helaas geen rode loper voor ons 🙂

Het fietsen ging door best wel afwisselende landachappen: landbouwgebieden (stank van varkens!), bossen, dorpjes… Niet heel veel anders dan wat we in Drenthe ook al deden, en ook niet bijster ver van waar ik een paar jaar terug ook al fietsttocht langs diverse Hanzesteden.

Omdat we zo’n korte afstand fietsten vandaag waren we al even na 13:00 uur op de camping Blankes Gluck in Surwold. Die bleek echter dicht te zijn tussen 13u en 15u, en daarom gingen we maar wat drinken en eten in het nabijgelegen klimbos.

Na alsnog ingecheckt te hebben en de tent opgezet gingen we nog even midget-golven bij hetzelfde klimbos. Erg leuk, want het parcours was best lastig…

Dag 8: Surwold –> Westerstede (56km)

Vanmorgen waren we vroeg op, en voor achten zaten we al op de broodjes te wachten. Helaas kwamen die maar niet, dus werd het een bordje muesli. Blijkbaar was de bakker niet langsgeweest op de camping. Wij verdenken de beheerder ervan dat hij het uberhaupt niet doorgegeven heeft, gezien zijn (ON)nuchterheid van de avond ervoor…

Na vertrok ging het verder oostwaarts, richting Westerstede, waar de volgende camping op de planning staat.

Helaas was het fietsen niet echt geweldig. Het eerste uur ging meer over drukke autowegen dan ons lief was, en de rest door niet al te afwisselend landschap. Eigenlijk vond ik alleen de laatste 4 kilometer voor de camping leuk, want die gingen over een single trail track. Tof!

Dag 9: Westerstede –> Bremerhaven (72km)

Vanwege de zadelpijn issues van Marcha hebben we besloten om niet meer naar Denemarken te gaan fietsen, maar om naar het station van Bremerhaven te gaan en daar de trein naar huis te pakken.

Daarom heb ik gisteravond nog via brouter.de een route gemaakt naar de Duitse havenstad, en vanmorgen gingen we dus die kant op fietsen in plaats van richting Scandinavie. Jammer, maar volgende keer beter.

Het eerste stuk was erg leuk fietsen: weer over singletrails, best mooie landschappen en niet al te winderig.

De rest van de dag was helaas wederom niet bijster interessant. Daarnaast was het ook nog best winderig, wat tijdens een significant deel ook nog eens recht van voren kwam.

Na met een flinke veerboot de Wezer te zijn ovegestoken, kwamen we uiteindelijk kwamen we bij een hostel in Bremerhaven aan waar je ook kan kamperen. De goedkoopste kampeerplek tot nu toe met zijn 8 euro, maar de prijs is er wel naar. Gelukkig mochten we wel gebruik maken van de faciliteiten van het hostel, waar we best lang hebben zitten kaarten en weizen-biertjes drinken…

Dag 10: Bremerhaven –> Thuis (29km)

Vandaag helaas de thuisreis. Die ging redelijk soepel, behalve dat het best druk was in de treinen. Vooral de trein van Hengelo naar Gouda puilde uit, die was duidelijk veel te kort voor het aantal mensen dat mee ging. Ik vermoed dat de stakingen van het treinpersoneel in Noord-Holland hier mede oorzaak van was. Later op de dag las ik dat er morgen zelfs landelijke stakingen zouden plaats vinden, dus we waren geen dag te vroeg!

Uiteindelijk hebben we van half 9 in de ochtend tot kwart voor 3 ‘s-middags in de trein gezeten. Na uitstappen in Gouda nog een kleine 23 kilometer naar huis gefietst, want we waren het gedoe in de treinen zat.

 

Tot slot

Het is jammer dat we vanwege Marcha d’r zadelpijn de reis af moesten breken, maar het is helaas niet anders. Het was zo erg dat het er bij doorfietsen sowieso niet leuker op was geworden, dus dan maar afbreken.

Wat betreft het stuk dat we gefietst hebben heb ik eigenlijk dubbele gevoelens: enerzijds was het fietsen door het Nederlandse gedeelte best tof, en zeer afwisselend. Ik had deze route ‘zelf’ quick&dirty gemaakt met de routeplanner van de fietsersbond. Instellingen: beginpunt en eindpunt instellen, verder selecteren dat ik niet met een pontje wil en als routetype kiezen voor ‘combinatie knooppunten en LF-routes’. Dit pakte erg goed uit.

Het duitse deel was helaas wat minder. Als leidraad hiervoor had ik de route uit de gids ‘fietsen naar Jutland’ gebruikt. Helaas was dit erg saai, erg veel drukke autowegen en ook veel te veel stinkende varkensboerderijen. Combineer dit met de toen al flinke zadelpijn van Marcha, en daar hebben we dus de handdoek in de ring gegooid.

 

Fietsen naar Bremerhaven

DagvannaarKilometersMeters geklommen
ZaterdagAlblasserdamBuren69,999
ZondagBurenOtterlo59,2185
MaandagOtterloLemelerveld76,3193
DinsdagLemelerveldStieltjeskanaal56,2108
WoensdagStieltjeskanaalSellingen61,691
DonderdagRustdag SellingenRustdag Sellingen5,5
VrijdagSellingenSurwold41,587
ZaterdagSurwoldWesterstede56,561
ZondagWesterstedeBremerhaven69,7157
MaandagBremerhavenThuis28,946

 

2022 – Fietsen naar Bremerhaven

 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *